I VITNEBOKSEN: Tirsdag inntok Eirik Jensen startet aktoratet sin utspørring av tiltalte Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Eksaminasjonen fortsatte onsdag. Foto: Tore Kristiansen

Dette er Jensens nye kontantforklaring

BORGARTING LAGMANNSRETT (VG) Siden sist saken var oppe i retten har Eirik Jensen kommet på nye årsaker til at han hadde flere hundretusener i kontanter liggende.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dykking, arv, forsikringsoppgjør. Kjøp og videresalg av leiligheter, biler, båter og motorsykler. Salg av hundevalper og handel med antikviteter og miniatyrbiler.

les også

Jensen i retten: – Jeg trekker aldri frem meg selv

Alle disse tingene ramser Eirik Jensen opp som kilder til den store summen med kontanter som Spesialenheten for politisaker mener den tidligere politimannen har hatt i omløp.

– Du har flere ganger brukt begrepet «cash is king». Kan du utdype nærmere hvilke kilder du kan ha hatt til denne kontantøkonomien? spurte aktor Jan Egil Presthus fra Spesialenheten i retten onsdag.

– Ja, det kan jeg gjøre. Det er arbeid. Jeg har alltid jobbet. Og jeg har fått penger av mine foreldre. Jeg har kjøpt og solgt motorsykler, solgt båter, fått forsikringsoppgjør, jeg har dykket. Jeg har solgt noen biler, ikke alltid med så stor fortjeneste, men det har gitt noen penger tilbake. Jeg har solgt leilighet. Det er grunnlaget for at jeg har hatt kontanter, svarte Jensen.

– Har levd et liv før 2004

Bankene oppbevarer bankutskrifter i ti år, så når Spesialenheten for politisaker startet etterforskning av Eirik Jensen fikk de informasjon tilbake til 2004. Disse viser at Jensen en rekke ganger setter inn mindre kontantbeløp i forskjellige filialer på Østlandet.

Spørsmålet retten må ta stillingen til er om dette var penger Eirik Jensen hadde fra tidligere år – eller om det er slik Cappelen forklarer: At politimannen fikk betalt for å beskytte hasjvirksomheten.

DIREKTE: Les referatene fra retten her

Spesialenheten mener bankinnskuddene og kvitteringer funnet hos Jensen viser at han har hatt en ukjent kilde til kontanter på minst 1,67 millioner kroner.

les også

Karakterdrap fra en hasjsmugler

Pluss content

– Dere har basert dere på det som sto på konto, som dere mener er null. Men jeg har levd et liv før 2004. Jeg har ikke noen annen forklaring enn det jeg har listet opp. Jeg har spart penger, svarte Jensen.

– Men hvor har du fått kontantene? spurte Presthus videre.

– I de fleste situasjoner. Det jeg har gjort av penger har jeg stort sett valgt å spare. Jeg har gjort gode og dårlige kjøp, men jeg har stort sett sittet igjen med noe.

30.000 kroner på dykking

Presthus brukte resten av den 22. rettsdagen til å grave i de ulike kontantkildene som Eirik Jensens oppgir.

Jensen forklarte at han begynte med dykking rundt 1973 da han var 16 år gammel. Han sa videre at han tjente opptil 30.000 kroner i året på dykkingen.

– Det var skrekkelig mye penger. Er vi tilbake i 1973 så er det en mindre årsinntekt i Norge på den tiden, påpekte Presthus.

Etter kommentaren fra Presthus konkluderte Jensen med at det neppe var så mye.

Motorsykler, båter og biler

Jensen forklarte i tingretten at han har fått kontanter fra videresalg av biler og motorsykler som han har fikset opp. Onsdag anslo eks-politimannen at han har solgt ti-elleve motorsykler med fortjeneste på «50.000 og oppover».

Jensen fortalte at han fikk 190.000 kroner i forsikringspenger etter at en båt han hadde bygget brant i 1989. I tingretten ble dette beregnet til 20.000 kroner av revisoren som bistår Eirik Jensens forsvarere.

Den tidligere politimannen sa også at han hadde fått 100.000 kroner etter å ha solgt en 45 fots Flamingo som han kjøpte for 30.000 og solgte videre til en politikollega.

Eirik Jensen fortalte også om en tredje båt, en Halco 29, som han solgte før han flyttet til Sverige.

– Det er en båt jeg fikk av mine foreldre. Den har jeg bilde av med mine to barn på akterdekket. Jeg har flere bilder, men ingen med registreringsnummeret. Jeg har lett etter båten, men fant den ikke. Den lå på Aker Brygge, sa Jensen.

I tingretten var det kun salg av én båt i regnestykket. Halco-båten som ble inntektsført med 270.000 kroner.

I forrige rettsrunde ble inntektene på dykkeroppdragene samlet beregnet til 15.000–30.000 kroner av Eirik Jensens revisor.

– Det var kontanter som gjaldt

Ifølge Jensen har han spart opp kontanter gjennom 30 år. Årsaken til at han begynte å sette kontantene inn i banken – stykkvis og delt – var angivelig at han ble eldre og forberedte seg på pensjonisttilværelsen.

les også

Gjermund Cappelen: – Jensen har ingen respekt for loven

– Du samlet kontantene hjemme hos deg? spurte Presthus.

– Ja.

– De lå der som en isolert bunke penger?

– Det var en kontantbeholdning som jeg brukte når jeg kjøpte sykler, biler. Noen ganger handlet jeg med antikviteter. På den tiden var det hverken vipps eller switch eller hva det nå heter. Da var det kontanter som gjaldt.

– Vi har hatt perioder på 90-tallet med betydelige renter, tror det var nærmere 10 prosent, men du beholdt pengene hjemme i skuffen?

– Ja, svarte Jensen.

– Det høres banalt ut, men jeg solgte også valper og noen miniatyrbiler, fortalte Jensen.

Eirik Jensen mener han tjente rundt 50.000 kroner på valpene. Disse var også tema i tingretten og ble beregnet til 52.000 kroner av Jensens revisor.

I tingretten inngikk også forskudd på arv fra mor (300.000 kr), gaver fra mor (30.000 kr), forsikringsoppgjør etter skade i tjeneste (200.000 kr), salg av minityrbiler (40.000 kr) og salg av frimerkesamling (40.000 kr) i regnestykket.

Frimerkesamlingen ble ikke nevnt av Jensen i retten onsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder