TO PROGNOSER: Grafikken over viser to ulike prognoser for været kommende torsdag. Begge viser høytrykk over Skandinavia og lavtrykk i området ved Island. Men i prognosen til venstre ligger høytrykket litt lenger øst enn i utfallet til høyre. Denne posisjonen av høytrykket er svært avgjørende for om fronter tilknyttet lavtrykkene i vest klarer å trekke innover land eller ikke ifølge meteorolog Mariann Aabrekk i StormGeo. Grafikk: STORMGEO

Meteorologene om vinterferieværet: Mye fint vær i vente

Hvis du liker god, gammeldags vinter, så har du mye å glede deg over i vinterferieuken som kommer!

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Mariann Aabrekk, vakthavende meteorolog i StormGeo mener de aller fleste vil få fint vær kommende uke.

– Mye tyder på at vi får en kald og fin værtype i store deler av landet. Perfekt timet ettersom det nå er vinterferie i store deler av landet, sier Aabrekk til VG.

– I grove trekk, hvordan er værsituasjonen i vinterferieuken?

– Det ligger et høytrykksområde over Skandinavia og det vil trolig holde stand ut vinterferieuken. Men samtidig ligger det et lavtrykksområde vest for Norge som prøver å trekke lenger østover, sier hun.

les også

Våren vil trolig la vente på seg

Holder høytrykket stand?

POSTKORT: Det blir trolig mange flotte dager som dette i uken som kommer, melder meteorologene. Foto: Stella Bugge, VG

Spørsmålet er om høytrykket klarer å holde unna for lavtrykkene?

– Høytrykket er ventet å holde lavtrykket unna, men tilhørende fronter vil gi kortere perioder med litt nedbør i vest. Det blir mye fint vær første halvdel av uken da høytrykket dominerer, med tirsdag og onsdag vil en frontsone trekke inn over Vestlandet og senere Trøndelag med litt regn og snø. Nedbør i form av regn på kysten, sier Aabrekk.

Videre utover uken viser dagens prognoser ca. 60–70 prosent sjans for at høytrykket holder stand og gir mye pent vintervær i hele landet.

Rolige vindforhold

les også

Her vil de gjerne ha mer hvitt gull

Dette er StormGeos varsel for siste del av uken:

«Prognosene for midten og slutten av neste uke er fremdeles usikre ettersom det fremdeles vil være en «kamp» mellom lavtrykk i vest og høytrykket over Nord-Skandinavia. For øyeblikket 60-70% sjanse for at høytrykket bygger seg opp over Midt-Skandinavia og klarer å holde lavtrykkene i vest nordvest for våre områder. I tilfelle blir det fint og kaldt vær i nesten hele landet. Mest usikkert for Nord-Norge med muligheter for sørvest kuling og stigende temperaturer med regn og sludd.»

– Hvordan blir vindforholdene i uken som kommer?

–Det blir stort sett rolige vindforhold, men forbigående økende vind i vest i forhold til frontene som presser å fra vest, sier hun. Og dersom ikke høytrykket klarer å holde stand vil nok Nord-Norge få perioder med sørvestlig kuling fra torsdag av.

Storm-meteorologen tror derfor det ikke blir noen store utfordringer for dem som skal krysse fjellovergangene i vinterferien.

Det er tradisjonelt svært mange som skal til fjells i vinterferien og Aabrekk har gode nyheter for fjellturistene.

–Fjellområdene i Sør-Norge er dekket av høytrykket og det kan vente seg flott vintervær. På grunn av lavtrykkssituasjonen i havområdene, kan det komme noe nedbør i form av snø i de vestligste fjellområdene tirsdag og onsdag, sier hun.

les også

Store snømengder flere steder i landet: – Dobbelt så mye som normalen

Kjølig værtype

Hele landet vil fortsatt få en kjølig værtype med temperaturer under null grader, ifølge Aabrekk

Kristen Gislefoss, vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt bekrefter den vinterlige værtypen i uken som kommer.

– Hele Sørøst-Norge vil få vinterlig værtype, temperaturer under null grader og bare svak vind, sier Gislefoss.

Det er ikke alle som drar til fjells. Meteorologen mener Oslo-folk vil oppleve fint vær i vinterferien:

– Starten på uken, tirsdag og trolig onsdag blir ganske fin. Det er sjans for at det skyer over på torsdag og gi spredt nedbør. Men det ser ut til å letne igjen fredag, sier Gislefoss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder