Heteste sommeren på lenge

Heldige er de som har valgt Norge som ferieland i år: Årets sommer er hetere enn på lenge.

  • Line Dugstad
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

- I år har i alle fall ikke ferierende nordmenn grunn til å klage, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til VG.

Han har sett på værstatistikken for hele landet de siste fem somrene. Og tallenes tale er klar: Årets sommer kvalifiserer til betegnelsen «knallsommer».

Samtlige steder som ble sjekket, har hatt langt flere sommerdager i år enn snittet for juni og juli de siste fem årene. Og det til tross for at det ennå er en uke igjen av juli!

En dag med mer enn 20 grader er ifølge meteorologene standardisert som en nordisk sommerdag.

Gvarv-sommer

- Det er grunn til å tro at vi vil få enda flere dager med sommertemperaturer landet rundt før juli er omme, mener Hygen.

Mest sommerlig har det vært i Gvarv i Telemark, med 45 dager på over 20 grader så langt i år. Det er stort sett Østlandet som har stukket av med de fleste sommerdagene i år, men også i resten av landet har det vært varmere enn snittet.

I Stavanger har det så langt i juni og juli vært mer enn dobbelt så mange dager med temperatur over 20 grader: 19 dager i år - mot åtte i snitt for de siste fem årene.

Dager med kraftig tordenvær til tross, regnet har ikke greid å endre inntrykket av at årets sommer har vært spesielt bra. Snarere tvert imot: Lyn og torden er nettopp en konsekvens av mye varmt vær.

- Det har vært varmt og tørt uten unntak i hele landet, men med noen dager innimellom med kraftig nedbør.

Skiftende vær

Likevel er totalinntrykket at sommeren så langt har vært veldig fin, sier klimaforsker Hygen.

Men mens forrige uke var varm og stabil, er mer ustabilt vær i vente. Ifølge meteorolog Martin Grønnevet hos Storm Weather Center vil været bli skiftende med regn og sol om hverandre helt frem til over helgen.

- Østlandet, Sørlandet og Nord-Norge vil trolig få temperaturer på over 20 grader, mens Vestlandet og Midt-Norge vil ligge litt under sommertemperaturen, sier Grønnevet.

PS: For mer værmelding, sjekk VG Netts værsider!


Disse stedene har kunnet glede seg over flest dager med sommertemperatur på over 20 grader i juni og hittil i juli i år:

1) Gvarv i Telemark: 45 dager.

2) Nesbyen i Buskerud: 43 dager.

3) Notodden i Telemark: 43 dager.

4) Dønski i Bærum: 42 dager.

5) Sande i Vestfold: 41 dager.

6) Kongsberg i Buskerud: 41 dager.

7) Oslo: 40 dager.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder