GIKK AV: Per Sandberg på pressekonferanse i statens representasjonsbolig etter sin avgang som statsråd (fiskeriminister) mandag ettermiddag, sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: Frode Hansen

PST mener det er sannsynlig at Sandbergs mobilbrudd er blitt misbrukt av Kina og Iran

PST mener det er «sannsynlig» at Per Sandbergs sikkerhetsbrudd har gitt fremmede e-tjenester informasjon, skriver statsministeren i et brev til Stortinget.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Per Sandberg trakk seg som fiskeriminister i august etter at det ble kjent at han tok med seg jobbtelefonen på en privat feriereise til Iran, stikk i strid med regjeringens sikkerhetsreglement.

Tidlig forrige uke krevde Kontrollkomiteen på Stortinget flere svar fra statsminister Erna Solberg (H) om sikkerhetsbruddene og håndteringen av saken.

Torsdag svarte statsministeren på Kontrollkomiteens spørsmål.

les også

Sandberg innrømmer flere sikkerhetsbrudd

Av brevet kommer det blant annet frem at PST vurderer at Sandbergs sikkerhetsbrudd sannsynligvis har gjort informasjon tilgjengelig for uautoriserte aktører.

– PST vurderer at en norsk statsråd er et høyverdig etterretningsmål for både Iran og Kina. Ut ifra dette er det sannsynlig at sikkerhetsbruddene har gjort informasjon tilgjengelig for uautoriserte aktører, skriver statsminister Erna Solberg (H) i svaret til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Her kan du lese det fullstendige brevet.

– Jeg registrerer at PST sier at «dette er sannsynlig». Jeg forbeholder meg retten til å si det er sannsynlig at ulike nasjoner får tilgang til informasjon fra mobiltelefoner, i Norge, er Sandbergs kommentar til VG.

– Styrker dette eller svekker det saken din?

– Er intet nytt under solen her. Jeg gikk uansett ikke av på grunn av dette, sier Sandberg.

Sandberg har tidligere innrømmet at han gjorde feil både da han tok med telefonen til Iran og på en jobbreise til Kina i mai, og ved å ikke varsle Statsministerens kontor på forhånd om Iran-reisen.

PST vurderer sikkerhetsrisikoen som «høy»

Det kommer også frem i brevet at PST vurderer risikoen ved at Per Sandberg brøt instruksen og tok med tjenestetelefonen til Kina og Iran, som «høy».

– Alle mobiltelefoner har iboende tekniske sårbarheter som potensielt kan utnyttes av uvedkommende for å få tilgang til data som er lagret på telefonen, heter det blant annet i brevet.

Videre presiserer statsministeren at Sandberg fikk «en sikkerhetsbrief om Iran i forkant av det offisielle besøket i 2016, og at etterretningstrusselen og IKT-sikkerheten var tema.» Han skal derimot ikke ha hatt «særskilte sikkerhetsbriefer med PST i forkant av hans øvrige reiser til Iran.»

I sitt svar går statsministeren også gjennom alle kjente brudd på retningslinjene i departementene siden 2010. Der går det fram at flere politikere, som Ap-leder Jonas Gahr Støre, tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og Sp-leder og statsråd Liv Signe Navarsete, også har tatt med og brukt tjenestetelefonen i høyrisikoland. En rekke statssekretærer står også på lista.

I noen av tilfellene ligger hendelsen seks-sju år tilbake i tid, og da fantes det ikke like strenge sikkerhetsregler som i dag, skriver Aftenposten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder