SKYNDER SEG: Hjemmehjelper Per-Audun Moen har ikke tid til å sitte ned og prate med Ap-høvdingen Haakon Lie når han kommer innom. Gulvene skal støvsuges og vaskes på 25 minutter. Foto: Espen S. Hoen.

Omsorg med stoppeklokke

Her sitter Haakon Lie (99) i godstolen, mens hjemmehjelperen strever for å vaske ferdig innen de 25 tilmålte minuttene.

  • Marianne Johansen
  • Heidi Ertzeid

- Det er for jævlig, vet du. Dette er omsorg på akkord, fnyser Haakon Lie bak Dagsavisen.

- Du kan jevnføre med det Stalin kalte kvotering. Du måtte hver dag nå din kvote, og aller helst overskride den.

Den nesten 100 år gamle Haakon Lie bor fortsatt i sitt eget hjem. Han er smilende og solbrun, men alderen krever sitt. Han har rullestol og rullator innenfor rekkevidde.

En gang i uken kommer hjemmehjelperen.

I vedtaket fra Nordstrand bydel i Oslo har han fått tildelt hjemmehjelp i nøye tilmålte minutter.

Utallige

- Jeg har mange ganger sittet her når hjemmehjelpen kommer. Jeg har sagt: Sett deg ned litte granne da, og ta deg en kopp kaffe! Litt bløtkake? Nei, jeg har ikke tid, sier hun. Hun må
videre. Jeg tror det har hendt meg e'n gang, jeg, og da hadde den som slo seg ned, meg som sistemann. Så den kaffen, den tok hun på sin egen fritid, sier Lie, og blir stille.

Hjemmehjelper Per-Audun Moen nikker bekreftende til det Lie sier om en kvinnelig kollega. Lie har ikke tall på hvor mange hjemmehjelpere han har hatt.

- På de ti årene jeg har jobbet har det blitt færre hjemmehjelpere. Og så har tilbudet blitt dårligere. Du er en av de heldige, som har fått hjelp hver uke, sier Moen.

Før Moen forlater pensjonisten, må Haakon Lie kvittere på skjemaet for utførte tjenester og anvendt tid.

- Det som helt mangler i dette skjemaet, er omsorg for den du besøker, tordner Lie.

BEHOV: Erna Solberg mener at det er et umettelig behov for eldreomsorg, og at det offentlige ikke klarer å løse alt alene. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN Foto:

- Hjemmehjelpstjenestene er ikke ment å fylle de sosiale behovene til de eldre. Selvfølgelig skal en hjemmehjelp være hyggelig, og spørre hvordan det går, men hjemmehjelpens oppgave er å utføre praktiske oppgaver, sier Solberg til VG.

Hun mener at det er et umettelig behov for eldreomsorg, og at det offentlige ikke klarer å løse alle oppgavene alene.

Solberg viser til brukerundersøkelsen gjennomført i bydel Nordstrand i Oslo, som viser at brukerne er mer fornøyd etter at ordningen med fritt brukervalg ble innført.

- Tidsskjemaene og tidspresset i eldreomsorgen har ingenting med fritt brukervalg å gjøre. På en eller annen måte må man kunne måle hva slags behov brukerne av tjenestene har. Men jeg har ikke noe
prinsipp om at en må bruke måleskjema. En kan gjerne
sette av en tilmålt tid, og la den eldre selv
avgjøre om tiden skal gå til vasking eller noe
annet, sier Solberg.

Seksjonsleder

Seksjonsleder i hjemmetjenesten på Nordstrand, Karin Gabrielsen, mener det har blitt bedre etter at de innførte tidsmålingen.

- Tidligere har det blitt diskusjoner om hvorfor en pleier bruker en time hos en bruker, mens en annen bruker halvannen time. Det blir «snille» og «slemme» pleiere, men det er det blitt slutt på nå. Nå bruker vi omtrent samme tid, alle har blitt «snille», sier Gabrielsen til VG.

TIPS VG OM LIGNENDE SAKER:
Er du, eller kjenner du noen, som er misfornøyd med hvordan hjemmetjenesten organiseres? Kontakt VGs reporter på e-post.

Les hele saken i VGs papirutgave.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder