JA VI MOBBER: Mange av våre respondenter innrømmer mobbing. Gutter svarer ofetere enn jenter at de har mobbet andre. Foto: Illustrasjonsbilde Sara Johannssen/SCANPIX

Ja, vi mobber i dette landet

En av fire innrømmer at de har mobbet

Mobber ofte fordi andre gjør det

(VG Nett) Hver fjerde nordmann har vært en mobber. Mange innrømmer å ha mobbet som en av mange i klassen eller vennegjengen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det går frem av VG/Infacts store meningsmåling om mobbing, som ble gjennomført sist uke.

24 prosent oppgir at de har mobbet, mens 47 prosent svarer klart nei, de har aldri mobbet.

Hele 29 prosent av de spurte er usikre på om de har deltatt i mobbing av andre. Det kan tyde på at flere har deltatt i mobbing enn de som svarer ja.

BRY DEG! Skriv under på mobbeløftet

- Mobbet uten å skjønne hvorfor

Bjarte Hansen (21) fra Stavanger er sikker på at det er atskillig flere enn en av fire som har vært mobbere.

Han er selv åpen på at han har mobbet andre i oppveksten.

- Da jeg startet på en ny skole, begynte jeg å mobbe en jente med utenlandsk bakgrunn. Henne mobbet jeg en god del uten at jeg i ettertid skjønner hvorfor jeg gjorde det, sier Bjarte Hansen til VG.

Han mener det kan ha vært for å hevde seg og for å unngå å bli mobbet selv.

MOBBET ANDRE: Bjarte Hansen (21) fra Stavanger. Foto: Privat

For Bjarte ble selv kraftig mobbet på sin tidligere skole.

- Jeg hadde dysleksi,ADHD, brukte briller og var veldig liten av vekst. Du kan si jeg var et opplagt mobbeoffer for mange, sier han.

Snakk med VGs ekspertpanel på Facebook!

- Trist

Som voksen har han funnet ut at mobbing er stort samfunnsproblem.

- Det er kanskje morsomt å mobbe noen den første timen. Etterpå er det bare trist. Det gir ingen god følelse verken å mobbe noen eller å bli mobbet, mener Bjarte Hansen.

Han mener mobbing er et større problem enn det mange nordmenn vil innse.

- Det er et kjempeproblem både på skoler og på arbeidsplasser, sier Bjarte.

Mobbegrunner

VGs undersøkelse viser at blant de som oppgir å ha mobbet andre, er grunn nummer én at de mobbet fordi andre i klassen eller gruppa gjorde det.

34 prosent oppgir at de var en av flere som mobbet. I tillegg oppgir 17 prosent at de ikke likte personen som hovedårsak til mobbingen.

Professor Erling Roland ved Senter for atferdsforskning, mener det er realistisk at 24 prosent oppgir at de har vært mobbere.

- Jeg synes tallet er høyt, men det virker realistisk. Det er nok mange vokse som skjemmes over at de har mobbet andre. Når de er voksne, så skjønner de bedre effekten av mobbingen- hvor alvorlig det er. Det er ubehagelig å møte seg selv i døren for mange. Derfor er det interessant at så mange erkjenner mobbingen, sier Roland.

Mønster som må brytes

Mobbeundersøkelsen viser at det er folk fra Nord-Norge (26 prosent) som oftest oppgir at de har deltatt i mobbing.
Mens Oslo-folk (19 prosent) utmerker seg ved å oppgi at de har deltatt minst som mobbere.

Deltaker i VGs ekspertpanel mot mobbing, Kristin Oudmayer, er i likhet med Roland positiv til at så mange erkjenner at de har deltatt i mobbing.

- At så mange innrømmer det, underbygger at vi må være mer nysgjerrige på hvem mobberen er, og hvilken funksjon det har for vedkommende å mobbe. Jeg kjenner mobbere som både ønsker- og trenger hjelp til å bryte mønsteret sitt, sier Oudmayer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder