PRESSET PRESIDENT: Stortingspresident Olemic Thommessen (H), her på vei inn til NRK mandag kveld. Foto: Mikalsen, Helge

KrF: Thommessen-saken har gått fra vondt til verre

Det var KrFs stemmer som gjorde at Olemic Thommessen (H) med nød og neppe ble gjenvalgt i oktober i fjor, men nå skjerper partiet ordbruken. Også Ap og Sp gir uttrykk for tynnslitt tillit.

Publisert:

– Saken sånn den er fremstilt de senere dagene har gått fra vondt til verre, sier KrFs talsperson i saken, Hans Fredrik Grøvan, til VG.

Onsdag morgen skal stortingspresidenten orientere de parlamentariske lederne og finanskomiteens medlemmer om hvorfor utbyggingen av Prinsens gate 26 og en tunnel har sprukket med hele 500 millioner kroner.

les også

Avgått stortingsdirektør Ida Børresen beklager overfor Thommessen: – Mine uttalelser var upresise

– Spesielt alvorlig er det hvis en ikke har etterspurt informasjon underveis omkring utviklingen av saken. Nå avventer vi redegjørelsen onsdag, for å kunne stille de mer konkrete og relevante spørsmålene rundt hva som egentlig har skjedd, sier Grøvan.

Nye prislapper

Et samlet storting kom i juni i fjor med uvanlig sterk kritikk av stortingspresidenten i fjor sommer, da det mot slutten av 2016 ble klart at prislappen på byggeprosjektet hadde eksplodert, og kommet opp i 1,8 milliarder kroner.

Derfor var det med sjokk og vantro at Stortinget for to uker siden mottok budskapet om at regningen nå var kommet opp i svimlende 2,3 milliarder kroner.

les også

Slutt for stortingspresident Thommessen?

– En halv milliard i ekstra kostnader får du liksom ikke fra den ene dagen til den andre. Og med Riksrevisjonens rapport i friskt minne, og med Stortingets behandling av den, var jo alvorlighetsgraden så tydelig til stede at hvis vi opplever her at en ikke har fulgt opp vedtakene, så synes jeg dette ser veldig alvorlig ut, sier Grøvan.

KrF ga etter stortingsvalget i fjor høst klar beskjed til Høyre om å finne en annen kandidat enn Olemic Thommessen. Men Høyre insisterte på gjenvalg av Thommessen. Da bøyde KrF seg for Erna Solberg.

TØFFERE TONE: KrFs Hans Fredrik Grøvan på Stortingets talerstol. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Er det nå aktuelt for KrF å trekke tilbake den støtten dere ga i forrige runde i en eventuell ny avstemning?

– Det avhenger av hvordan saken kommer opp. Nå har ikke vi vurdert konsekvensene i vårt parti. Vi avventer onsdagens redegjørelse. Det viktigste spørsmålet er om man har kontroll nå på kostnadene. Prosjektet er jo ikke ferdig. Det som vi ble overbevist om i juni i fjor, har jo så til de grader slått feil. Så her skal det fremlegges troverdig dokumentasjon på at nå har vi den kontrollen som det forventes at en har. Det er et godt stykke arbeids som skal gjøres ut ifra det vi ser har skjedd ifra juni i fjor og til nå, fastslår Grøvan.

les også

Kilder i Høyre til VG: Åpner for at Olemic Thommessen kan bli kastet som stortingspresident

– Tror du at Stortingets president om tre måneder fra nå lyder navnet Olemic Thommessen?

– Det har jeg ikke lyst til å spekulere i. Vi får vente og se.

– Den store stygge ulven

– I dag er det to uker siden den siste overskridelsen var på ytterligere 500 millioner kroner. Så langt er det ikke fremkommet noen informasjon fra Thommessen om hvorfor – og hvordan – dette har skjedd. Er det betryggende?

– Jeg oppfattet det sånn at han har henvist til redegjørelsen i morgen, og jeg har forståelse for at han ønsker å komme med en helhetlig fremstilling. Samtidig har de plukket ut én bit. De har fremstilt Multikonsult som den store stygge ulven, noe de bestrider selv. Jeg synes det er rart at de har valgt å ta fram akkurat dette punktet.

les også

Thommessen om byggeskandalen: Saken har vært et mareritt

Grøvan understreker at han forventer at Thommessen så raskt som mulig går på talerstolen i stortingssalen for å redegjøre for saken.

Thommessen taus

Stortingspresident Thommessen skal allerede klokken 08.30 onsdag morgen redegjøre for finanskomiteen og de parlamentariske lederne på Stortinget, men i et lukket møte – etterfulgt av et treff med mediene.

Han skriver i en sms til VG tirsdag kveld at han ikke vil komme med sitt tilsvar til hverken Grøvan i KrF eller andre før møtet onsdag morgen.

«Avventer til onsdag – vil gjerne gi lik og felles informasjon til finanskomiteen og de parlamentariske lederne,» skriver Thommessen.

SKAL BLI TUNNEL: Byggegropen i Nedre Vollgate skal bli innkjøringstunnel fra Rådhusgata og helt frem til det nye post- og varemottaket under Wessels plass ved Stortinget. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Vanligvis stemmer også opposisjonspartiene for stortingspresidenten ved konstitueringen etter hvert valg.

I fjor valgte Ap å fravike regelen om å stemme for Dermed ble Thommessen valgt med kun 85 mot 80 stemmer.

– Spørsmålet er ikke om Olemic Thommessen har visst. Spørsmålet er om han burde ha visst. Stortinget vedtok enstemmig sterk kritikk av dette prosjektet i fjor sommer. Man var svært bekymret for overskridelsene som var varslet da. Når det etter et halvt år viser seg at et prosjekt som er blitt 500 millioner kroner dyrere på syv uker, er det svært god grunn til å etterspørre hva stortingspresidenten har gjort for å bringe klarhet i hvordan økonomien i prosjektet var, sier Aps finanspolitiske talsperson Rigmor Aasrud.

les også

Byggeskandalen på Stortinget: – Gikk ni kritiske måneder uten styring

Hun er svært kritisk til Thommessens uttalelser etter møtet i presidentskapet mandag ettermiddag.

– Den største anklagen mot Thommessen etter det jeg hørte i går er at man ikke sier noe om hvorvidt man har vært aktiv selv for å skaffe seg nødvendig informasjon.

– Hva tenker du om det?

– Det viser jo at presidenten er på tynn is. Jeg regner med at han kan gi en god forklaring på den aktiviteten han har utøvd i denne saken. Det var ingen tillitvekkende opptreden mandag.

Riper i Olemic-lakken

– Hvis det ikke er samsvar mellom det Thommessen forklarer onsdag, og stortingsvedtaket, hvilke konsekvenser bør det få?

– Da må vi ta stilling til når vi har hørt hva han har å si. Igjen er det avhengig av hva KrF faktisk mener. Vi stemte imot Olemic for fire måneder siden. Det gjorde ikke KrF.

– Hvorfor stemte Ap imot Thommessen i fjor høst?

– Denne saken var en del av en helhet, og han hadde for mange riper i lakken til at han var den rette til å lede Stortinget fremover.

– Kommer Ap til å bidra til at det blir en ny avstemning i Stortinget?

– Det vil vi ikke konkludere på før vi har hørt det som blir sagt i morgen.

– Så dere utelukker ikke at dere vil be om at valg av stortingspresident kommer opp på nytt i stortingssalen?

– Vi utelukker ingenting. Det går ikke an å utelukke noe i denne saken, sier Aasrud.

Leder av Senterpartiets stortingsgruppe, Marit Arnstad, mener tilliten til stortingspresidenten er tynnslitt. Hennes partifelle Per Olaf Lundteigen har sagt rett ut at Thomessens dager som Stortingets fremste mann bør være talte.

Men:

– Tilliten til Thommessen er avhengig av et Høyre som blir stadig mer uklart i formuleringene, skriver Arnstad i en tekstmelding til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder