GODE FREMSKRITT: Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeninge kan smile over at stadig flere kommer seirende ut av kampen mot kreften. FOTO: JAN PETTER LYNAU / VG.

To av tre nordmenn overlever kreft

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, sier kreftforskningen står overfor en ny æra.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Vi ser at forskningen har hatt store fremskritt. Det har gjennom lang tid bygget seg opp viten og en større forståelse av kreft og hvordan sykdommen oppstår.

Les alt om gjennombruddene i kreftforskningen og hvorfor eksperter tror flere vil overleve kreft i fremtiden i dagens VG og på VG+ på nettbrett eller mobil!

I dag overlever 2/3 av dem som blir rammet av kreft, ifølge Kreftforeningen. Det viktigste er at behandlingen i større grad må tilpasses den enkelte kreftpasient, sier Ryel.

- Det handler om kompleksiteten i sykdommen og at genfeilene som gir kreft kan være helt ulike i tilsynelatende like sykdomstilfeller. Det er svulstens genkart som er viktig, vi har fått en annen type fellesnevner for å gruppere pasienter. Det gjør at vi må tenke i nye baner fordi hvert enkelt menneske er unikt med sin kreftsykdom.

Skånes for cellegift

Les hvordan norske krefteksperter skal redde enda flere liv i dagens VG. Foto: FAKSIMILE


Mens mange kreftpasienter nå får cellegift fordi man vet at det fungerer på en andel av dem, vil det fremover i større grad bli mulig å luke ut de pasientene som ikke har nytte av det.

- Det er fortsatt slik at langt flere enn de som har nytte av det får krevende behandling, fordi man vet at det hjelper for noen. Vi ser begynnelsen av å kunne luke ut de som ikke har nytte av en gitt behandling, slik at mange skånes for bivirkninger og senskader, og kan få rett behandling tidligere.

Ifølge Ryel er det ikke snakk om ett gjennombrudd, men flere.

- Vi ser kortere avstand mellom forskning og behandling. Det kommer flere medikamenter som direkte følge av kunnskap om sykdomsmekanismer. Det resulterer i at flere overlever kreft og flere lever med kreft med bedre livskvalitet.

HPV-vaksinering

Professor og forskningssjef ved Kreftregisteret, Steinar Tretli, sier at mye av forskningen handler om å bygge stein på stein.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Les alt om kreftgjennombruddet og se hele overlevelsesstatistikken i dagens VG. Foto: FAKSIMILE


- Det er ikke alltid vi skjønner at vi står overfor et gjennombrudd før lang tid etter.

Han trekker også fram den nye diskusjonen om skreddersydd behandling.

Tretli nevner også et eksempel på forskning som gir optimisme, men som vi ikke ser resultatet av før om mange år.

- Vaksinering mot HPV-viruset er en annen ting som gir håp. Det er påvist at det smittsomme HPV-viruset fører til livmorhalskreft. Nå vaksineres alle jenter på 12 år for å forebygge at en slik infeksjon skal oppstå.

- Omfanget ser vi ikke før på lang sikt, men vi håper å kvitte oss med den mest kjente risikofaktoren for livmorhalskreft.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder