PAY ME MY MONEY DOWN: Over sommeren får stortingspresident Masud Gharahkhani god tid til å høre på Bruce Springsteens klassiker. I august kommer trolig regningen fra Skatteetaten til Stortinget.

Skattesmell på 1,3 millioner – har lagt ut 4,5 mill. i advokater

Stortinget ligger an til å måtte betale 1,3 millioner i ekstra arbeidsgiveravgift. Men veien til den regningen har vært mer enn tre ganger så dyr som skattesmellen selv.

 • Martin S. Folkvord
 • Runa Fjellanger
Publisert:

Nå lover stortingspresident Masud Gharahkhani at det er slutt på å leie inn skatteadvokater for mange tusen kroner i timen:

– Vi skal selvsagt betale arbeidsgiveravgiften Skatteetaten pålegger oss etter endelig vedtak. Og vi kommer ikke til å bruke eksterne advokater på dette fremover, sier han når han møter VG på sitt kontor torsdag.

Det siste halvåret har dette ikke virket fullt så selvsagt.

For når Stortingets administrasjon denne våren har ligget i åpen krangel om pendlerboliger med Skatteetaten, har det ikke vært lett å si om de vil godta et krav fra skattemyndighetene eller prøve å bestride det – i ytterste konsekvens i en rettssal.

Og den krangelen har kostet:

 • Først bestilte presidentskapet en rapport fra det private advokatfirmaet Grette. Den kostet 3,75 millioner kroner, og argumenterte for at Skatteetaten forstår loven feil.
 • Siden da har advokatene i Grette fortsatt å jobbe med pendlerboligsakene for Stortinget. VG har fått innsyn i de månedlige fakturaene for desember til april, som til sammen utgjør 774.000 kroner. Dette arbeidet inkluderer også andre skatterettslige problemstillinger enn pendlerboliger.

Regningen er dermed oppe i 4,5 millioner kroner allerede. Det er før eventuelle fakturaer fra Grette for mai og juni er lagt til.

Men millionene til advokatene har altså ikke hindret at det kommer et varsel om ubetalt arbeidsgiveravgift på 1,3 millioner.

PAYBACK TIME: Det er 20 år siden rapgruppa To små karer vant Melodi Grand Prix junior ved å synge om at det var Payback Time. Låten er stadig relevant.

– Må bare forholde oss til det

Det var da Tone Trøen (H) var stortingspresident i fjor høst at administrasjonen på tinget bestilte rapporten fra Grette. Etter regjeringsskiftet tok Eva Kristin Hansen over, før hun måtte gå av på grunn av sin egen pendlerboligsmell i november. Da var det Gharahkhani som trådte til som president.

– Skulle du ønske at det ikke hadde blitt brukt penger på Grette det forrige halvåret?

– Det er brukt. Den rapporten foreligger, og den må vi bare forholde oss til.

– Men dere har også brukt dem under din ledelse, da Stortingets administrasjon gikk åpent ut mot Skatteetaten. Skulle du ønske at det ikke hadde blitt gjort?

– Jeg tror alle vi skulle ønske å være foruten det som nå skjer. Ønsket er ikke å bruke penger på dette, men det ble den gangen bestemt at vi skulle ha en rapport fra Grette.

DET E OVER: Tone Trøen (H) var stortingspresident da det ble bestilt en rapport til fra advokatfirmaet Grette som landet på 3,75 millioner. Kort tid senere ble hun byttet ut som stortingspresident etter regjeringsskiftet.

VG stiller Gharahkhani gjentatte spørsmål om han skulle ønske at det ikke hadde blitt brukt flere hundre tusen kroner på skatteadvokatene mens han har vært president. Han svarer ikke konkret på det spørsmålet, men viser flere ganger til pengene som ble brukt før han ble president.

– Det har også blitt brukt mer enn 700.000 kroner under din ledelse?

– Ja. Så tar jeg et ansvar nå for veien videre. Trenger vi å bruke den bistanden når vi skal svare et eventuelt varsel i august? Det behovet har ikke vi i presidentskapet.

– Betyr det at du i «tar ansvar nå» at du ikke tok ansvar da?

– For administrasjonen var det viktig å ha muligheten til å svare i mars, og den muligheten fikk de.

– Vil det si at skattebetalerne har betalt en halv million kroner fordi det var fint for administrasjonen å få svart opp det?

– Administrasjonen hadde et behov for å svare opp, og det gjorde de.

– Og det måtte det brukes en halv million skattekroner på?

– Jeg tror at spørsmålene om behovet for den kompetansen, de må du ta med stortingsdirektøren.

– Vi skal gjøre opp for oss

Da beskjeden først kom om at Stortinget hadde fått varsel fra Skatteetaten om 1,3 millioner i arbeidsgiveravgift, sa ikke Gharahkhani umiddelbart at Stortinget ville betale.

Grunnen til det er at Stortinget betaler arbeidsgiveravgift basert på det skattbare inntekten til representantene.

Det vil si at de 28 stortingspolitikerne som har fått varsel om skattesmell etter pendlerbråket må få mulighet til å bestride sine saker privat hvis de ønsker det. Først når hver enkelt representant har fått spikret sine summer, kan det regnes ut hva Stortinget skylder. Om det vil være 1,3 millioner eller en annen sum, er ikke klart før tidligst i august.

Men Gharahkhani lar det ikke være noen tvil:

– Den summen vi til slutt får vedtatt fra Skatteetaten, den skal vi selvsagt betale. Vi skal gjøre opp for oss.

– Skjønner at folk er forbannet og skuffet

Flere politikere, deriblant kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes, har gått ut og vært forbannet fordi de har fått feil informasjon fra Stortinget.

– Har Stortingets administrasjon gjort en god nok jobb med å informere om skattereglene ved bruk av pendlerbolig?

– Jeg kan ikke gå inn i enkeltsaker. Flere av de som har fått varsel har tatt kontakt med Stortingets administrasjon og handlet basert på den informasjonen, og så får man beskjed om at det ikke var riktig, så jeg skjønner at folk er forbanna og skuffet, sier Gharahkhani.

Rettelse: I en tidligere versjon av artikkelen sto det at Eva Kristin Hansen var stortingspresident da rapporten fra advokatfirmaet Grette ble bestilt. Det er feil, rapporten ble bestilt før regjeringsskiftet. Det var da Tone Trøen (H) som var president. Feilen ble rettet 23.06.22 klokken 22.17.

Publisert:

Mer om

Stortinget

Pendlerboliger

Masud Gharahkhani

Skatteetaten

Flere artikler

 1. Opplysninger til VG: 28 stortingspolitikere får skattekrav for pendlerboliger

 2. Ber Stortinget punge ut og få pendlerboligsaken ut av verden

 3. Justisministeren får skattesmell på rundt 50.000 – lover å betale

 4. Ryddet opp – får skattesmell likevel: – Jeg fikk sjokk og kaffen i halsen

 5. Stortingsdirektøren sier opp: – Best tjent med ny direktør

Fra andre aviser

 1. Stortingspresidenten om 28 politikere som risikerer baksmell: – Svært alvorlig sak

  Aftenposten
 2. Skatteetaten sender skattekrav mot politikere, Stortinget og SMK

  Aftenposten
 3. Stortinget avventer hvor mye de skal betale etter varsel fra Skatteetaten

  Aftenposten
 4. Pendlerbolig-skatten: Stortinget har ennå ikke rettet seg etter Skatteetaten

  Aftenposten
 5. Skatteetaten: 28 politikere skylder skatt etter å bodd i pendlerboliger verdt 9,7 millioner kroner

  Bergens Tidende
 6. Skatteetaten: 28 politikere skylder skatt etter å bodd i pendlerboliger verdt 9,7 millioner kroner

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no