BEKYMRET: Nestleder Knut Sandli i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, her ved sitt kontor på Ullevål sykehus. Foto: Helge Mikalsen, VG/NTB SCANPIX

Tillitsvalgt sendte ny bekymringsmelding om Trond Giske

Samme dag som tidligere Ap-nestleder Trond Giske (52) ble innstilt til et nytt toppverv i Trøndelag Ap og plass i Aps mektige landsstyre, mottok partisekretær Kjersti Stenseng en bekymringsmelding om Trond Giskes oppførsel overfor en ung kvinne.

 • Marie Melgård
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Helge Mikalsen
 • Eirik Mosveen

Artikkelen er over ett år gammel

Denne artikkelen ble den 28.august 2019 felt i Pressens Faglige Utvalg for brudd på god presseskikk. Utvalget uttaler at VG brøt Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, 3.3, 3.7, 3.9 og 4.13. Les PFUs uttalelse her.

VGs beklagelse: Etter publisering av denne saken har kvinnen som ble filmet sagt til TV 2 at hun ikke har følt seg godt ivaretatt av VG. Hun sier situasjonen på Vulkan hele tiden var uproblematisk for henne, og hun ønsket ikke at videoen skulle bli spredd eller varslet om. VG har beklaget overfor kvinnen, og manuset er endret slik at sitatet fra henne ikke lenger er med. Dette gjelder også formuleringen «Kvinnen bøyer seg deretter unna Giske». Denne endringen ble gjort 21. mars 2019.

I den opprinnelige versjonen lå det også inne en beskrivelse av at «Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser».

Beskrivelsen var tatt med på bakgrunn av en forståelse av situasjonen som ikke er riktig, og ble fjernet fra manus 27. mars.

VG har også fjernet bekymringsmeldingen som ble sendt til Arbeiderpartiet vedrørende Giskes oppførsel på videoen.

Den inneholder opplysninger det ikke er dekning for, og skaper et feil inntrykk av hendelsen.

VGs beklagelse av dekningen av Giske-videoen kan du lese her

UTESTED: Bar Vulkan på Grünerløkka i Oslo. Foto: Frode Hansen

Bekymringsmeldingen kom som reaksjon på en video som ble tatt opp ved 02-tiden natt til søndag på utestedet Bar Vulkan på Grünerløkka i Oslo.

VG har sett den aktuelle videoen.

les også

Kvinnen i Giske-videoen til NRK: – Ser verre ut enn det var

Torsdag kveld sier kvinnen til NRK at videoen «ser verre ut enn det var», og at hun og venninnen opplevde det som «uproblematisk og greit».

Trond Giske har ikke besvart VGs gjentatte henvendelser torsdag.

Plikt til å si ifra

Bekymringsmeldingen til Arbeiderpartiet er ikke sendt inn av kvinnen selv, men av nestleder i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, Knut Sandli. Fagforeningen har over 5000 medlemmer. Kvinnen på videoen er medlem i foreningen.

– Jeg ble lyn forbanna da jeg så videoen. Sånn skal ikke tillitsvalgte oppføre seg, sier Sandli til VG.

Sandli ble gjort oppmerksom på videoen av en annen tillitsvalgt.

– En tillitsvalgt reagerte og sa ifra. Jeg følte det som min plikt å si ifra, sier Sandli til VG.

VIL HA NY MAKT: Stortingsrepresentant og tidligere nestleder Trond Giske fra Trøndelag. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

Onsdag, like etter at Giske var innstilt som medlem av styret i Trøndelag Ap, sendte derfor Sandli en bekymringsmelding på e-post til partisekretær Kjersti Stenseng.

Skal oppføre oss uansett

– Hva ønsker du å oppnå med å henvendelsen til Ap?

– Når du er tillitsvalgt, så er du tillitsvalgt på heltid. Vi skal oppføre oss uansett hvor vi er. Vi er avhengig av at folk har tillit til oss. Når Giske oppfører seg sånn, skaper ikke det tillit. Det viser en dømmekraft som er på jordet, sier Sandli, og legger til:

– Jeg ønsker å begrense hans mulighet for å få nye verv og være i toppledelsen, og hindre ham i å skade partiet, venstresiden og integriteten til fagbevegelsen, sier Sandli.

les også

Valgkomitémedlem etter ny Giske-bekymringsmelding: – Jævla unødvendig

Partisekretær Kjersti Stenseng tok kontakt med Sandli torsdag morgen. Sandli sier han oppfattet Stenseng som formell og opptatt av Aps interne retningslinjer.

– Hun var mest opptatt av å følge sine egne prosedyrer, og at dette ikke hadde skjedd på et partiarrangement. Sånn hun formulerte seg virket det som hun hadde vansker med å ta tak i saken fordi det ikke var Ap-internt. Kanskje jeg var for uklar i mine formuleringer, sier Sandli.

FAGFORENINGSLEDER: Knut Sandli. Foto: Helge Mikalsen

Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere saken, og henviser til Stenseng.

«Jeg har fått en e-post og blitt gjort oppmerksom på en video. Utover det har jeg nå ingen kommentar», skriver Stenseng i en tekstmelding til VG.

Innkaller til krisemøte

Trønder-Avisa melder like før midnatt torsdag at lederen i AUF Trøndelag, Håkon Einarsve, på bakgrunn av videoen av Trond Giske kalt inn til ekstraordinært fylkesstyremøte fredag. Han sier at «dette er en sak vi må diskutere».

Innstilt til ny maktposisjon

Trøndelag Aps avgjørelse om å innstille Giske til et toppverv kun ett år etter at han måtte trekke seg som følge av varslersakene i Ap, var en utløsende årsak til at mannen sendte inn sin bekymringsmelding.

Kampen for å få Trond Giske inn i lederverv i Trøndelag Arbeiderparti har splittet fylkeslaget og skapt harme i det kriserammede partiet.

les også

Kvinneopprør mot Giske: – Han skader partiet

Etter tøffe forhandlinger landet valgkomiteen onsdag på å innstille Giske som menig medlem av styret i fylkeslaget, men ikke som nestleder. Den sittende fylkesledelsen, Per Olav Hopsø og May Britt Lagesen, ble innstilt til å fortsette. Ifølge VGs kilder tok de direkte kontakt med valgkomiteen og ga uttrykk for at de ikke ønsket Giske med i ledelsen, noe som ble oppfattet som et ultimatum i valgkomiteen.

7. januar 2018 gikk Giske av som nestleder i Ap. To uker senere konkluderte Stenseng og Støre med at Giske hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering ved fem tilfeller.

les også

Kilder til VG: Giske går av som nestleder etter gjentatt press fra Støre

«Jeg må lære av det»

I et intervju med NRK 21. desember 2017 uttalte Giske dette om varslingssakene mot ham:

– Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært min oppførsel og rolle bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikheter i maktforhold eller aldersforskjell, eller det kan dreie seg om sosiale sammenhenger med mye alkohol.

Og.

– Jeg må si at dette har vært dypt beklagelig. Jeg må lære av det, jeg må passe på at jeg ikke kommer i slike situasjoner igjen, og jeg må gjenreise en tillit som jeg håper jeg kommer til å være verdig i fremtiden, sa Giske.

Giske har bestridt innholdet i flere av sakene, og 23. oktober i fjor leverte Giske en 70 siders klage til partiledelsen for deres behandling og konklusjoner. Klagen ble ikke tatt følge, partiledelsen ville ikke gjennomføre en ny behandling av varslingssakene og fastholdt sine konklusjoner fra januar i et brev til Giske 7. februar i år. Samtidig skrev ledelsen at «det er ikke noe som i dag står til hinder for din fulle deltakelse i partiet», i brevet til Giske.

Les også

 1. Pute-pinlig for Giske

  Trond Giske har vært på fest. Det er slett ikke ulovlig. Men han burde klart å holde seg hjemme.
 2. Giske-varsler: - Han blir en rollemodell for seksuell trakassering

  Sunniva Andreassen varslet mot Trond Giske. Hun er skuffet etter hans comeback i Trøndelag Ap.
 3. Giske: Gleder meg til å være med på laget

  Det var et enkelt valg å droppe nestledervervet i Trøndelag Ap, skriver Trond Giske på Facebook.
 4. Støre: Respekterer at Giske får sentralt verv i Trøndelag

  Ap-leder Jonas Gahr Støre er glad for at valgkomiteen i Trøndelag Ap til slutt fant en enstemmig løsning, men har ingen…

Mer om

 1. Trond Giske
 2. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Fagforbundet: Beklager at tillitsvalgt sendte bekymringsmelding om Trond Giske

 2. Tillitsvalgt til VG: Derfor sendte jeg melding til valgkomiteens leder

 3. Trond Giske gir opp kampen om toppverv i Trøndelag Ap: – Har selv satt seg i den situasjonen

 4. Meldte fra om Giske-video - trekker seg fra alle tillitsverv

 5. Kvinnen i Giske-videoen til NRK: – Ser verre ut enn det var

Fra andre aviser

 1. VG: Ny bekymringsmelding om Trond Giske fra tillitsvalgt

  Bergens Tidende
 2. Kvinnen om videoen med Giske: – Opplevde det som uproblematisk

  Aftenposten
 3. Fagforbundet gransker egne tillitsvalgte

  Aftenposten
 4. Trond Giske vraket fra toppverv i Ap. – Ser ikke for meg nye verv til Giske i overskuelig fremtid, sier Støre

  Bergens Tidende
 5. Trond Giske vraket fra toppverv i Ap. – Tilliten falt bort med denne hendelsen, sier Støre

  Aftenposten
 6. Kvinner bak Giske-video rasende på sitt eget fagforbund

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no