21 års forvaring for Viggo Kristiansen

ARENDAL (VG Nett) Viggo Kristiansen er i Agder lagmannsrett dømt til 21 års forvaring for barnedrapene i Baneheia. Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel.

Artikkelen er over 18 år gammel

Dermed har Agder lagmannsrett fastsatt straffen for drap og overgrep på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen 19.mai 2000 i Baneheia i Kristiansand. Klokken 14 onsdag leste førstelagsmann Asbjørn Nes opp dommen som fastsatte straffen for de hjerteløse handlingene.

Drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) hadde preg av ren avretting, mener dommerne. Førstelagmann Asbjørn Nes Hansen understreket at det ikke var mulig å dømme Viggo Kristiansen til annet enn lovens strengeste straff for barnedrapene i Baneheia, da han leste opp dommen.

-Med støtte i de sakkyndiges forklaring er det klart at det er kvalifisert gjentakelsesfare, la Nes Hansen til da han dømte Kristiansen. Han dømte derfor 22-åringen til forvaring og ikke en tidsbestemt fengselsstraff.

Skjerpet straff

Jan Helge Andersen straff ble skjerpet med to år fra dommen han fikk i Kristiansand byrett i fjor. Et mindretall i juryen ønsket å dømme Andersen til 17 års fengsel som sist.

- Jeg registerer at retten har vært uenige i avgjørelsen i å skjerpe straffen for Jan Helge Andersen. Jeg mener det er flere momenter i saken som taler for å redusere straffen og som det ikke er lagt vekk på, sier Ben Fegran.

Førstestatsadvokat Edvard Dahl hadde lagt ned påstand om lovens strengeste straff for begge de tiltalte: 21 års forvaring for Viggo Kristiansen og 21 års fengsel for Jan Helge Andersen.

Skuffet

Viggo Kristiansens advokat Tore H. Pettersen sier at hans klient var skuffet etter dommen.

- Viggo Kristiansen var skuffet. Det var tydelig på hans kroppsspråk, sier Pettersen som ikke var overrasket over dommen.

- Dommen var i samsvar med aktors påstand. Nå skal jeg snakke med min klient og vurdere premissene i dommen for å vurdere om det er grunnlag for en eventuell anke, sier han.

Tilstått

Jan Helge Andersen har tilstått ugjerningene. Forklaringen hans er den viktigste årsaken til at Viggo Kristiansen ble dømt. Til tross for den alvorlige forbrytelsen han har tilstått, får han 19 års fengsel. Det er likevel to år mer enn i byretten.

1. juni i fjor ble Kristiansen dømt til 21 års fengsel og ti års sikring. Siden sikringsordningen er avskaffet, er 21 års forvaring den samme dommen som fra byretten.

Viggo Kristiansen anket dommen fra byretten. Han har hele tiden nektet skyld. I forrige uke fant ti jurymedlemmer ham skyldig i ugjerningene i Baneheia 19. mai 2000.

Mer om

  1. Barnedrapene i Baneheia

Flere artikler

  1. - 12-13 års fengsel for Jan Helge Andersen

  2. Viggo Kristiansen vil ha ny rettssak

  3. 10 skal dømme Viggo og Jan Helge

  4. Trøstet i fire timer

  5. Baneheia-drapsmann ute på prøve

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder