DELTOK I DEBATT: Lektor Simon Malkenes jobber på Ulsrud videregående skole i Oslo, og har markert seg som en aktiv debattant om Osloskolen og utdanningspolitikk. Han er også forfatter, og har skrevet boken «Bak fasaden i Osloskolen.» Foto: Privat

Aftenposten: Elevers kritiske innlegg mot lærer opprettet på avdelingsleders PC

Et kritisk innlegg fra elever mot lærer Simon Malkenes på Ulsrud videregående skole – ble opprettet på en avdelingsleders PC. Det viser undersøkelser av dokumentet, ifølge Aftenposten.

Publisert:

SKOLEN: Ulsrud videregående skole i Oslo har fått oppmerksomhet blant annet etter at lektor Simon Malkenes ved skolen løftet debatten om konsekvenser av fritt skolevalg i hovedstaden. Foto: Odin Jæger, VG

Undersøkelsen av dokumentet som Aftenpostens debattredaksjon har fått, viser at innlegget ble opprettet 22. mars på en PC registrert på avdelingsleder Lin Cecile Andersen, samme dag som innlegget ble sendt inn.

Andersen har tidligere fortalt både VG og Aftenposten at hun ikke har hjulpet elevene med å skrive innlegget.

les også

Åpnet personalsak mot lærer som varslet

Også rektor David Dunlop ved Ulsrud videregående skole har avvist overfor VG at noen andre enn noen av elevene har bidratt til å skrive innlegget der lektor Simon Malkenes anklages for å krenke elevene ved å beskrive en urolig læringssituasjon i Dagsnytt 18 i mars i år.

Da sa Malkenes blant annet:

«B banner og roper. M vandrer. R har ikke gjort noe hittil i dag».

Intensjonen var å problematisere at ordningen med fritt skolevalg fører til at skoler som Ulsrud får lavt antall primærsøkere og en opphoping av elever med utfordringer.

les også

Refser utdanningsdirektør for å bruke konsulent-gigant mot skolevold i Oslo

Rektoren ved den aktuelle skolen, fastholder imidlertid at avdelingslederen på skolen, Lin Cecilie Andersen, ikke har hjulpet elevene med å skrive innlegget:

– Det er nokså vanlig at lederen låner bort sin bærbare PC til elever som har glemt sin eller som ikke har mer strøm, sier rektor David Dunlop til Aftenposten.

Han har ikke besvart VGs henvendelser mandag.

Han forklarer imidlertid til Aftenposten at en elev sendte innlegget til avdelingslederen, før hun så leste det høyt for klassen og sendte det tilbake til eleven etterpå.

les også

Oslo-skoler detaljstyres med 273 mål

Hun skal ha frarådet dem å kontakte Dagsnytt 18, men foreslo, ifølge rektor, Aftenpostens Si ;D-seksjon som publiserer leserinnlegg fra unge stemmer, hvoretter hun hjalp elevene med kontaktinformasjon i Aftenposten.

Det er også fra flere, blant andre NRK-programleder Fredrik Solvang, stilt spørsmål ved om elevene hadde skrevet innlegget selv.

Blant annet har denne setningen i elevenes innlegg, fått flere til å stusse:

«Malkenes’ fokus på et inntakssystem som ikke fungerer, fører slik vi ser det til at inntakssystemets negative sider bare blir forsterket. Hva gjør det med søkertallene?»

Eleven som sendte inn innlegget, har bekreftet at vedkommende står bak det, ifølge Aftenposten.

Til VG sist uke fastholdt Ulsrud-rektor David Dunlop at innlegget er skrevet av elever og hverken helt eller delvis av ledelsespersoner på skolen eller i etaten.

– Hvem tok initiativet til å skrive innlegget, Dunlop?

– Det var elevene selv som tok initiativ til dette.

– Bidro noen i ledelsen ved skolen eller i Utdanningsetaten til å initiere, eller helt eller delvis skrive innlegget?

– Nei, svarer rektoren.

Tror ikke på rektor

Nestleder Eivor Everud (Rødt) i utdanningskomiteen i Oslo kommune reagerer kraftig på de nye opplysningene om leserinnlegget. Hun har ingen tiltro til at ledelsen ved Ulsrud videregående ikke har bidratt med initiativ eller skriving av innlegget.

– Dette er uetisk. Det går bare ikke an at en avdelingsleder på en skole i Oslo bistår elever med å skrive et innlegg mot en lektor og kollega som ytrer seg helt legitimt og relevant om fritt skolevalg i en NRK-debatt, sier Evenrud til VG

– Dokumentet opprettes av en i skolens ledelse, samtidig som en lærer undersøkes for «mulige krenkelser» av disse elevene. Man behøver ikke være Einstein for å skjønne hva som har skjedd her. Noen må gå, og det er ikke Malkenes, skriver Evenrud på sin Facebook-profil.

VG har mandag ikke fått tak i rektor David Dunlop for å svare på Evenruds utsagn og kommentere den nye utviklingen i saken.

Heller ikke Simon Malkenes vil kommentere saken.

Utdanningsetaten i Oslo kommune henviser til rektor David Dunlop for kommentarer.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder