BLE VENNER: Anders Bøe (21) (t.h.) plaget Eirik Aass (21) gjennom hele ungdomsskoletiden. Så sa han unnskyld. Foto: Tor Erik H. Mathiesen

Mobber og offer ble bestevenner

LAKSEVÅG (VG) I ungdomstiden ble Eirik Aass (21) grovt mobbet av Anders Bøe (21). I dag bor de sammen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Mobbing i skolenKors På Halsen - HjemBarnevaktenIngen temasider lenger

De første årene på ny ungdomsskole i Bergen ble et mareritt for innflytteren Eirik fra Drammen. Han var 14 år da han så at de tøffe guttene i klassen stadig slo hverandre vennskapelig på skulderen. For å få innpass gjorde han det samme. Han gikk bort til lederen i gjengen, Anders, og slo han lett i armen.

- Det der gjorde du ikke!, utbrøt Anders Bøe. Han svarte med å gi den nye eleven juling.

Eirik Aass måtte tåle mye juling etter det. I nesten to år tok han imot slag, både fysisk og verbalt. Han husker at de ertet ham fordi han var tynn og hadde stor nese. De slo, stengte veien, og ødela skolematen hans.

- Jeg fant ofte bly fra trykkblyanter i pålegget, forteller han.

- Jeg var ganske fæl mot han, innrømmer Anders selv.

BRY DEG: GJØR SOM TITUSENER ANDR E - AVGI VGS MOBBELØFTE

Ble utvist

Han beskriver selv at han var «klassens klovn».

- Jeg var en urokråke. Det er helt ille hvor grovt jeg mobbet Eirik. Det er latterlig at ikke lærerne grep inn. De visste hva som foregikk, men de valgte å overse det.

I slutten av 9. klasse fikk derimot rektor nok, og Anders ble utvist fra skolen.

- Far hentet meg på skolen. «Jeg håper virkelig du forstår hvor alvorlig dette er», sa han. Jeg fikk ekstremt dårlig samvittighet, og begynte å tenke.

Den unge mannen ble selv mobbet på barneskolen, og sier han ikke forstår hvorfor han ville påføre andre det samme han selv opplevde. Han ringte hjem til Eirik, og ba både ham og foreldrene hans om tilgivelse.

- Jeg sa det var greit. Jeg ville ha venner, forteller Eirik.

(Saken fortsetter under bildet...)

BOR SAMMEN: Eirik Aass (21) og Anders Bøe (21) flyttet sammen i kollektiv etter vonde ungdomsår. Foto: Tor Erik H. Mathiesen


BRY DEG - Vis at du tar avstand til mobbing! Delta i VGs egen Facebookgruppe. Her får du tips og råd, diskusjoner og sterke historier om mobbing.

Flyttet sammen

De to holdt kontakten gjennom årene på videregående, selv om de gikk på ulike skoler. Så ble det et ledig rom i leiligheten til Anders på Laksevåg.

- Jeg ringte og spurte om Eirik ville flytte inn. Vi hadde snakket litt om det, og han sa ja med en gang.
Kameratene forteller at de har det veldig gøy sammen, og at de er glad for vennskapet.

- Eirik er verdens snilleste gutt, sier Anders i dag. Han forteller at de har vært venner siden, at de snakker åpent om sin fortid, og at de ofte forteller andre om den.

- Vi vet at vår historie er spesiell. Kanskje kan den gi håp til andre.

VGS EGET MOBBEPANEL: Disse ekspertene gir deg råd mot mobbing
SAMLESIDE: LES ALLE VGS SAKER OM BRY DEG HER

Nå gjør 21-åringene alt som venner vanligvis gjør; spiller TV-spill, skravler, fester sammen.

- Det er veldig mye tulling, latter og godt humør. Selv de mest alvorlige episodene fra mobbingen i ungdomstiden har vi klart å snu til at vi ler av det sammen. Det føles bra, sier Anders.

Vennekretsen reagerte med å bli svært overrasket da det ble kjent at de to var god kamerater.

- I dag er alle vant til det, men den gang kom det som et sjokk for de fleste. Spesielt reagerte mange på at Eirik ville godta alt jeg hadde gjort mot ham.

Anders forteller at han har lært mye av egen historie.

Vond sirkel

- Mobbing går ofte i en vond sirkel, der mobbeofre ofte ender opp som mobbere for å få innpass i gjengen. Samtidig er det mange lærere som overser. I vårt tilfelle tok det slutt da skolen grep inn.

VIS AT DU BRYR DEG - SEND OSS DITT HJERTEBILDE HER

VGs mobbeekspert Tove Flack vet at en forsoning med mobberen gjør det enklere for offeret å komme seg videre i livet uten bitterhet og urettmessig følelse av skam.

- Dersom en mobber ber om unnskyldning, og beklager, er det ofte godt nok for offeret. Da blir ansvaret plassert der det skal være.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder