TILLITSKRISE: De mangler tillit til hverandre, Ap-leder Jonas Gahr Støre og stortingsrepresentant Trond Giske. Bildet er tatt da Giske var nestleder i Ap - i Folketeaterpassasjen på Youngstorget. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Ap-ordfører om Giskes stikk mot Støre: -Utrolig destruktivt

En ringerunde TV 2 har gjort viser stor misnøye med Trond Giskes manglende støtte til Jonas Gahr Støre. – Utrolig destruktivt, sier Nesodden-ordfører Truls Wickholm til VG. Nå sier Giske han har lagt ballen død.

En annen Ap-ordfører, som ikke ønsker å stå frem med navn, beskriver situasjonen slik:

– Det er en krigserklæring fra Giske å ikke ville si at han har tillit til Støre. Det er svært umusikalsk. Det er tydelig at han vil utfordre makten til Støre, sier Arbeiderparti-ordføreren til kanalen.

Bakgrunnen er et direktesendt intervju med TV 2-nyhetene fredag kveld der Trond Giske nektet å gi en tillitserklæring til Støre.

les også

NRK: Kvinnene bak Giske-video føler seg brukt

Tidligere samme dag sa Støre at han ikke lenger hadde tillit til Giske.

NESODDEN-ORDFØRER: Truls A. Wickholm (Ap) er nå ordfører i Akershus-kommunen Nesodden etter flere år som stortingsrepresentant. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Destruktivt

Ap-ordfører Truls A. Wickholm fra Nesodden kommune i Akershus sier til VG at han er oppgitt over signalene Trond Giske sendte i retning Støre. Wickholm satt sammen med Giske i Aps stortingsgruppe i flere år.

les også

Trøndelag Ap innstiller Eva Kristin Hansen i stedet for Giske

– Det er utrolig destruktivt. Han stjeler energi fra den kommende valgkampen som nå blir så viktig for Arbeiderpartiet. Det er helt uomtvistelig at Jonas Gahr Støre er partileder og gjør en god jobb som det, sier Wickholm til VG.

les også

Politisk redaktør: «Alle broer er brent» mellom Giske og Støre

Han kaller Giskes uttalelser til TV 2 før helgen for «bare ødeleggende».

– De eneste som er glade for dette nå, er Erna og Siv og regjeringspartiene. Giskes uttalelser viser at han setter seg selv foran partiet. I denne uroen skal vi lokalt prøve å vinne et valg. Men vi opplever at vi må bruke tid på å svare VG og andre på spørsmål om Giske-saken, tillegger Wickholm.

Giske: Klokt å legge ballen død

Mandag ettermiddag går imidlertid Giske tilbake på uttalelsen.

– I forbindelse med VGs feilaktige oppslag gikk det en kule varmt fra flere hold I spørsmålet om tillit. Jeg tror det er klokt at vi legger den ballen død og går videre. Jonas og jeg har jobbet tillitsfullt sammen gjennom 10 år i regjering, i sentralstyret og i stortingsgruppa. Jeg er trygg på at vi kommer til å fortsette med det på det laget som skal vinne valget til høsten. Jeg tror alle partifeller er lei av at enkeltmediers overskrifter får styre hva vi bruker kreftene på. Vi må snakke om det som er viktig for oss, som mindre forskjeller mellom folk, en god skole for alle unger og arbeidsplasser i hele Norge. Den striden Arbeiderpartiet skal stå i framover, er kampen for Ap-ordførere over hele landet som motvekt til Høyre/Frp-regjeringen, skriver han i en sms til VG.

Giske gikk før helgen hardt ut mot VGs dekning av bekymringsmeldingen som kom til Ap-ledelsen etter en video fra en fest forrige helg. Du kan lese mer om dette og om hva VGs sjefredaktør har svart på kritikken her.

les også

TV 2: Ap-veteran vil ha Giske som partileder

– Dårlig for partiet

Ordførerveteran Steinar Kyrvestad i Valle i Setesdal, er også av den oppfatning at Giskes uttalelser fra nyhetsinnslaget før helgen må tolkes som en manglende tillit fra stortingsrepresentanten og den tidligere nestlederen i partiet til partileder Støre.

les også

Giske-varsler: Jeg håper det er «case closed»

– Jeg oppfatter intervjuet med Giske som at han ikke har tillit til dagens leder av Arbeiderpartiet. Det synes jeg er synd. Det er dårlig for partiet, og nå trenger vi et parti som støtter opp om lederen, sier han til TV 2.

les også

Anniken Huitfeldt om Giske: – Skuffet over at han igjen har vist manglende dømmekraft

Kyrvestad legger ikke fingrene imellom i sin omtale av Giske og partiet.

– Jeg synes at den situasjonen Arbeiderpartiet og Giske nå har vært i, vitner om dårlig dømmekraft og om dumskap. Og det som er ille med dumskap, er at det ofte ikke er noe å gjøre med, fortsetter han.

Han er redd for at alt bråket i Giske-saken ødelegger det lokale engasjementet i partiet.

Flere ordførere i partiet, er enige med Valles fremste folkevalgte.

ÅRDAL-ORDFØRER: Arild Ingar Lægreid er ordfører i en av landets mest markante Arbeiderparti-kommuner. Foto: Frode Hansen, VG

Ordførerveteran Arild Ingar Lægreid i Ap-bastionen Årdal kommune, liker heller ikke stikket fra Trond Giske rettet mot Jonas Gahr Støre.

– Jeg synes ikke noe om det. Vi har jo selvsagt tillit til den valgte lederen i Arbeiderpartiet, sier Lægreid til VG.

Han har i 17 år vært ordfører i en av landets sterkeste Ap-kommuner. Ap fikk 46 prosent av stemmene ved siste kommunevalg i 2015. Men i 2007 var det vanvittige 77,5 prosent av velgerne i Årdal som stemte Arbeiderpartiet.

– Jeg har personlig hatt sans for Trond Giske som politiker i mange år. Jeg får ikke håpe at de siste månedene og den siste utviklingen i Giske-saken får noen negativ effekt på lokalvalget for Arbeiderpartiet. Jeg tror folk klarer å skille mellom den saken og hva Ap står for lokalt i kommuner og fylker, sier Lægreid til VG.

Både Lægreid og andre ordførere, mener imidlertid at Giske er utsatt for en «heksejakt» på bakgrunn av den mye omtalte videoen fra et utested i Oslo.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville ikke kommentere TV2s sak søndag. Det har heller ikke lykkes VG å få kommentarer fra Ap-lederen hittil mandag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder