FOR UTLANDET: Grensen norske myndigheter har satt på under 20 smittede per 100.000 innbyggere brukes når de skal farge regioner og land i utlandet røde. Foto: Gisle Oddstad

VGs talloversikt: Norge er fortsatt ikke på rødt nivå

Ifølge VGs talloversikt ligger Norge rett under smittegrensen vi har for utlandet.

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over 46 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Norske myndigheter har satt som krav at land og regioner i utlandet må ha under 20 smittede per 100.000 innbyggere totalt siste 14 dager. Hvis ikke kan de bli farget «røde», og nordmenn som reiser dit må i karantene når de kommer hjem.

Norge ligger nå på 18,4, ifølge VGs talloversikt. Det europeiske smittevernbyrået ECDC har i dag Norge på 19,96 (rundet opp til 20). Samtidig melder NRK at Norge har gått over den røde grensen og ligger på 20,77.

Tallforskjellene skyldes ulike måter å regne på.

Om Norge kommer opp på rødt smittenivå, altså går over 20, har imidlertid ingen konsekvenser for innlandsreise. Og trenger ikke ha noen konsekvenser for din reise til utlandet heller.

– Det betyr ikke noe spesielt for Norge. Det er ei grense vi har satt for å pålegge karantene for folk som kommer fra andre land. Det er ikke ei grense vi har satt for oss selv og den vil ikke gjelde for ulike regioner i Norge, sier fagdirektør Frode Forland i FHI til VG. 

– Grunnen til at vi kan si at det «ikke er så farlig», for så vidt, er at vi har kontroll på de to store utbruddene i Sarpsborg/Fredrikstad og Bergen. Hvis vi tar bort de to utbruddene, er det fortsatt lavt smittenivå i Norge og fylkene ellers, understreker Forland. 

Ulike måter å regne på

Tallene kan variere ut fra ulike typer dato og folketall.

FHI har en tidslinje med hvor mange som er smittet i Norge siden utbruddet startet. De plasserer de smittede utover datoene etter hvilken dag de ble testet. Hvis de registrerer en ny person smittet i systemet på en onsdag, men personen ble testet på mandag, så havner altså denne personen blant mandagens smittetilfeller.

Hvis man bruker testdato har Norge 990 nye tilfeller siste 14 dager, som VGs talloversikt viser. Men hvis du bruker den datoen folk ble lagt inn i FHIs register MSIS, har Norge flere tilfeller. Når NRK skriver at det er 1084 nye smittede siste 14 dager, er det altså etter registreringsdato. ECDC henter tallene sine rett fra FHI, som altså bruker testdato for sin tidslinje, men de bruker folketall fra 2019.

Andre krav i utlandet

At Norge blir rødt, betyr ikke at Nordmenn blir nektet innreise i alle verdens land, eller må i karantene ved ankomst. Hvert land har nemlig sine egne kriterier: Norge har krav om at land må ligge under 20, andre har et krav på under 30, andre på under 100. Norge vil ikke bli rødt på danskenes reisekart med disse tallene, for eksempel.

Mer om

 1. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Sverige har fortsatt høyere smittetrykk enn Norge

 2. Store forskjeller på smittekravene: Derfor må du ikke i karantene i Tyskland

 3. Sverige har mindre smitte enn Norge: – En god nyhet

 4. Smittetrykket har steget igjen – Norge kan bli farget rødt av tre land

 5. Her er FHI sine svar på VG-lesernes spørsmål

Fra andre aviser

 1. Europas smittevernråd: Norge nærmer seg røde koronatall

  Aftenposten
 2. Interne FHI-anslag: Så mange kan bli smittet når grensene åpnes

  Bergens Tidende
 3. Under koronapandemien har ett europeisk land utmerket seg positivt. Nå har også de problemer.

  Aftenposten
 4. Høie advarer mot koronaskam: – Du skal ikke skamme deg, du skal teste deg

  Bergens Tidende
 5. Hvis Bergen hadde vært en svensk by, ville vi vært «rød sone»

  Bergens Tidende
 6. Nye FHI-tall: Høyeste antall nye koronasmittede siden april

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no