Setter inn Hercules-fly i søket

Pilot i området: Sikten er null

Uvær og skredfare truer leteaksjonen

TARFALADALEN / NIKKALUOKTA / OSLO (VG Nett) Skredfare og sterk vind skaper store problemer for letingen etter det savnede Hercules-flyet.

 • Thor Harald Henriksen
 • Eirik Linaker Berglund
 • Sigrid Helene Svendsen
 • Sissel Kruse Larsen
 • Lars Akerhaug
 • Ole N. Olsen

Artikkelen er over åtte år gammel

Mens solen skinner over Nikkaloukta i Sverige, hvor den svenske delen av den militære innsatsen ledes, truer uværsskyer og skredfare i fjellområdet hvor det nå letes etter det savnede Hercules-flyet.

Tidligere fredag ble alle fly satt på bakken. I 11.30-tiden fredag opplyser svenske Sjöfartsverket at man gjør et nytt forsøk på å fly Sea King inn i leteområdet. Leteaksjonen får også bistand fra et amerikansk Hercules-fly og Orion-flyet som i natt lette etter helikopteret vil bli satt inn igjen. Fire norske Bell-helikoptre vil også delta. To svenske militærhelikoptre, HKP 10 og Resque 301, er også på vei for å lete.

- Man har ambisjoner om å nærme seg området for å, så snart som mulig, gå inn og søke. I området er det hard vind og snøbyger og sikten er veldig dårlig, heter det i en oppdatering.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Ifølge en pilot som er i området, er letearbeidet særdeles utfordrende. Ved 10.30-tiden ble politihelikopterne tvunget til å reise tilbake fra Kebnekaise.

- Sikten var rundt 100 meter. Vi ville ikke være der, forteller pilot Stig Henriksson til Norrländska socialdemokraten.

Den siste kontakten flygelederne hadde med det militære transportflyet var om lag 80 kilometer vest for Kiruna, hvor flyet skulle lande for å hente personer og materiell. Letingen foregår nå i det massive fjellområdet Kebnekaise, der Sveriges høyeste fjell ligger.

Ved fjellstuen i Tarfaladalen er nå norsk og svensk militært mannskap, snøscootere og beltebiler på plass. De gjør seg klare til å gå inn i fjellet med nye søk. De norske og svenske soldatene har skiutstyr og samband som gjør at de er rustet til det vanskelige terrenget i fjellet.

- Det er en stor styrke som deltar i søket. Både i luften og på bakken. Det er blant annet to F-16, ett Orion-fly og flere helikoptre som er med i aksjonen. På bakken er det 60-70 spesialsoldater og en stor svensk styrke som er kjent i området. Men søkearbeidet er vanskelig, det er dårlig sikt og skredfare. Det er vanskelig å lete nå du bare har ti meters sikt, sier Kolff.

Stort fjellmassiv

Kebnekaise-fjellene utgjør et stort fjellmassiv med flere store topper, hvorav den aller høyeste er Nordtoppen som ruver cirka 2100 meter over havet. Ifølge redningsmannskapene som er i området og leter på spreng etter de fem savnede nordmennene, kunne forholdene knapt vært verre.

- Det er rundt 100 personer inne i området og leter oppe i fjellet. Det er svært vanskelige leteforhold der med sterk vind, opplyser Stefan Sydberg i Langdjägerbataljonen til VG Nett.

Artikkelen fortsetter.

PÅ BAKKEN: Alle helikoptre er satt på bakken på grunn av uværet. Foto: Leserbilde

På grunn av dårlig sikt, nedbør og lavt skydekke kan ikke helikoptrene operere i området, opplyser svenske Sjöfartsverket fredag.

To norske F-16 jagerfly skal etter hvert ta over for overvåkningsflyet, når det må lande for å fylle drivstoff.

- F-16 vil ha som oppdrag å avløse Orion når den skal tanke. De to flyene lete ettter bra vær, men har vanskeligheter for å drive aktivt søk, sier Tobias Nicander ved Flygräddningen til VG Nett.

Artikkelen fortsetter.

KRAFTIG VIND: Bak dette fjellpartiet letes det nå etter det savnede Hercules-flyet. Foto: EIRIK LINAKER BERGLUND

Offiserer

Forsvaret opplyste torsdag kveld at de savnede er kaptein Ståle Garberg, oberstløytnant Truls Audun Ørpen, kaptein Bjørn Yngvar Haug, kaptein Siw Robertsen og kaptein Steinar Utne.

Artikkelen fortsetter.

VANSKELIG VÆR: Her fra Kebnekaise fjellstue koordineres leteaksjonen. Foto: TOR HARALD HENRIKSEN

Uværet fortsetter

Letingen etter det savnede Hercules-flyet med fem norske offiserer om bord er resultatløst fredag morgen.

Uværet er ventet å fortsette utover fredagen og vil ikke avta før lørdag. VG Nett er nå på vei inn i rasområdet på snøscooter. Tarfaladalen der søket nå foregår er kjent for vanskelige vindforhold. Her kommer kraftige og kalde vinder ned fra fjellet og isen.

- Det er byger vest i fjellområdet. Nedbøren vil vel vedvare utover dagen og ligge ganske stabilt og fortsatte med kuling. Vinden vil ikke egentlig minke noe særlig før til lørdag, sier vakthavende meteorolog Gunnar Noer ved Værvarslinga i Nord-Norge til VG Nett.

Artikkelen fortsetter.

Foto:

Snø og skredfare

Snø og skredfare hindrer letearbeidet opplyser Norsk Folkehjelp til VG Nett.

- Det er absolutt skredfare, sier vakthavende meteorolog Noer.

- Vi er kjent med at det er rasfare. Bakkemannskaper må selvfølgelig gå varsomt frem og det må tas hensyn til at det er rasfare i området, sier Alf Hågensen i Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

- Fører dette til at letemannskapene må gå ut av området?

- Det har vi ikke fått noen melding om.

Artikkelen fortsetter.

FJELLOMRÅDET: Dette flybildet viser Drakryggen i Kebnekaise-fjellene i Nord-Sverige hvor leteaksjonen nå pågår. Hos den svenske sjø- og flyredningen tror de flyet kan ha truffet fjellet til høyre i bildet. Innfelt venter redningsmannskapene på å komme inn i området. Foto: Tomas Johansson/Fjellfotografen.se/Eirik Linaker Berglund Foto:

Venter

Norsk Folkehjelp venter fredag formiddag på å komme inn og hjelpe til med søket, men er ikke sikre på når det vil skje.

- Det blåser kraftig, er rasfare og mye snø, men samtidig har svenske søkemannskaper bedt om å få avløsning, sier Einar Hansen, operativ leder i Norsk Folkehjelp i Narvik.

Mer om

 1. Hercules-ulykken
 2. Forsvaret

Flere artikler

 1. Alle helikoptrene satt på bakken etter dårlig vær

 2. Varmesignatur var ikke savnet fly

 3. Fly sporløst borte - fem nordmenn savnet

 4. - Vi frykter det verste, men er klare til å lete i 24 timer

 5. Her er siste tegn fra flyet

Fra andre aviser

 1. Leter i Sveriges verste terreng

  Bergens Tidende
 2. Letemannskaper har sett enoransje gjenstand på bakken

  Bergens Tidende
 3. Norske helikoptre frakter letemannskaper til toppen av Kebnekaise

  Aftenposten
 4. Har funnet varmesignatur

  Bergens Tidende
 5. Bekrefter funn av deler fra Hercules-flyet

  Fædrelandsvennen
 6. Bakkemannskaper sjekket ut varmesignatur

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder