GÅR AV: Den omstridte skolesjefen Astrid Søgnen går av 1. desember, etter samarbeidsproblemer med politisk ledelse. Foto: Trond Solberg, VG

Skolesjef Astrid Søgnen går av

Astrid Søgnen, leder av Utdanningsetaten i Oslo gjennom 18 år, går av 1. desember. Hun skal inn i en annen stilling i Oslo kommune.

 • Lone Lohne
 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over ett år gammel

Utdanningsetatens leder går av 1. desember, og skal inn i en annen stilling i kommunen. Det ble klart tirsdag, etter konfliktfylte måneder mellom etaten og politisk ledelse i byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap. Søgnen går av etter press, ikke etter eget ønske.

Det var Dagsavisen som først meldte avgangen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier i en pressemelding at han er glad for at saken har fått en løsning.

– Astrid Søgnen har gjennom 18 år gjort en viktig jobb som utdanningsdirektør og bidratt sterkt til gode resultater i Osloskolen. Det er jeg takknemlig for, men det er en tid for alt. Både samfunnet og skolen er i endring og det er nå på tide med nye krefter i etaten, sier han.

les også

Raymond Johansen frikjenner Inga Marte Thorkildsen etter varsler

Ønsket ikke å gå av

Byrådslederen har tidligere bedt direktøren om å gå av, men Søgnen nektet.

Søgnen fylte 67 år 8. november, men etter kommunens regler har man anledning til å fortsette i stillingen til fylte 70 år.

– Det har ikke vært mitt ønske å slutte som utdanningsdirektør i Oslo akkurat nå. Jeg er veldig stolt av det vi har fått til de siste 18 årene i Osloskolen og takknemlig for innsatsen til lærere, skoleledere, mine folk i administrasjonen og alle andre ansatte på alle nivåer, sier Søgnen i pressemeldingen.

les også

Osloskolens suksess

– Jeg mener at jeg har ledet etaten på en god måte og til gode resultater for elevene. Jeg må likevel konstatere at byråd Inga Marte Thorkildsen ønsker at jeg går over i annen stilling. Jeg har derfor i dag akseptert det.

Nå skal Søgnen over i en annen rolle i Oslo kommune, men det er ikke klart hvilken stilling.

– Jeg er litteraturviter og vil bidra på kulturområdet i kommunen. Det er noe jeg gleder meg til. For øvrig kommer jeg ikke til å kommentere skiftet av stilling ytterligere i dag, sier Søgnen.

En ekstern leder vil nå bli konstituert som direktør.

Søgnen kan ifølge Dagsavisen kreve arbeidsforholdet videreført i ytterligere tre år, med en samlet lønnsutbetaling på over 4,5 millioner kroner, selv om hun mister direktørtittelen.

LANGVARIG KONFLIKT: Utdanningsbyråd Inga Marte Thorkildsen og utdanningsdirektør Astrid Søgnen på et sjeldent bilde der de to er sammen. Anledningen var et arrangement om vold og trusler i Osloskolen i vår – på Apalløkka skole i Groruddalen. Foto: Frode Hansen, VG

Fornøyd skolebyråd

– Jeg er glad for at vi kom frem til en frivillig løsning, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) til VG.

De siste månedene har det stormet rundt Utdanningsetaten, etter at det ble sendt inn et anonymt varsel mot Thorkildsen. Hun ble blant annet beskyldt for trakassering.

Fredag i forrige uke konkluderte Johansen med at han fortsatt har tillit til SV-byråd Thorkildsen.

Johansen slo fast at Thorkildsen ikke brøt taushetsplikten, offentlighetsloven, anskaffelsesreglene eller lovens forbud mot gjengjeldelser mot varsler, ifølge Internrevisjonens gjennomgang.

Rapporten avslørte dessuten isfront mellom toppsjefen i etaten og byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap, som Thorkildsen leder.

På spørsmål fra VG rundt om Søgnen får en form for kompensasjon etter stillingsbyttet, svarer Thorkildsen:

– Det går mange rykter rundt det nå, og dette må vi komme tilbake til.

– Hva ser du etter hos en ny skolesjef?

– Det er litt tidlig å svare på. Det er flere ting vi kommer til å være opptatt av, blant annet styringsprinsippene våre. Det ene er tillit og handlingsrom, inkludert en god ytringskultur. Vi er også opptatt av sosial utjevning og tidligere innsats, sier hun.

– Ønsker du å finne en permanent arvtager blant den nåværende ledelsen i etaten, eller eksternt?

– Det blir en bred prosess. Det eneste som er sikkert er at vi skal hente en ekstern i overgangsfasen, sier Thorkildsen.

KONKLUDERTE: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo gikk fredag grundig gjennom faktainnhentingen og konklusjonen i varslingssaken mot byråd Inga Marte Thorkildsen. Han konkluderte med at han fortsatt har tillit til SV-byråden. Foto: Frode Hansen, VG

Tror konflikten fortsetter

Saida Begum, fraksjonsleder for Høyre i kultur- og utdanningskomiteen, vil takke Søgnen for jobben hun har gjort for å løfte Osloskolen.

Hun tror imidlertid ikke Søgnens avgang vil løse konflikten mellom etaten og politisk ledelse.

– VG har dokumentert isfront mellom partene, og en byråd har det øverste ansvaret for samarbeidsklimaet. Det er ingenting som tyder på at dette løser seg, siden konflikten er på flere nivåer. Det er trist å se at byråden har gått i konflikt med sin egen etat. Det er dårlig personalpolitikk, og sender et uheldig signal til ansatte i Oslo kommune, sier hun til VG.

– Det får stå for hennes regning, sier Thorkildsen til kritikken.

– Hvis Høyre ønsker å dvele ved konflikt og problemer, så får de gjøre det. De som har jobben sin innenfor Osloskolen, opplever at det skjer mye, og at det er en sterk positiv energi, sier hun videre.

PESSIMISTISK: Saida Begum, fraksjonsleder for Høyre i kultur- og utdanningskomiteen, tror konflikten mellom etaten og politisk ledelse vil fortsette. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Hovedverneombud for de ansatte i Utdanningsetaten, Einar Osnes, sier til VG at han respekterer Søgnens avgjørelse.

– Samtidig er det viktig at kommunen fullfører den undersøkelsen av arbeidsmiljøet i Utdanningsetaten som pågår. For den dreier seg om å undersøke en hel kultur i en stor etat og ikke om Søgnen, sier han.

Han ser nå frem til at direktørrollen blir en åremålsstilling, altså en tidsbegrenset kontrakt.

les også

Hovedverneombud mener skoletopper pyntet på konklusjon i varslersak

Clemet om håndteringen: – Uverdig

– Byrådets håndtering har etter min mening vært amatørmessig og uverdig, skriver Civita-leder Kristin Clemet i en e-post til VG.

Hun mener ifølge et blogginnlegg at byrådets takk til Søgnen virker «hyklersk» og håper at opposisjonen undersøker om Søgnen faktisk ikke gjorde jobben sin, og ikke tok styringssignalene fra politisk ledelse.

– Astrid Søgnen har betydd veldig mye for den svært gode utviklingen vi har sett i Osloskolen de siste to tiårene. Hun har aldri unnskyldt seg med at elevgruppen har vært «feil», men alltid trodd at det går an å gjøre enda mer for hver enkelt.

– Hvilken retning tror du Osloskolen vil gå i nå?

– Ambisjonene er nedjustert, og vi får antagelig mindre kunnskap om utviklingen i Osloskolen. Jeg er usikker på hva det betyr for arbeidet og de mange ansatte at byråden har snakket så negativt om etaten og etatens ledelse så lenge.

– Jeg er samtidig redd for at Osloskolen har et problem med ytringskulturen, men at det er det motsatte av hva mange tror. I dag er det tryggest å snakke negativt om Osloskolen, svarer Clemet.

FANT TONEN: Astrid Søgnen overleverer en delrapport fra det regjeringsoppnevnte Søgnen-utvalget til daværende utdanningsminister Kristin Clemet (H) 14. juni 2002. Navnet på rapporten: Førsteklasses fra første klasse. Foto: Ola A. Thorseth, NTB scanpix

Evenrud: Vekk med omdømme-fokus

Eivor Evenrud (Rødt), nestleder i kultur- og utdanningskomiteen i Oslo kommune, har et klart ønske for Søgnens arvtager.

– Jeg trodde aldri jeg kom til å si dette, men det må faktisk være en skikkelig byråkrat, som forstår hvilken rolle dette er.

– Hva mener du med dette?

– Når jeg leser rapportene i varslingssakene, viser disse en maktkamp. Det tyder på at man kanskje ikke forsto at man må gjennomføre politiske vedtak, på bestilling. Sånn jeg har lest det, har det vært litt mangel på det. Man kan ikke ha en direktør som har dette som sitt private prosjekt, sier Evenrud.

les også

Sagnet om Søgnen – en av Skole-Norges aller mektigste

Pluss content

Hun ønsker også en leder med kunnskap om skolen og ledelse i 2018.

– New Public Management er på vei ut, det fungerer ikke godt. Det må dessuten være en leder som anerkjenner og ønsker åpenhet i skolen. En leder som forstår at omdømmetenkning ikke er bra hverken for lærere eller elever. Dette måtte falle sammen til slutt.

Utdanningsetaten er landets største kommunale etat med 90.000 elever, 15.000 ansatte og et budsjett på 14 milliarder kroner i 2018.

BYRÅKRAT: – Dette måtte falle sammen til slutt, sier Eivor Evenrud (Rødt), nestleder av kultur- og utdanningskomiteen. Hun ønsker seg nå en «skikkelig byråkrat» i direktørrollen. Foto: Neumann, Roger

«Støttende leder»

– For meg har hun vært en støttende, anerkjennende leder, med tydelige forventninger og høy integritet, sier assisterende direktør Patrick Stark i Utdanningsetaten om sin nærmeste sjef.

– Jeg tror mange vil være enige med meg i at hun har betydd svært mye for elevene i hovedstaden. Det viktigste målet i Oslo kommunes budsjett er at elevene fullfører og består, for å gå en bedre fremtid i møte. I hennes tid som etatsdirektør har denne andelen økt fra 65 prosent til 78 prosent – eller med 1000 elever i hvert årskull, sier han.

Leder Aina Skjefstad Andersen i Utdanningsforbundet sier til VG at hun er glad for en avklaring etter en langvarig, spent situasjon.

– Nå er det viktig å få på plass en ny direktør som følger opp byrådets krav til tillitsbasert ledelse i Osloskolen, sier hun.

Tone Tellevik Dahl (Ap) var i to år byråd for utdanning og overordnet Astrid Søgnen.

Hun har i likhet med Thorkildsen bekreftet overfor VG at hun hadde visse samarbeidsproblemer med den mektige skolesjefen.

I dag sier hun: – Jeg har ingen kommentar til utdanningsdirektørens avgang.

les også

Varslere i skoleetaten: – Vi opplever at vi fikk skylden

– En meget spesiell periode

Lærer og forfatter, og mannen bak den såkalte Malkenes-saken, Simon Malkenes, mener Søgnen-epoken i norsk skole har vært spesiell:

– En meget spesiell periode i norsk skole er over. Vi ser nok aldri tilsvarende igjen, sier han til VG.

– Det må du utdype?

– Vi har vel aldri sett en så mektig leder få sitte så lenge og styre så strengt. Derfor er det viktig at stillingen nå utlyses og at den blir besatt på åremål. Ingen bør sitte så lenge som sjef for landets største kommunale etat som det Søgnen har gjort, mener Malkenes.

Hans inntrykk er at mange i Osloskolen hadde ventet den utgangen som ble kjent i dag.

VG har kontaktet Søgnen og hennes advokat. «Mine kommentarer står i pressemeldingen», svarer Søgnen i en sms.

SPESIELL: – En meget spesiell periode i norsk skole er over. Vi ser nok aldri tilsvarende igjen, sier lærer og forfatter Simon Malkenes til VG. Foto: Hallgeir Vagenes, VG

Les også

 1. Gransker om Søgnen-møte: – Surrealistisk forestilling

  Gransker Olve Steinset i Tinia kaller møtet med Astrid Søgnen og hennes sjef for en «surrealistisk forestilling» og sier…
 2. Søgnen fikk fjernet konklusjon fra uavhengig granskingsrapport

  Eksterne granskere ble av skolesjef Astrid Søgnen bedt om å fjerne avgjørende ord og konklusjoner fra sin egen…
 3. En ode til Oslo-skolen

  Astrid Søgnen er blitt gjort til et skolepolitisk monster, men egentlig burde hun bli opphøyet til helgen.
 4. Lektor Simon Malkenes ut mot utdanningsdirektør Astrid Søgnen i ny bok

  Utdanningsdirektøren i Oslo leste høyt fra elevers tekstmeldinger uten å ha samtykke, mener lektor Simon Malkenes.

Mer om

 1. Oslopolitikken
 2. Inga Marte Thorkildsen
 3. Oslo kommune
 4. Raymond Johansen
 5. Utdanningsetaten
 6. Astrid Søgnen
 7. Utdanningsetaten i Oslo

Flere artikler

 1. Rapporten om varslingssakene i Oslo: Avslører isfront mellom toppsjefer og avdelinger

 2. Eks-skolesjef Søgnen i interne e-poster: Advarte mot byrådets skolepolitikk

 3. Astrid Søgnen i høring: – En menneskelig belastning

 4. Raser mot hemmelighold: Nektes innsyn i dialog mellom Thorkildsen og Søgnen

 5. Marte Gerhardsen overtar Astrid Søgnens gamle jobb

Fra andre aviser

 1. Skolebyråden: – Søgnen er ikke sparket. Dette er en frivillig avtale.

  Aftenposten
 2. Eks-direktør om konflikten: – Byrådet har ingen faktisk dokumentasjon

  Aftenposten
 3. Utdanningsdirektør Astrid Søgnen i Oslo går av – beholder millionlønnen

  Aftenposten
 4. Byrådsleder Raymond Johansen om Thorkildsen-varslene: – Ingen regelbrudd fra Thorkildsens side

  Aftenposten
 5. «Manglende åpenhet, detaljstyring og frykt for represalier»

  Aftenposten
 6. 266 lærere: - Kritiske røster er uønsket i Oslo-skolen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder