To års ventetid hos psykolog

Aldri har flere nordmenn oppsøkt psykolog. Det er nå flere steder opptil to års ventetid for å få time. -Håpløst, mener Norsk Psykologforening.

 • NTB

Artikkelen er over 20 år gammel

Det er nå flere psykologer og psykiatere tilgjengelig enn noen gang før, men likevel er det kun pasienter med alvorlige psykiske lidelser som kan regne med å få øyeblikkelig hjelp. Enkelte pasienter risikerer å vente i opptil to år før de slipper til, skriver Aftenposten

Avviser pasienter

-Psykologer må avvise mange personer over hele landet. Flere har sluttet å føre ventelister, fordi de opplever det som helt meningsløst at folk skal vente i over ett år før de slipper til. Trykket er større enn noen gang, sier Anne-Kari Torgalsbøen, nestleder i Norsk Psykologforening (NPF).

Ifølge NPF jobber drøyt 3000 praktiserende psykologer innen offentlige helsevesen eller driver egen praksis. Hvert år utdannes 270 nye psykologer. NPF mener pågangen etter psykologer aldri har vært større enn i dag. Det eksisterer ingen oversikt, men Aftenpostens undersøkelser underbygger alle påstander om rekordstor pågang og håpløse ventekøer.

- Økende problem

-Dette er et økende problem. Vi erfarer at mange kommer i akutte livskriser. For noen utvikler håpløsheten seg til selvmordsproblematikk, sier Svein Skaara, daglig leder for Mental Helses hjelpetelefon. Den norske lægeforening bekrefter også at mange almenleger opplever mangel på psykologer som svært frustrerende:

-Det å henvise pasienter inn i en stor kø er nokså meningsløst. Almenlegene opplever at psykiatrien er et av de områdene med størst pasientgruppe, men hvor det også har vært vanskeligst å komme til, sier Hans Kristian Bakke, visepresident i Den norske lægeforening.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Når behandlingen gjør deg dårligere

 2. 700 venter på operasjon ved Legevakten

 3. Psykolog: Søvnproblemer behandles ikke

 4. Pluss content

  Den ødeleggende tausheten

 5. Mange leger opplever vold

Fra andre aviser

 1. Psykologer må si nei til pasienter: - Hvis det er kritisk, prøver jeg å finne en time

  Bergens Tidende
 2. Kiropraktorer sykmeldte få pasienter

  Aftenposten
 3. Fagfolk krever at psykologer beordres<br/> til nye bydeler

  Aftenposten
 4. Blir ekskludert fra Psykologforeningen

  Bergens Tidende
 5. Debatt: – Det lønner seg ikke å gjøre folk friske

  Bergens Tidende
 6. 75000 får ikke hjelp for sine depresjoner

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder