NEDSNØDD: I Junkerdal i Nordland, på grensen til Sverige, har været bydd på problemer for flere. Denne lastebilen har stått på stedet hvil siden i går ettermiddag. Foto: Einar Bødker

Full storm i Nord-Norge: – Det er temmelig tøft i kastene

Det blåser full storm i Nord-Norge, og flere steder sitter folk værfast. I Junkerdal er de ansatte i Tolletaten spent på om de kommer seg hjem fra jobb.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er temmelig tøft i kastene. Det er ikke konstant vind, men kastene er ganske heftige. Det er null sikt, forteller Einar Bødker, ansatt i Tolletaten til VG.

Bødker jobber i Junkerdal på grenseneovergangen mellom Norge og Sverige, og forteller at overgangen har vært stengt siden onsdag.

– De fleste bilene velger å stå nede ved E6. Her vi holder til, på 600 meter, er det ikke gunstig å stå. Det var faktisk så galt her at det var så vidt jeg klarte å gå mot vinden, forteller han til VG.

– Her bygges det opp med snøskavler, så jeg er spent på om vi kommer oss hjem fra jobb.

Saken ble først omtalt i Saltenposten.

Se direkte fra uværet her:

En av dem som har stanset bilen ved E6, rundt tre mil fra tollstasjonen er, Magnar Nicolaisen. Siden klokken 17 i går ettermiddag har han og åtte andre sjåfører parkert vogntogene i påvente av bedre vær over Saltfjellet.

– Vi skulle over Saltfjellet, men det er stengt. Vi har søkt ly på Saltan turistsenter siden 17–18-tiden i går, slik at vi slipper å stå fast oppe på fjellet, forteller Nicolaisen til VG.

VÆRFAST: Flere trailersjåfører har valgt søke ly for den voldsomme vinden. De venter nå på at de skal kunne krysse Saltfjellet. Foto: Magnar Nicolaisen

Det er storm over Saltfjellet, og fjellovergangen er stengt. De håper nå at vinden skal legge seg for en stund, og at de slipper å kjøre kolonne gjennom snøen.

Det var NRK som omtalte de værfaste først.

les også

Vinden fortsetter herjingene i nord: – Uvanlig at det er såpass langvarig

– Skummelt med sidevind

Sammen med to andre var han på vei til Sandnessjøen med melk, men gårsdagens meldinger om vogntog som blåste av veien, fikk følget til å tenke seg om to ganger før de tok sjansen på å ta melkeruten over fjellet.

– Når man kjører trailer er det skummelt med sidevind, forklarer Nicolaisen, som melder at vinden blåser med 23 meter i sekundet.

Han poengterer at melkebilens runde melketank gjør kjøretøyet mer stabilt i vinden, men at de ikke tok noen sjanser.

VENTER: Trailersjåførene får tiden til å gå ved å spille kort. Utenfor blåser vinden i 23 meter i sekundet. Foto: Magnar Nicolaisen

– Takplater ligger strødd

På Utskarpen skole i Rana kommune har vinden revet av deler av taket, og skolen er derfor stengt. Det samme gjelder flere andre bygninger i området, skriver avisen Rana No.

– Flere plater har løsnet og ligger strødd utover området rundt skolen. På grunn av vinden er disse ennå ikke sikret, og derfor er skolen stengt. Så snart vinden løyer, noe den skal gjøre utpå ettermiddagen, vil de bli sikret, sier Utskarpen-rektoren, til avisen.

les også

Storm i nord: Fjøsveggen ble sugd ut

Også på kysten har vinden gjort mer ugagn enn bare å føre til kansellering av båtruter. I søndre del av havnen på Tonnes er et tak revet av en garasje.

FLERRET AV: Et garasjetak i havnen på Tonnes er revet av i uværet. Foto: Rana No-tipser

Trude Katrin Kleivik (40) forteller at hun er på hytta i Skaugvoll i ruskeværet. Da hun skulle kjøre til butikken fredag, så hun en campingvogn ligge knust.

– Den var blitt til pinneved. Den har flyttet seg kanskje 20 meter. Den har rullet over en liten haug og blitt knust, sier hun til VG.

Været har hun selv fått kjenne på kroppen.

PINNEVED: En campingvogn måtte gi tapt mot vindkreftene, og ligger knust i nærheten av Skaugvoll. Foto: Trude Katrin Kleivik

– Jeg har ikke sovet så mye i natt. Det har blåst ganske kraftig her, men det er ingen skader på hytta som jeg kan se. Vinden har ikke vært like sterk på denne siden, sier hun.

Selv om det blåser godt, tar hun ikke på vei.

– Det er koselig med litt vær. Jeg har vært ute og gått en lang tur i dag. Masse frisk luft!

Oransje farevarsel

For Nordland fylke har meteorologene sendt ut varsel med oransje faregrad fredag – en faregrad som tilsier svært kraftig vind. Det er lavtrykket som de siste dagene har herjet med nordlendingene som ennå ikke har sluppet taket.

Nicolaisen og de andre må belage seg på å stå værfaste i ytterligere noen timer, da det ikke ser ut til at vindstyrken vil minke i særlig grad før utover ettermiddagen.

– En kollega har kjøpt kortstokk, så vi tenker å spille alt som hjertet begjærer, forteller han.

STORMEN: På Husøy på Senja har stormen revet bort deler av rekkverk fra en molo, og skadet kjørebanen. Foto: Rolf Bjørnar Tøllefsen

Det er ikke bare de værfaste sjåførene som har fått problemer med den kraftige vinden. Været har også ført med seg kansellerte fly- og fergeavganger og problemer på veiene.

I tillegg til Saltfjellet, er overgangene over Bjørnfjell og Umbukta stengt i Nordland på grunn av uværet.

Politiet i Nordland melder også om løse takplater, og trær som har måttet gi tapt. De oppfordrer folk til å være forsiktig.

En bil fikk også har medfart da den var ute og kjørte i morgentimene:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder