NYTT LIV: Ingrid Quist har benmargskreft. Mandag kan en medisin hun og mange andre trenger bli godkjent for bruk i hele Norge. Her er hun sammen med ektemannen, Finn Helge Quist. Foto: Privat

Mandag kan ny livreddende kreftmedisin godkjennes i Norge: – Det har vært en hard kamp

For ett år siden demonstrerte alvorlig syke kreftpasienter over avslag på livsviktig medisin. I dag kan medikamentet bli godkjent i Norge.

– Jeg er håpefull, men det er vanskelig å forutse disse avgjørelsene, sier Finn Helge Quist, som i flere år har kjempet for å få medisinen Ixazomib til Norge.

les også

180 kreftpasienter i opprop: Krever ny vurdering av livsviktig medisin

Legemiddelet brukes i behandlingen av benmargskreft. I desember 2017 ble medisinen vurdert av Beslutningsforum, men fikk nei fordi den kostet for mye målt opp mot effekt.

Men nå skal medisinen behandles på nytt.

Finn Helge Quist er gift med Ingrid Quist, som har diagnosen benmargskreft. Hun sier til VG at hun håper medisinen blir godkjent.

les også

Bent Høie (H) vil ha nye regler for dyr behandling

– Det ville betydd så mye for så mange pasienter i hele Norge, sier hun, og får støtte av ektemannen:

– Det gleder meg stort at medisinen nå kan bli tilgjengelig for alle.

OPPROP: I august 2017 demonstrerte kreftsyke og pårørende foran Stortinget i Oslo for godkjenning av livreddende medikamenter for bruk på norske sykehus, blant annet Ixazomib. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Klaget flere ganger – fikk ikke svar

Etter at medisinen fikk nei i Beslutningsforum sendte han et klagebrev til Helsedirektoratet og Legemiddelverket. I brevet, som er signert av 180 norske pasienter, krever de en ny behandling av medikamentet Ixazomib (Ninlaro), etter avslaget i Beslutningsforum.

I mai 2018 sendte Quist en klage på lang saksbehandlingstid til Helsedirektoratet, som ble signert av 2124 pasienter og pårørende.

I svaret fra Helsedirektoratet sto det at de skal «se på saken på nytt». Først 11. juni 2018 havnet den på listen over medisiner til behandling i Beslutningsforum. Ventetiden her kan være opp til to år.

– Hvor mange pasienter som har mistet livet i denne ventetiden, vet jeg ikke. Men jeg tror de finnes i stort antall, og det er dypt urettferdig. Det har vært en hard kamp, men verdt hver time dersom fortvilte pasienter nå får tilgang, sier Quist.

Han er kritisk til at behandlingen av klagen har tatt så lang tid, men sier han er «uhyre spent» på dagens avgjørelse.

Bakgrunn: Hemmelig priskrig om superdyre kreftmedisiner – slik foregår spillet i kulissene

Vurderer medisinen på nytt for å få ned prisen

De tre siste årene har flere nye medikamenter mot benmargskreft vakt oppmerksomhet, blant annet Ixazomib. Legemiddelet ble tidlig godkjent for bruk i Danmark og Tyskland. Våren 2018 ble Ixazomib også blitt godkjent i Sverige og Storbritannia for en begrenset pasientgruppe.

Det er sjeldent engelske myndigheter godkjenner et medikament før Norge, men i denne situasjonen har de godkjent behandlingen for pasienter som har fått minst to tidligere behandlinger, inkludert en høyrisikogruppe.

Legemiddelverket vurderte Ixazomib i 2017 og kom frem til at kostnaden av medisinen er «vesentlig høyere enn hva som regnes som kostnadseffektivt».

Den gangen ble det vurdert at medisinen var aktuell for 175 norske pasienter.

I en ny vurdering fra februar i år skriver Legemiddelverket at det kan være aktuelt å godkjenne medisinen for pasienter som har fått to eller tre tidligere behandlinger – slik som i England. Jo lenger ut i behandlingsløpet pasienten får Ixazomib, desto mer kostnadseffektivt er det å innføre medisinen, skriver Legemiddelverket.

les også

Inger (67) trodde hun skulle få dyr kreftbehandling finansiert av staten – så kom avslaget: – Føler meg lurt

I den nye vurderingen er det mellom 25 og 90 pasienter som er aktuelle for behandlingen.

Fordi benmargskreftpasienter kan bli resistente mot medisiner etter en periode, trenger legene flere medisiner å spille på. Hovedfordelen med Ixazomib er at medikamentet kan tas i tablettform, har forsker og leder av Oslo myelomatosesenter ved Oslo universitetssykehus, Fredrik Schjesvold, forklart VG tidligere.

Dermed slipper pasienter som bor langt unna sykehus å oppsøke lege en til to ganger i uken.

Formålet med behandling med Ixazomib er å kontrollere sykdommen, bedre livskvaliteten og forlenge overlevelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder