Ulvemotstanderne utenfor Stortinget: – Nok er nok!

Flere tusen ulvemotstanderne er nå i Oslo. Og de er ikke fornøyde.

 • Håvard Kristoffersen Hansen
 • Oda Leraan Skjetne
 • Andrea Rognstrand
 • Hallgeir Vågenes (foto)
 • Maja Walberg Klev
 • Ane Mørk

Artikkelen er over ett år gammel

VG fulgte en buss som startet fra Geilo allerede klokken 13.30 i dag. De som skulle vært på jobb, har tatt seg fri. Det skal demonstreres, ropes høyt mot regjeringen og statsminister Erna Solberg.

Faner med fylkene som er mest berørt av ulvedebatten – Hedmark, Oppland, Buskerud, Akershus og Østfold – markerer seg i mengden som nå er samlet utenfor Stortinget.

Folkemengden har messet slagord som «regjeringen glemmer at Stortinget bestemmer», «nok er nok» og «Erna må bli fjerna!».

Politiet anslår overfor VG at 10.000 er samlet foran Stortinget. «Norsk natur er herlig – uten ulv», står det på T-skjorta til Knut Arne Svartberg.

– Jeg sitter her i solidaritet med dem som bor i ulvesonen eller rett utenfor, som har mistet muligheten til å drive næring. Eller foreldrene som er redde for ungene og bruker tiden sin på å kjøre dem på skolen. Jeg synes det er urettferdig at de må ha en stor populasjon av ulv som ødelegger for næringsutvikling, for friluftsliv og at ungene skal få leke ute i skogen. Derfor reiser jeg til Oslo for å demonstrere, sier Svartberg til VG.

– Hadde jeg hatt unger, ville jeg vært livredd for å slippe dem ut i skogen, understreker han.

 • Striden – kort forklart: Rovviltnemndene ville skyte tre ulveflokker inne i områdene som Stortinget har vedtatt at skal være landets ulvesoner. De fikk blankt nei fra regjeringen på to av dem. Regjeringen mener at ulvene ikke har nok «skadepotensial».

– Hunden jagde ulv fra barnevognen

Tone Eriksen og mannen Øyvind har følt på nærværet av ulv. Da de selv drev med sauer for flere år siden, var de nødt til å ta flere grep for sikkerheten til dyrene. Siden la de ned sauedriften. En av grunnene til det var ulv.

I toget går Tone med en plakat med et bilde av sauer som ble drept av ulv sommeren 2018. Dagen før hadde sauene beitet på Eriksens eiendom, før de ble flyttet til naboen, der de ble angrepet. 

ULVEMOTSTANDERE: Tone Eriksen og mannen Øyvind fra Setskog i Akershus. Foto: Hallgeir Vagenes, VG

VG skrev først at sauene ble drept av ulv på Eriksens eiendom. Dette stemmer ikke.

Paret forteller at deres mest skremmende opplevelse med ulv, skjedde for 5 år siden, da sønnen i Aurskog hadde satt barnevognen med den fem måneder gamle datteren i hagen. De forteller at to ulver kom inn i hagen mot vognen, men at familiens rottweiler fikk jaget dem bort. Hunden ble skadet i hendelsen.

– Vi er aktive skogfolk og jegere, men gleden med skogen er ikke hva den var med dette rundt, sier Eriksen til VG.

– Er i utakt med bygdefolk

En av dem om bord på Buskerud-bussen har vært på reise siden 7.30 i dag tidlig, for å få si sin mening foran Stortinget. Organisatoren mener frustrasjonen lokalt vitner om at regjeringen ikke lytter. Og understreker at en ny rovviltpolitikk må til.

– Dette vitner om at de er i utakt med bygdefolk, at de er i sin boble på Stortinget og innenfor Ring 3, som vi bruker å si. De har ikke helt følelse av hvordan livet er på bygda, sa Håkon Haug Laa til VG om bord på bussen fra Geilo.

– Burde vært unødvendig

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er selvsagt på plass for å heve en fakkel og ytre sin ulvemisnøye, som han gjort på inn- og utpust i flere år.

FELT: Disse to ulvene fra Slettås-reviret ble skutt 1. januar. Men regjeringen har fredet to andre ulveflokker, noe som har skapt nok et ulveopprør. Foto: Ole Martin Norderhaug

Klima- og miljødepartementet har konkludert med at de to ulveflokkene ikke har stort nok skadepotensial til at de kan skytes. Hverken på grunn av hensyn til sikkerhet, helse, jakt eller næringsliv. Regjeringens konklusjon er altså at det ikke er rettslig grunnlag for felling.

 • Visste du? Rovviltnemndene ville skyte 26 ulv utenfor ulvesonen i år. Det ga regjeringen grønt lys for. Men de ga et blankt nei til skyting av 14 ulver (i to flokker) som har revir i områder som Stortinget har vedtatt skal være ulvesoner.

– Problemet i ulvedebatten er at de som blir mest berørt har minst å si. De som har mest makt, blir minst berørt og de som har minst makt blir mest berørt, sier Slagsvold Vedum til VG.

– Det burde vært helt unødvendig at folk kommer hit. Det handler om folks hverdag og folks liv, sier Sp-lederen.

– Vi er avhengige av å leve og bo i distriktene, og da må vi ta vare på naturen som den er, uten ulv, sier Sigrid fra Eiker, som har møtt opp for å demonstrere.

– Tror dere politikerne vil lytte til engasjementet?

– Vi håper jo på det. Vi er ikke noen urokråker vi, understreker Sigrid.

– Jeg kjenner noen i Østfold som har møtt ulven utenfor låven sin, som ikke tør å gå ut om kvelden, sier hun.

Les også

Mer om

 1. Ulv

Flere artikler

 1. Sp-Vedum: Vil ha politiker-dugnad og pengestøtte til folk med yrkesforbud

 2. En syltynn regjering står igjen

 3. Avviser Erna-stempel som gæmlis-Trygve

 4. Sp ligger an til å bli valgvinner i hele landet. – En klar melding til regjeringen

 5. Enighet mellom Frp og regjeringen: Dette er pelsdyrforliket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder