Tolga-granskning legges frem i dag: – Jeg er veldig spent

I drøye tre måneder har flere etater gransket alle sider ved Tolga-saken. I et møte med statsrådene i formiddag skal brødrene Holøyen få svarene de har ventet på.

Den regjeringsutnevnte gruppen fikk i oppgave å undersøke om regelverket ble brutt da Arvid, Magnus, og Lars Peder Holøyen ble registrert som psykisk utviklingshemmede og senere fikk vergemål mot sin vilje. Gruppen har også vurdert om diagnostiseringen av brødrene har vært riktig.

Rapporten legges frem på en pressekonferanse klokken 13.30 i dag. Før det skal familien i et møte med blant andre kommunalminister Monica Mæland.

– Jeg er veldig spent, sier Magnus Holøyen (26) til VG mandag formiddag.

Han kom til Oslo sammen med resten av familien søndag kveld. Han sier at han håper granskningsgruppen kommer med noen gode svar.

– Det er nok flere som sitter i en vanskelig situasjon med verger. Jeg håper det blir tatt tak i.

Familien møtte granskningsgruppen på Hamar 22. januar.

– Det var et veldig greit møte, det gikk veldig bra. Jeg føler at vi er blitt tatt på alvor, sier han.

Regjeringen ba om en full granskning en drøy uke etter at VG publiserte saken om de tre brødrene på Tolga.

– Vi kan slå fast at noen har fått en diagnose de ikke skulle hatt, noen har fått midler de ikke skulle hatt, og noen har fått et vergemål de ikke skulle hatt, sa kommunalminister Monica Mæland på en pressekonferanse sammen med helseminister Bent Høie og justisminister Tor Mikkel Wara.

Se videoen fra pressekonferansen her:

Siden Fylkesmannen i Hedmark er part i saken, ble Fylkesmannen i Hordaland, nå Fylkesmannen i Vest, bedt om å granske saken sammen med Statens Helsetilsyn og Statens sivilrettsforvaltning.

Ordføreren i Tolga, Ragnhild Aashaug (Sp), er også i Oslo for å følge fremleggelsen.

– Dette er en sak som har fått mye oppmerksomhet, og det ble rettet alvorlige beskyldninger mot Tolga kommune. Det er en sak som har vært tung for alle parter, sier Aashaug.

Kommunen har innkalt til en egen pressekonferanse i Oslo mandag ettermiddag. Ordføreren sier de ønsker å være åpne og gi mediene muligheten til å snakke med dem om funnene i rapporten. For bistand til pressekonferansen betaler de mediebyrået King Street PR rundt 60.000 kroner eks.mva.

les også

Les også: Fastlege følte seg presset til å stille diagnoser

– Angrer ikke

Gruppen har undersøkt om saksbehandlingen i Tolga, Fylkesmannen i Hedmark og eventuelt andre offentlige myndigheter har skjedd i tråd med regelverket. De er også bedt om å komme med eventuelle forslag til tiltak.

– Vi skal søke å avklare om vedtakene var lovlige, om saksbehandlingen var i orden og om vedtakene ble fattet av riktig organ. Blant annet skal vi undersøke alle årsbudsjetter og årsregnskaper i Tolga siden 2013, sa granskningsleder Rune Fjeld til VG i november.

Magnus Holøyen sier han er glad for den omfattende granskingen.

– Det er helt sikkert. Det har vært et spesielt år, der mye har skjedd på kort tid. Men det har vært ok, jeg angrer ikke på at jeg stod frem med dette, sier han.

Samme dag som vergemålet hans ble opphevet, deltok Magnus i Debatten på NRK. Slik var den begivenhetsrike dagen:

Nasjonale undersøkelser

Etter historien om de tre brødrene på Tolga, gjorde VG en nasjonal kartlegging av norske kommuners registrering av psykisk utviklingshemmede. I løpet av ti år økte antallet med 3000, uten at det ble ført tilsyn med ordningen.

VG avdekket også hvordan et konsulentselskap tjente penger på å hjelpe kommunene med å registrere utviklingshemmede.

les også

Helsetilsynet refser tilbud til utviklingshemmede: – Det kunne ikke vært verre

Helsedirektoratet har allerede varslet at de vil endre regelverket kommunene skal følge for å registrere psykisk utviklingshemmede. I tillegg skal fylkesmennene granske rundt 600 tilfeldig valgte saker i 90 kommuner.

VGs undersøkelser av vergemålsordningen viste at rundt fire av ti får vergemål uten å bli spurt. Justisminister Tor Mikkel Wara sa at loven hadde blitt praktisert feil, og ba om at 18.000 personer kontaktes for å sikre at vergemålet er frivillig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder