- Farten var så høy at de siste vognene ikke berørte skinnegangen

Vitne: - Trailersjåfør og bilen truffet

Politiet oppretter pårørendetelefon

SJURSØYA (VG Nett) Vitner som så de 16 løpske togvognene komme rasende inn på industriområdet, mener at de må ha holdt minst 100 km/t.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Jeg så toget komme rasende uten lokomotiv. Det hadde så høy fart at de siste vognene ikke berørte skinnegangen. Da skjønte jeg at dette kom til å gå galt, sier vitnet Morten Schrøder til VG Nett.

Var du i nærheten da dette skjedde? Har du video eller bilder? Kontakt VG Nett påe-post, SMS 2200 eller telefon 22 00 00 00.

Det er slått full katastrofealarm etter at 16 vogner rullet ukontrollert fra Alnabru. Derfra er det kun nedoverbakke, og den ville ferden stoppet ikke før åtte kilometer unna, på Sjursøya like utenfor Oslo sentrum.

- Farten var helt hinsides høy. Det må ha holdt minst 100 km/t, sier Schrøder.

VGTV:Se video fra ulykkestedet der toget krasjet

BILDESPESIAL:Se bildene fra Sjursøya her

I RUINER: De 16 vognene dro med seg hele dette bygget før de kjørte på sjøen. Foto: Scanpix

Trailersjåfør truffet

Minst tre personer er bekreftet omkommet, én er savnet og minst fire er skadet. Vognene raste rett på sjøen, og kun noen få skal være synlige fra overflaten.

VGTV:Se video fra ulykkesstedet fra lufta

Schrøder og flere kolleger løp ut rett bort til en trailer som ble truffet av vognene.

- Han klarte akkurat å svinge unna slik at han unngikk å bli truffet i fronten, men han ble truffet. Han var ved bevissthet, men klaget over at han hadde vondt i armen og i ribbeina. Han har vært utrolig heldig.

VGTV:Se mobilvideo fra ulykkesstedet her

VGTV:Vitne: - Toget tok med seg flere biler

Foto:

- Dro med seg hele bygget

Da de 16 løpske vognene kom dundrende nedover jernbanesporet løp Ivar Arnesen bort til vinduet på kontoret sitt. Dermed så han at de dro med seg et kontorbygg og havnet på sjøen. Han jobber ved Harald A. Møllers importanlegg som har kontor med vinduer rett mot bygget som ble rammet av de løpske vognene.

Foto: Jostein Matre

- Jeg så at vognene dro med seg hele bygget. De dro med seg støttepilarene slik at hele bygget raste sammen. Det ligger helt i ruiner, sier Arnesen til VG Nett.

LES OGSÅ:Minst tre drept av løpske vogner på Sjursøya

Han ble først oppmerksom på at noe skjedde da han plutselig hørte et voldsomt brak.

- Det kom en fryktelig høy og skjærende lyd da jernhjulene sporet av og kjørte minst 30 meter på asfalten før det havnet i sjøen. Det bråket noe fryktelig. På ferden dro de med seg flere parkerte biler til de ansatte som jobbet der.

- Biler lå slengt

Arnesen forteller at han løp ut. Synet som ventet han var overveldende.

- Biler lå slengt rundt omkring og lastebiler stod rundt der. Det var masse ting som var ødelagt og som lå slengt rundt omkring. Flere av guttene jeg jobber sammen med løp inn i det raserte bygget og prøvde å hjelpe folk før ambulansene kom.

- Det så ut som et totalt katastrofeområde.

SMADRET: Her ligger en av bilene som ble smadret av det løpske godstoget. Vraket ligger under en av vognene og en smadret bygning på ulykkesstedet. Foto: David Andresen/ VGTV


VG Netts reporter på stedet, Ida Anna Haugen, sier at det hersker et voldsomt kaos på Sjursøya.

- Akkurat nå er det kommet to store kranbiler. I luften sirkler det tre helikoptre, og havarikommisjonen har kommet. Det er masse politi og ambulanser. I tillegg har redningshunder lett i ruinene av det sammenraste bygget.

LES OGSÅ:Dette sier vitnene om godsvognenes dødsferd

Oppretter pårørendetelefon

Arild Løken så godstoget komme forbi i full fart.

- Det gikk grusomt fort. Stein sprutet utover forbi her. Har aldri sett toget gå så fort. En hjulgang tok med seg noen lyktestolper, og en som kjørte en containerbil ble truffet og brakk armen, sier Løken.

Han sto ved vinduet på kontoret da toget kom forbi.

- Det begynte å dure noe voldsomt. Så kom toget i hundre, sier han.

Politiet har nå opprettet et eget telefonnummer for mulige pårørende i forbindelse med ulykken ved Sjursøya i ettermiddag.

Nummeret til politiets pårørendetelefon: 22 66 99 66.

Politiet understreker at nummeret kun er ment for pårørende, altså de som har grunn til å tro at noen av deres nærmeste kan være direkte berørt av ulykken.

HER SKJEDDE DET: Vitner forteller at de 16 løpske vognene holdt "en hinsides høy fart" da de braste inn på industriområdet på Sjursøya i Oslo. Etter at de sporet av kjørte de minst 30 meter på asfalt før de braste rett til sjøs. Grafikk: Tom Byermoen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder