DVD-Jon får ris

Justisministeren advarer mot datakriminalitet

Justisminister Hanne Harlem riser 16-åringen Jon Johansen, som er siktet for å ha knekket koden for DVD-kopiering.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

­ Noen synes kanskje dette er tøft, kult og sånt. Men dette er en virksomhet som er helt ødeleggende for næringslivet, påpeker Harlem.

Generasjonsskille

Justisministeren deltok i går på en stor internasjonal konferanse om «Nettet som åsted for kriminalitet». Politifolk og justistopper fra hele 33 land setter hverandre stevne for å diskutere hvordan de best skal møte utviklingen på Internett.

Harlem mente det har oppstått et generasjonsskille: Mange voksne vet for lite om hva barna deres egentlig driver med på nettet.

- Dette er en utfordring for voksensamfunnet, fastslo hun.

Hun fastslo at det spesielt er mange barn og unge som sitter med datakompetansen. Mange datainnbrudd begås av nettopp barn og unge, ikke alltid for å gjøre bevisst skade, men mest for å teste ut seg selv og nye kunnskaper.

Statsråden la imidlertid til at det er viktig å slå ned på datakriminalitet. På generelt grunnlag påpekte hun at videre teknologisk utvikling kan bli hemmet dersom det ikke håndheves et rettsvern for opphavsretten til ulike produkter - så som kopieringskoden for DVD-filmer.

Få anmeldelser

Ifølge førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim ble det i fjor anmeldt bare 31 tilfeller av såkalte datainnbrudd. Hun vedgikk at det relle antallet trolig ligger skyhøyt over dette.

De færreste innbrudd blir oppdaget. Og når et datainnbrudd først blir oppdaget, kvier bedriftene seg for å anmelde saken - i frykt for negativ publisitet. Norsk politi greier så vidt det er, og knapt nok det, å følge med i den ekstremt raske teknologiske utviklingen. Dessuten: Kapasiteten i Økokrim er allerede sprengt - med den begrensede saksmengden som finnes i dag.

Sunde mener det er blitt litt bedre de siste årene:

- Da var tilliten til norsk politi på et absolutt lavmål, konstaterer hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder