ARM-I-ARM MOT ERNA: Venstre-toppene Trine Skei Grande og Abid Q. Raja sier de vil forsvare dagens abortlov. Her er de på vei til kongeparets gullbryllupsdag i Oslo domkirke tidligere i år. Foto: Frode Hansen

Venstre-lederen uenig i Ernas KrF-flørt: Forsvarer dagens abortlov

BRUSSEL (VG) Venstre-leder Trine Skei Grande sier blankt nei til abort-utspillet fra regjeringssjefen Erna Solberg (H), som vil komme KrF i møte med mulige endringer i abortloven.

Artikkelen er over ett år gammel

En drøy time etter at Høyre-leder Erna Solberg gikk ut i VG og tilbød KrF mulige endringer i abortloven, svarer hennes regjeringskollega på utspillet:

«For Venstre ligger prinsippet om kvinners rett til selvbestemt abort og rammene rundt abortlovgivningen fast».

Det skriver Venstre-leder og kulturministeren i en tekstmelding til VG. Og så legger hun til:

«Vi forhandler ikke i mediene, hverken med KrF eller andre partier. Det gjorde vi heller ikke før forhandlingene om Jeløya-erklæringen.»

Bakgrunn: Erna kaster seg inn i kampen om KrFs veivalg

Som å sette fyr på huset

Abid Q. Raja, som er nestleder i Venstres stortingsgruppe, går enda lengre:

– Jeg er veldig for at KrF skal velge oss. Vi har stått sammen i fem år og fått til enorme seire, sier han til VG, men legger strengt til:

– I forsøk på å overbevise KrF om at de må inn i regjeringen, er det ikke slik at vi kan kaste våre liberale verdier over bord. Det vil være som å sette fyr på huset eller rive veggene, sier Raja.

les også

KrF-nestleder stiller abortkrav til Solberg og Støre for å gå i regjering

Viktig for KrF

Erna Solberg presiserte at hun uttalte seg som leder i Høyre og ikke som statsminister, da hun åpnet for at KrF kunne få gjennomslag for endringer i abortloven – forutsatt at de velger å forhandle om å gå inn i Solberg-regjeringen på landsmøtet om to uker.

les også

Hareide svarer VG-kommentator: – Hvor har du vært de siste fem årene?

– Vi er klar over at dette er viktige saker for KrF. Hvis KrF konkluderer med at de vil forhandle for å komme inn i regjeringen, er det naturlig at de får sette et verdi-preg på en felles plattform med saker som er viktige for dem, sa Solberg til VG.

Hør forskjellen på Hareides Erna-løfter selv: Er dette samme mannen?

Solberg la til at hun var villig til å forhandle om den delen av abortloven som åpner for abort ved fare for alvorlig sykdom hos fosteret. Men dette vil altså ikke Venstre være med på.

Kan frafalle tvilling-abort

Men Abid Raja sier han er villig til å vurdere Solbergs tilnærming til KrF på det andre viktige punktet i abort-debatten, som åpner for fjerning av et foster ved tvilling-graviditet:

– I det spørsmålet har Venstre vært delt, sier Raja.

– Jeg har selv tvillingdøtre, og jeg er ikke for at man skal tillate fosterreduksjon, Men om KrF kommer til oss og forhandler først, er jeg mer enn villig til å gå i front for at Venstre skal slutte seg til forslaget fra KrF og sette stopp for tvillingabort, sier han.

IKKE NOK: KrF-leder Knut Arild Haride antyder at gjennomslag i én sak alene ikke vil være nok til å gjøre ham fornøyd i et eventuelt samarbeid. Foto: Tomm W.Christiansen, VG

Ikke nok for Hareide

Solbergs utspill får ikke KrF-leder Knut Arild Hareide til å snu med det første. Han poengterer at Solberg-regjeringen på eget initiativ innførte tvillingabort i Norge.

– På tross av faglig motstand. Og regjeringen nektet å gjøre en etisk vurdering av tvillingabort så sent som i fjor, slik KrF og Sp foreslo i Stortinget, sier Hareide til VG.

Videre antyder han at gjennomslag i én sak alene ikke vil være nok til å gjøre ham fornøyd i et eventuelt samarbeid.

– Det er bra med signalene fra Erna, men vi starter ikke regjeringsforhandlinger med noen før etter landsmøtet har fattet sin beslutning 2. november, og jeg håper Solberg og andre respekterer KrFs prosess. For KrF er helheten og retningen naturlig nok det viktigste, sier Hareide til VG.

Han understreker at kampen mot sorteringssamfunnet er en velkjent og viktig sak for KrF, og at det er en sak hvor partiet hele tiden har vært i mindretall.

– Om Erna Solbergs utspill er et signal om at resten av Høyre og regjeringspartiene har snudd, så er det veldig bra, sier Hareide.

Frp har foreløpig ikke kommentert utspillet, men Venstres Trine Skei Grande og Abid Raja gikk torsdag ut og sa nei til endringer i abortloven.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder