Bacon lages tradisjonelt av sideflesket fra grisen, men nå har Nortura fått lov til å selge sitt «kalkunbacon» til forbrukere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mattilsynet godtar bruk av «kalkunbacon»

Store norske leksikon fastslår at bacon stammer fra grisen, men Nortura har fått medhold i at bacon også kan lages av kalkunkjøtt så lenge det opplyses om det.

peter.talos@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nortura klaget på Mattilsynets bestemmelse, som i november i fjor påla dem å endre merkingen på pakningene med Prior kalkunbacon. Nå har tilsynet snudd i saken, melder samvirket tirsdag.

les også

Her er Norges beste grillmat

Pluss content

«Mattilsynet mener at produktet «kalkunbacon» fra Nortura, ut fra betegnelsen og øvrig merking, ikke kan sies å kunne forveksles med vanlig bacon, selv om ordet «bacon» inngår i betegnelsen. Forbrukeren får tydelig informasjon om dyreslag som produktet er laget av, da ordet kalkun er angitt foran ordet bacon.», gjengir Nortura fra Mattilsynets beslutning.

les også

Prøve ble aldri testet – Karstens familie spiste reinsdyrbukk med skrantesyke

I Store norske leksikon omtales bacon som lettrøkt og lettsaltet sideflesk av gris. Det inneholder om lag 30 prosent fett. For Nortura har målet vært å lage et magrere alternativ for dem som ønsker det og mener derfor det var viktig å kunne bruke ordet «bacon» og samtidig fortelle hvilket dyr kjøttet stammer fra. Kalkunbaconet inneholder 70 prosent mindre fett enn vanlig bacon fra gris.

les også

Matskandalen som ryster Europa: Én av fem tunfiskvarer «matsminket» i Norge

– Det høres kanskje lett ut å bare fjerne en viss mengde fett, men for å lykkes er vi nødt til å utvikle produkter som smaker godt til tross for redusert fettinnhold. Derfor har vi brukt lang tid på å utvikle et kalkunbacon som både lukter, smaker og ser ut som bacon av svin, sier kommunikasjonsrådgiver Marthine Haugen Petersen i Nortura.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder