STO FREM: Siden 2005 har Peder Jensen fra Ålesund blogget anti-islamistisk under pseudonymet «Fjordman». I går sto han frem i VG. Foto: MAGNAR KIRKNES / VG

«At Breivik skal være en del av et islam-kritisk miljø er bare tøv»

Peder «Fjordman» Jensen (36) sier at ingen i hans verdensomspennende nettverk kjente til Anders Behring Breivik (32) før terrorangrepene 22. juli.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den terrorsiktede 32-åringen har selv hevdet at det finnes to celler av hans orden i Norge og flere rundt om i verden. Siden 22. juli har politiet jobbet på spreng med å finne ut av dette.

Selv nekter Behring Breivik å forklare seg om medhjelpere inntil han får en sentral samfunnsrolle i et revolusjonert Norge.

- Jeg er mest sentral

At terroristen er en del av et stort antiislamsk nettverk tror hans inspirator og forbilde, Peder Jensen fra Ålesund, ikke noe på.

- Det at han skal være en del av et islamkritisk miljø er bare tøv. Jeg er den mest sentrale plasserte personen i Norge i det miljøet, og jeg har aldri noensinne hørt noen nevne ham.

Selv om sunnmøringen trolig har skrevet sitt siste innlegg som «Fjordman», har han god kontakt med miljøet.

INSPIRERT: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) siterte Peder Jensens tekster en rekke ganger i sitt omdiskuterte manifest. Foto: KYRRE LIEN, VG

- Da navnet til Breivik ble kjent, var det ingen av mine bekjente som hadde hørt om fyren. Aldri. Ikke én gang. Både i Norge og utlandet, sier Jensen.

I går sto han frem i VG etter at politi og verdenspresse i to uker jaktet på mannen som terroristen siterte omfattende i sitt manifest.

- Vil ikke «oute»

Rett før intervjuet var han i et flere timer langt avhør på Manglerud politistasjon der PC-en hans ble beslaglagt.

- Jeg tror politiet forsøker å få tak i kontaktene mine, og det er selvsagt ubehagelig. Selv nektet jeg å oppgi navn til politiet fordi jeg ikke vil oute noen, sier ålesunderen.

Gjennom flere år har Jensen deltatt på konferanser i flere land. Han vil ikke si når og hvor, eller hvem han møtte. Disse møtene er kun for spesielt inviterte, og ble holdt hemmelig til etter at de var avholdt.

- Dette er uskyldige folk, vi sitter og diskuterer videoblogging, drikker pils og diskuterer mer videoblogging.

- Jeg har aldri noensinne hørt noen nevne bombe eller noe sånt på et eneste møte jeg har vært, hevder 36-åringen, som i årevis har nedlagt en stor innsats for å være anonym.

Den svenske avisen Sydsvenskan har tidligere omtalt et hemmelig møte som ble avholdt i en ølkjeller i København hvor både «Fjordman» og hans inspirator Edward May var til stede.

- Bare internasjonalt

Hans Rustad i Document.no sier at han møtte den myteomspunne «Fjordman» på et islamkritisk møte i København for et par år siden.

- Jeg trodde at det kunne være ham, men fant det ikke ut før i dag. Jeg må likevel si at jeg ble overrasket over at han bodde i Oslo og jobbet på et dagsenter. Jeg trodde egentlig han var en jetsetter som reiste mye, sier Rustad.

Til VG sier Peder «Fjordman» Jensen at han konsentrerte seg utelukkende om det internasjonale innvandringskritiske miljøet - og ikke det norske. Ved én anledning møtte han imidlertid norske Ole Jørgen Anfindsen bak nettstedet HonestThinking.

Til tross for at Jensen har skrevet et kapittel i Anfindsens bok «Selvmordsparadigmet», nektet Jensen å oppgi sin identitet.

- Det er ikke riktig å si at vi kjenner hverandre personlig. Vi har bare møtt hverandre en gang. Men vi har hatt mye kontakt via e-post, der Jensen har sendt meg mange linker til saker som jeg har lest med stor interesse, sier Anfindsen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder