Fartøy brant i Sogn og Fjordane: – Hvis du vet hva et mareritt er, så kan du gange det med ti

Natt til torsdag ble fire menn reddet fra en fraktbåt i full fyr i en dramatisk redningsaksjon i Askvoll kommune. Mens faren ventet på å bli reddet fra det brennende fartøyet, fulgte sønnen dramaet over radiosambandet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Hvis du vet hva et mareritt er, så kan du gange det med ti. Man sitter helt hjelpeløs og kan ikke gjøre noen ting, sier Dag Olav Eidnes til VG.

Fraktebåten der faren og tre andre var ombord fikk motorstans i Vilnesfjorden og drev på land ved Flatøy mens det brant i båten. Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) fikk første melding like før midnatt.

– Det er fire personer om bord. Vi har båter rundt der, men sliter med helikopter på grunn av dårlig vær. Den har drevet på land og det er full brann, sa redningsleder Ola Vaage ved HRS til VG 00.45.

Ubeskrivelige krefter

Eidnes forteller at både han og faren jobber i selskapet Hardangerfrakt, et lite familieforetak med kun to båter som frakter løsmasse som grus og asfalt.

Eidnes, som også er ute på oppdrag, ligger for tiden fortøyd i Sognefjorden i et forsøk på å komme seg litt bort fra uværet. Han tror det er dit de andre var på vei i natt da brannen brøt ut.

– Jeg var mye lenger inne i Sognefjorden og også der var det heftig med vind. Slike krefter går det ikke an å beskrive. Jeg tror de var på vei for å søke ly, sier Eidnes.

– Jeg er sjeleglad for at alle kom hele fra situasjonen. Det er det viktigste.

Han ønsker nå å rette en stor takk til dem som kom faren og de tre kollegene til unnsetning i uværet.

– De som har vært med på redningen har gjort en fabelaktig innsats. Det er helt utrolig. Hadde det ikke vært for dem så vet vi ikke hvordan dette hadde endt, sier han.

– Helt utrolig

Også hos Hovedredningssentralen sitter lovordene løst etter redningsaksjonen.

– Det tok lang tid før helikopteret kunne ta av på grunn av været. Mannskapet måtte stå om bord i båten og kom seg ikke over i andre båter på grunn av det ekstremt dårlige været, sier Ben Vikøren, ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

På tross av været klarte én fra mannskapet å komme seg over i en av båtene som hadde kommet til unnsetning. Båten «Havila Subsea» sendte ut en lettbåt og fikk fraktet personen om bord.

– Det er helt utrolig at de klarte det i de værforholdene. Det vitner om særdeles godt sjømannskap, mener Vikøren.

Også pressevakt hos Redningsskøyta mener redningsinnsatsen var imponerende.

– Jeg må berømme den båten som kom først, «Havila Subsea», de gjorde en fantastisk redningsinnsats, sier Oddbjørn Nesje, pressevakt i Redningsskøyta.

Redningsleder opplyste til VG klokken 01.37 at alle de fire mennene var i sikkerhet. Én ble fraktet med båt til Bergen og de andre tre fløyet til Florø for videre oppfølging.

Men unntak av et mulig armbrudd fremsto alle som uskadet.

– Brannen begynte i motorrommet. De meldte om motorstans, og så brøt det ut brann. Det har vel vært en fem-seks båter involvert. Alle har gjort en voldsomt fin innsats i marginale værforhold. Nå tar Kystverket over det videre ansvaret, sa Ola Vaage ved HRS til VG i natt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder