Jagland omtalte president som Bongo fra Kongo

Tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson refser utenriksminister Thorbjørn Jagland etter at han fleipet grovt med presidenten i det afrikanske landet Gabon.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

I TV 2s underholdningsprogram «I kveld med Per Ståle» fredag kunne en lattermild utenriksminister fortelle om statsbesøket til president Omar Bongo fra Gabon i slutten av januar.

- Er dette hverdagsrasisme?
- Jeg vil ikke trekke det så langt. Men det er dumt. Jeg forventer meg mer av en utenriksminister. Ved å omtale andre på denne måten spiller han på folks fordommer. Det er ikke utenriksministerens oppgave.

Morsom replikk

- Er det spesielt alvorlig at utenriksministeren kommer med disse uttalelsene i en tid da hele Norge er opptatt av drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen?

- Man skulle jo tro at han ville være litt mer forsiktig denne uken. Men det er viktig uansett å motvirke fordommer. Han burde tenkt seg bedre om. Det var uheldig og ubetenksomt av Jagland. Utenriksminister Thorbjørn Jagland ønsker ikke å uttale seg om saken i VG, men pressetalsmann for Jagland og Utenriksdepartementet, Karsten Klepsvik, sier det var humoristisk ment.

- Det var en troskyldig kommentar. Den var ikke ment til å fornærme, støte eller såre noen. Det var bare en morsom replikk, sier Klepsvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder