FÅTT NOK: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ber Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vise folk i Oslo mer respekt. Foto: Frode Hansen

Raymond Johansen til Sp-Trygve: Dette finner jeg meg ikke i

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ber Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vise Oslo-folk mer respekt.

– Det må gå an å ta opp utfordringer som finnes i Distrikts-Norge og Bygde-Norge uten at man samtidig skal si noe negativt og karikere Oslo og folk som bor der, kommer det stramt fra Ap-toppen.

Sp-leder Slagsvold Vedum har igjen startet en debatt om by og land etter han gikk hardt ut mot Oslo-makten i et større VG-intervju sist helg.

Johansen har fått nok.

Bakgrunn: Trygve Slagsvold Vedum hardt ut mot Oslo-makten

– Jeg ønsker en debatt om hvordan du skal klare å ha livskraftige distrikter, men jeg finner meg ikke i at Oslo og Oslo-folk skal karikeres som en del av den debatten, sier Johansen til VG.

FÅR KRITIKK: Trygve Slagsvold Vedum vedgikk i fredagens VG-intervju at han mener folk i distriktene opplever at de ikke blir respektert for måten de lever livene sine på av dem som bor i sentrale strøk. Foto: Hallgeir Vågenes

– Grunn analyse

Venstres Atle Hamar beskyldte i går Sp-lederen «stakkarsliggjøre», «svartmale» og få livet som leves i Bygde-Norge til å fremstå som «tilbakestående» og «sutrende». Ap-Johansen reagerer på at bygda alltid settes opp mot Oslo.

Byrådslederen, som er tidligere partisekretær i Ap, sier at en hjelpepleier som bor på Manglerud, tar T-banen til jobb og går forbi Stortinget hver dag, ikke har mer makt enn noen som bor utenfor Oslo.

– Det er legitimt å ta en debatt om forskjeller og eliter, men å gjøre dette kun til et geografisk spørsmål vitner om en meget grunn analyse. Det er intet sted i Norge som har større forskjeller enn Oslo. Det er ingen andre steder hvor de strukturelle utfordringene og ledigheten er større enn i deler av Oslo, sier Johansen.

– Det er de som sitter inni der, representanter fra hele landet, som er eliten. Oslo er en innflytterby. Oslo er gjennomsnittet av Norge, sier Johansen til VG.

Vedum: - Raymond burde støttet meg

– Punkt én: Jeg har ikke sagt et vondt ord om folk som bor i Oslo, svarer Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Ikke?

– Nei. Det jeg har sagt er at jeg kjemper for vanlige arbeidsfolk, mot regjerings maktarroganse. I dette VG-intervjuet var jeg knalltydelig på at det er grunnleggende feil at de som har de største inntektene skal få de største skattelettelsene, mens vanlige arbeidsfolk får avgiftsskjerpelsene, sier Slagsvold Vedum.

les også

Ulvemotstanderne utenfor Stortinget: – Nok er nok!

– Du mener det er urimelig å kritisere deg for å sette by mot land, Oslo mot distrikt?

– Ja, hvis en leser dette VG-intervjuet, så er den yrkesgruppen jeg trekker frem taxisjåførene i Oslo, at de skal ha levelige arbeidsvilkår. Raymond burde støttet meg i denne kampen mot regjeringens maktarroganse, sier Slagsvold Vedum.

– Arbeidsfolk i Oslo blir også rammet av veldig mange av de grepene regjeringen tar, sier Sp-lederen.

les også

Vært lite på bygda i det siste, Trygve?

– Men du spiller jo på forskjellen mellom by og land titt og stadig, mellom Oslo-folk?

– Det er ikke Oslo-folk. Det er regjeringen jeg utfordrer. Det handler om at dem som sitter og har beslutningsmakt og dagens regjering som ikke lytter. Når de for eksempel sitter her og overprøver 87 prosent av befolkningen i Finnmark. Det er det samme som at fylkestinget i Finnmark skulle bestemt trikkepolitikken i Oslo, sier Slagsvold Vedum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder