BLE ANGREPET: Haider Qasim kastet en sko mot Breivik under oppsummeringen av obduksjonsrapportene fra Utøya. Breivik ble påført håndjern og ført ut av salen. Foto: Scanpix

Retten vil ikke la media vise skokastingen

OSLO TINGHUS (VG Nett) Retten har bestemt at episoden der en pårørende kastet en sko mot Anders Behring Breivik, ikke får vises for offentligheten.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Retten mener at den omstendighet at en fornærmet får en kraftig følelsesmessig reaksjon ikke bør foranledige at tillatelse gis, skriver retten, som også slutter seg til partenes innsigelser, ifølge NTB.

Det var like før lunsj fredag at Haider Qasim, som mistet lillebroren sin på Utøya, kastet en sko og ropte «Go to hell, go to hell, you killed my brother» til massedrapsmannen i retten.

Han ble straks overmannet av to politibetjenter og eskortert ut av salen. Qasim selv mener han gjorde det rette.

Ville vise skokastingen på tv

Retten mottok fredag ettermiddag to søknader om at skokastingen skulle kunne vises på tv, én fra NRK og én mediegruppa i 22.juli-saken. Dommerne måtte dermed vurdere et unntak fra kringkastingsforbudet som gjelder inne i rettssalen.

- Det finnes opptak av deler av det som skjedde tidligere i dag. Det skjedde i åpen rett. Det er unødvendig å minne retten om at det har preget nyhetsbildet. Vi står fritt til å referer det som skjedde og tolke og kommentere det. Men vi står ikke fritt til å bruke opptak av det som skjedde. Dette er av stor nyhetsmessig interesse. Det vil gi et riktigere totalbilde, om retten gir tillatelse, argumenterte Harald Stanghelle.

Han er politisk redaktør i Aftenposten og leder mediegruppa som er satt sammen av Norsk redaktørforening og Norsk presseforbund.

Pårørende skeptiske

Stanghelle understreket at det var fullt mulig å sladde både Qasim og de pårørende som satt i salen under skokastingen.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen var likevel ikke overbevist om at dette ville bli gjort godt nok.

- Vi har fått henvendelse fra dem som satt rundt han som kastet skoen. Blant annet satt to overlevende fra Utøya der. De ble veldig redde, og følte de gjenopplevde uforutsigbarheten. Vi tror ikke alle kan sladdes. De satt her i trygghet for at de ikke skulle vises på TV. De satt her midt i en tung gjennomgang og synes det er vanskelig, sa hun.

Frykter smitteeffekt

Hun var også redd for en smitteeffekt om klippet ble vist. Det samme var Breiviks forsvarer Geir Lippestad. Han pekte på at det var hans medforsvarer Vibeke Hein Bæra, og ikke Breivik, som ble truffet av skoen.

- Vi kommenterer aldri opptrinn som retter seg mot oss. Det at det applauderes og at noen medier sier det er befriende, det anses som uheldig, sa han.

- Du tenker på smitteeffekten? spør domer Wenche Arntzen.

- Vi opplever å bli tilsnakket. Det er stort sett hyggelig, men vi oppplever også negative ting. Å kringkaste dette vil være uheldig og gi feil inntrykk, bekreftet Lippestad.

Qasim selv hadde derimot ikke noe imot at klippet blir vist.

- Klienten har ingenting imot at det blir vist. Tvert imot ber om at det blir vist på TV. Det støttes av bistandsadvokaten, opplyste koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren under diskusjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder