ADVOKAT: Jørn Mejdell Jakobsen forsvarer mannen som er siktet for uriktig forklaring i forbindelse med drapet på Janne Jemtland. Mannen i 40-årene møtte ikke selv i Hedmarken tingrett.

ADVOKAT: Jørn Mejdell Jakobsen forsvarer mannen som er siktet for uriktig forklaring i forbindelse med drapet på Janne Jemtland. Mannen i 40-årene møtte ikke selv i Hedmarken tingrett. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Ny siktet i Janne-saken er tidligere straffedømt: Retten sier nei til fengsling

HEDMARKEN TINGRETT (VG) Mannen som er siktet for uriktig forklaring i forbindelse med drapet på Janne Jemtland er tidligere dømt for narkotikaforbrytelser og bedrageri.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Politiet begjærte fredag varetektsfengsling av den siktede mannen i to uker med isolasjon, men fikk ikke medhold av retten, som har besluttet at mannen skal løslates.

Det er imidlertid gitt oppsettende virkning, noe som betyr at siktede vil sitte fengslet inntil påtalemyndighetens anke er behandlet i lagmannsretten.

Klokken 11.45 31 onsdag ble mannen i 40-årene fra Ringsaker pågrepet og siktet for uriktig forklaring. Etterforskningsleder Trond Blikstad opplyser at mannen er avhørt som vitne i saken to ganger, begge ganger etter at Janne Jemtlands ektemann ble siktet for drap.

Hedmarken tingrett gir påtalemyndigheten medhold i at det foreligger skjellig grunn til mistanke om at den siktede forklarte uriktig for politiet i avhøret 17. januar.

les også

Janne Jemtland ble skutt: Politiet mener blodspor ble plassert

Nekter straffskyld

Tingrettsdommer Mari Bø Haugstad henviser imidlertid til unntaksbestemmelsen i loven som sier at man ikke kan straffes for uriktig forklaring dersom personen ikke kan fortelle sannheten «uten å utsette seg selv eller noen av sine nærmeste for straff eller fare for vesentlig tap av sosialt omdømme eller vesentlig velferdstap av annen art».

Mannens forsvarer Jørn Mejdell Jakobsen henviste i rettsmøtet til nettopp denne unntaksbestemmelsen.

– Min klient er selvfølgelig letter over at han får medhold av tingretten. Likevel vil han i realitet bli sittende i varetekt til i hvert fall over helgen i påvente av ankebehandlingen. Det tar vi til etterretning, sier Mejdell Jakobsen.

Den siktede mannen nekter straffskyld.

Dømt for narkotika og bedrageri

Den siktede mannen er tidligere straffedømt. For en del år siden ble han i Hedmarken tingrett dømt til to år og ni måneders fengsel for narkotikaforbrytelser og brudd på legemiddelloven. Han ble senere også dømt til fem måneders fengsel for grovt bedrageri.

Det siste vitneavhøret av ham i forbindelse med drapet på Jemtland ble gjort 17. januar, og det er under dette avhøret politiet mener han har forklart seg uriktig.

– Vi har ikke grunn til å tro at han var delaktig i drapshandlingen, men vi har behov for å få avklart hans rolle, sier politiadvokat André van der Eynden.

Forsvinningen i Brumunddal

– Drept med skytevåpen

Under en pressekonferanse fredag morgen kom politiet, som tidligere har vært svært tilbakeholde med informasjon, med en rekke andre nye opplysninger i saken:

  • Janne Jemtland ble påført dødelig skuddskader av et håndvåpen. Dette våpenet er fremdeles ikke lokalisert av politiet.
  • Politiet mener 36-åringen døde 29. desember, men vil ikke tidfeste drapet nærmere.
  • De to blodsporene som ble funnet med halvannen kilometers avstand over en mil unna ekteparets bolig, ble ifølge politiet plassert ut. Blodet var iblandet snø.
  • Janne Jemtlands mobiltelefon ble registrert i Brumunddal sentrum klokken 05.50 om morgenen 29. desember. Politiet opplyser nå at de tror mobilen på dette tidspunktet ble ødelagt. Telefonen er fremdeles ikke funnet.

Se politiet pressekonferanse her:

Janne Jemtlands ektemann sitter fremdeles varetektsfengslet siktet for forsettlig drap. Han blir fredag avhørt for åttende gang siden pågripelsen.

– Vårt hovedfokus nå er avhør av ham, og å få kontrollert de opplysningene han gir oss, sier etterforskningsleder Trond Blikstad til VG.

46-åringen nekter straffskyld, men har erkjent en tilknytning til hendelsen som førte til at kona døde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder