Mann i 40-årene pågrepet for politihus-bomben: Slik jaktet politiet ham

Politiet har fredag pågrepet en mann i forbindelse med den skarpe bomben som ble sendt til politihuset i Ski onsdag. Han beskrives som ustabil og er dømt for en bombetrussel tidligere.

 • Ådne Husby Sandnes
 • Sofie Fraser
 • Gordon Andersen
 • Ola Haram
 • Tore Kristiansen (foto)
 • Signe Rosenlund-Hauglid
 • Torstein Bøe (Foto)
 • Andrea Rognstrand
 • Trond Solberg (foto)
 • Ingvild Vik
 • Hallgeir Vågenes (foto)
 • Fredrik Kampevoll

Artikkelen er over ett år gammel

VG vet at politiet natt til fredag hadde utplassert spanere i mannens nabolag, fordi de trodde at han var hjemme.

Fredag ved 13.30-tiden kjørte politistyrker inn i nabolaget og frem til inngangsdøren til mannens bolig.

Like etter fikk VG opplyst at mannen ikke oppholdt seg i boligen likevel. Politiet hadde da fått opplysninger om at mannen på et tidspunkt hadde vært på en konkret adresse i Oslo sentrum, hvor det ble utplassert en spaner like ved.

Oslo politidistrikt opplyste til VG like etter at de bisto Øst politidistrikt med mannskaper i jakten på mannen i hovedstaden.

Ifølge VGs opplysninger holdt mannen en lav profil på rømmen, ved å ikke gjøre korttransaksjoner eller bruke mobiltelefonen.

– Han ble pågrepet på Skedsmo senter ved 15.30-tiden, uten noe særlig dramatikk, sier politiadvokat John Skarpeid til VG.

Vitner på stedet opplyser til VG at pågripelsen gikk rolig for seg i et sitteområde inne på senteret. Politifolkene skal ha vært i sivil, ifølge vitnene.

UTENFOR BOLIGEN: Her står politiet utenfor boligen til mannen like etter at han ble pågrepet. Foto: Tore Kristiansen

Siktet for drapsforsøk

Mannen er nå siktet for drapsforsøk. Han nekter straffskyld.

– Han er godt kjent av politiet fra tidligere, blant annet for trusler mot politi og domstol. Navnet til vedkommende dukket tidlig opp i politiets etterforskning onsdag, og det ble satt inn store ressurser for å finne ham, sier Skarpeid i en pressemelding.

Videre etterforskningsskritt vil inkludere avhør av den pågrepne, samt tekniske og taktiske undersøkelser.

Evakuerer leiligheter

Frykt for at den siktede på noe vis hadde satt opp feller førte fredag kveld til et stort oppbud fra nødetatene ved siktedes leilighet. Et stort område ble sperret av, og alle naboene som bor i samme oppgang som den siktede mannen ble evakuert. Ved 22-tiden fikk de flytte tilbake.

VGs reporter på stedet kunne fortelle at brannvesenet bistod politiet med en kranbil. Kranen ble heist opp til tre av vinduene i siktedes leilighet i tredje etasje, og en brannmann og en polititjenesteperson lyste inn i rommene. Politiet fikk også bistand fra politiets bombegruppe.

Natt til lørdag sier politiet at de ikke har gjort noen bombefunn i leiligheten, men at krimteknikere og andre etterforskere vil fortsette arbeidet på stedet gjennom natten og utover lørdag.

– Både kriminalteknisk ekspertise og andre etterforskere vil fortsette på stedet. Det gjennomføres en bred etterforskning, blant annet av elektroniske spor, og det er mye som er av interesse for politiet, sier operasjonsleder Gisle Sveen.

VG snakket med en mann som har bodd i den samme blokken som den pågrepne. Han forteller at det ikke er første gang politiet er der.

– Hva tenker du om at hele nabolaget er sperret av en fredag kveld?

– Jeg er sjokkert over det. Jeg regner med de har kontroll. Har ikke lest nyheter i dag, så jeg har ikke fått med meg hva som er skjedd, sier naboen.

KRAN: Politiet har brukt kranbil for å undersøke en leilighet knyttet til den siktede. Foto: Hallgeir Vagenes

Erkjenner ikke straffskyld

Politiet har tidligere opplyst at det er ingen grunn til å tro at flere personer var involvert i hendelsen.

Politiadvokaten opplyser til VG at det ble inngått en avtale med advokat John Christian Elden om at mannen skulle melde seg for politiet, men at mannen ble pågrepet før dette skjedde.

Forsvarer Elden opplyser til VG at mannen ikke erkjenner straffskyld, men at han har vært i konflikter med politiet tidligere.

Politiet tar sikte på å få avhørt mannen i løpet av helgen.

– Men som siktet i straffesak så har du ikke plikt til å forklare deg til politiet. Politiet har ikke hatt noen samtaler med siktede på forhånd om en straffesak, sier etterforskningsleder Trond Vennatrø til VG.

– Har dere noe mulig motiv?

– Det er for tidlig å si noe om dette. Hvis vi får avhørt han så kan vi se om vi får kartlagt et motiv.

Vennatrø opplyser at den siktede blir fremstilt for varetektsfengsel.

Hadde overvåkningskamera

– Han tok kontakt og kom på mitt kontor i dag tidlig da han så på sine overvåkningsskjermer at politiet var på hans bopel. Vi kontaktet politiet for å høre om de ville ha kontakt med ham, men da vi ikke fikk tilbakemelding før jeg måtte i retten kl. 09.00 dro han igjen etter å ha ventet til 09.30, sier Elden til VG.

VG er kjent med at politiet under spaningen visste at mannen skulle ha overvåkningskamera tilknyttet leiligheten sin.

Elden sier han antar mannen vil bli avhørt fredag kveld.

NEDSNØDD BIL: Bilen til den angivelige bombemannen står her nedsnødd utenfor boligen hans. Foran den står en politibil fra beredskapstroppen parkert. Foto: TORE KRISTIANSEN

Melding om kandidat

Torsdag bekreftet politimester Steven Hasseldal at man etterforsket såkalte moduskandidater. I denne saken er dette personer man mener er i stand til å gjennomføre denne typen trusselhandlinger rettet mot politiet.

I løpet av torsdagen gikk det ut en melding internt i politiet med navnet på mannen som de mente kunne stå bak den improviserte bomben som ble sendt til politihuset i Ski i Akershus.

Torsdag og natt til fredag innhentet politiet både taktiske og tekniske bevis som knytter mannen til bomben, ifølge VGs opplysninger. VG er kjent med at politiet fra tidligere straffesaker har foto og fingeravtrykk av mannen.

BOMBEFUNN: Det var hit til politihuset i Ski at bomben ble sendt. Etterforskningen av saken pågår for fullt. Foto: Tore Kristiansen

Håndskrift på pakken

Fredag morgen bekreftet politiet at de hadde undersøkt DNA-spor og fingeravtrykk, samtidig som de undersøkte håndskrift funnet på bombepakken. Etterforskere fra Kripos brukte natten på analysere håndskriften.

VG er kjent med at politiet har innhentet mannens håndskrift i en annen straffesak.

– Vi kan ikke gå ut med detaljer om bevisene våre, fordi vedkommende skal i politiavhør. Vi har sikret oss analyser innenfor DNA og fingeravtrykk. Hvordan vi har innhentet dette kan ikke gå i detalj på, sier etterforskningsleder Trond Vennatrø til VG.

Politiet har ingen grunn til å tro at flere har vært med på konstruksjon av pakken eller postleveringen.

– Men samtidig er det viktig å være åpen på at vi etterforsker straffesaken videre. Vi leter ikke aktivt etter flere, vi konsentrerer oss om åstedet, leiligheten og politiavhør.

Skarp bombe

Politihuset i Ski er hovedkontor for Øst politidistrikt.

Bomben, som ble oppdaget i postmottaket, var en skarp, reell bombe som hadde til hensikt å gjøre skade på mennesker, ifølge politiet.

Det var en ansatt som fikk mistanke om noe var galt da pakken ble forsøkt åpnet. Det ble slått alarm og politiets bombegruppe ble tilkalt. De uskadeliggjorde bomben ved å avfyre skudd mot den.

Under den uavklarte situasjonen ble halve politihuset evakuert.

les også

Politiet om bombepakke: – Svært alvorlig

– Ustabil

Mannen som torsdag ble navngitt internt i politiet og pågrepet fredag er en såkalt kjenning. Han blir beskrevet som ustabil og er tidligere dømt for en bombetrussel, da også knyttet opp mot en alvorlig trusselsituasjon mot politiet.

VG erfarer at politiet dermed har gått svært forsiktig frem under pågripelsesaksjonen.

les også

Posten: – Bomben kunne gått av hos oss

Ifølge VGs opplysninger mener politiet at mannen alene er kapabel til lage en slik bombe som endte opp på Øst politidistrikts postmottak.

Politiet har vært tilbakeholdne med opplysninger om hvordan bomben så ut og hva slags sprengstoff den inneholdt. De har imidlertid opplyst at den var konstruert for å detonere dersom den ble åpnet.

les også

Sendte bombe til politistasjonen i Ski: – Det var tenkt at den skulle gå av og drepe ansatte

– Kunne drepe

Ifølge politiet var pakken adressert til politiet, og den ble levert av en sjåfør fra Posten. Politiet har tidligere vært klare på at bomben ikke var laget for å skremme, men for å skade ansatte i politiet.

Fungerende politidirektør Håkon Skulstad betegnet situasjonen på onsdag som alvorlig og ubehagelig for alle ansatte.

Ifølge politimester Steven Hasseldal hadde bomben et slikt skadepotensial at den kunne drepe mennesker som sto i nærheten av den dersom den hadde blitt utløst.

– Det var ansatte som startet å åpne pakken, heldigvis var de våkne og fulgte de sikkerhetstiltakene vi har allerede har, har politidirektør Skulstad sagt til VG tidligere.

– Er det på rene at sprengladningen ville blitt utløst dersom pakken ble åpnet på vanlig måte?

– Det kan jeg ikke uttale meg om nå, men det er en del av etterforskningen, svarte Skulstad.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Bomben skulle til politiet i Lillestrøm

 2. Bombesiktet i Ski varetektsfengsles i fire uker

 3. Pågrepet for politibomben: Har tidligere truet lensmannskontor

 4. Elden om bombesiktet klient: Mener andre står bak

 5. Politiadvokat: Bombesaken kan endre politiets rutiner

Fra andre aviser

 1. Bombesiktet fengslet i fire uker

  Bergens Tidende
 2. Mann i 40-årene pågrepet for politihus-bomben

  Aftenposten
 3. Politiet fikk skarp bombe i posten: – Vi anser dette som et angrep på politiet med stort skadepotensial

  Bergens Tidende
 4. Politiet sjekker DNA, håndskrift og postsporing på bombepakke sendt til politiet

  Aftenposten
 5. Mann tiltalt for å ha sendt bombe til politiet

  Aftenposten
 6. Vil fengsle 40-åring etter bombeforsøk mot politihuset i Ski

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder