Snø i Agder: Ber innbyggerne om å sikre vann og ved

MARNARDAL (VG) Rådmannen i Marnardal kommune i Vest-Agder forbereder sine innbyggere på store nedbørsmengder det kommende døgnet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– I går sendte vi ut varsel på Facebook om at det er ventet et nytt, tungt snøfall i dag og at det er sannsynlig med strømutfall, så vi ba folk sikre seg med vann og ved, sier rådmann, Kjell Rune Olsen, til VG.

I løpet av torsdag kan Vest-Agder nemlig vente seg en nedbørsmengde mellom 20 til 40 millimeter, noe som vil føre til at et snølag mellom 20 til 40 cm vil legge seg over bakken. Det meste av nedbøren vil komme fra og med tidlig torsdag, og utover kvelden, ifølge statsmeteorolog Marit Berger.

Send oss dine snøbilder.

Basestasjoner gikk ned

I januar sendte Olsen ut SMS til sine omtrent 2000 innbyggere, men han mener at det ikke er nødvendig denne gangen siden det nå bare er snakk om ett døgns snøfall.

Tidligere i vinter lavet det ned fire dager på rad – og det to ganger.

– I perioder har mellom 60 og 80 prosent av innbyggerne vært uten strøm, forteller rådmannen og legger til:

– 300 til 400 personer har vært uten strøm i fire dager i ett strekk i to perioder.

MÅKER: Eric Olav Serum (venstre) og Bjarne Varsland (høyre) måker taket på et sagbruk ved Øvre Øydnevatn. Foto: FRODE HANSEN

les også

Nå kommer uværet: Trær og takstein blåste bort

Men det verste, ifølge rådmannen, er at innbyggerne i januar også mistet muligheten til å kommunisere med omverdenen fordi basestasjonene som styrer GSM-nettet går ned når de ikke får strøm og batteriene går tomme etter fire timer.

– Og basestasjonene er også de som formidler nødnettet, sier rådmannen. I januar ble gamle som bodde hjemme tatt hånd om av kommunen fordi trygghetsalarmene deres ikke lenger fungerte etter at snøen hadde lammet mange basestasjoner. Snøtunge trær stengte veier og falt over kraftlinjer.

les også

Lei av snø? Nå varsles ordentlig snøstorm i sør

12 av 16 basestasjoner hadde ikke dekning, sier Olsen.

– For 10 år siden, da mange fortsatt hadde fasttelefon, var ikke dette et like stort problem.

– Og radioen fungerer heller ikke, siden mange ikke får inn DAB-signaler, fortviler han.

MARNARDAL: Det snødde tett i Marnardal kommune torsdag formiddag og brøytebilen var i gang. Foto: Hansen, Frode

Agder Energi advarer mot strømbrudd

Jon Andreas Skau ved Agder Energi opplyser også at de er forberedt på at store snømengder kan påvirke strømnettet.

– Vi er forberedt på at det kommer mye våt og tung snø etter hvert. Vi har tidligere sett at det kan gi en del utfordringer, sier Skau.

Han forklarer at strømbruddet kan komme av at snøen legger seg over trær som bøyer seg over strømnettet, eller at trærne knekker.

– Det kan også være at snøen pakker seg godt over strømlinjene. Tyngden kan bli såpass stor at linjene ryker, legger han til.

les også

Arild (55) brukte tre timer på å grave ut bilen: – Begynner å bli kritisk i bygda

Skau opplyser at selskapet har rigget seg klar til den store nedbørsmengden som kommer.

– Vi følger nøye med på vær og vind, og vi har sikret oss kapasitet med flere mann på jobb. Det gjelder både dem som overvåker, men også montører som er klare til å gå ut når det skjer eventuelle feil, slik at vi kan etablere strømforsyningen raskest mulig, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder