Nekter å la seg avbilde i retten

FORKLARER SEG: 13. august var massemorder Anders Behring Breivik (32) på Utøya og forklarte seg om massakren mot AUFs sommerleir. I dag sitter han på politihuset i politiavhør. Foto: GISLE ODDSTAD/VG

Breivik avhøres om mentorer og forretningsforbindelser

(VG Nett) Klokken 10 i formiddag begynte nok et avhør av massemorder Anders Behring Breivik (32). Nå vil politiet grave i terroristens mentorer og forretningsforbindelser.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Det blir stilt konkrete spørsmål opp mot forretningsvirksomheten hans, men jeg ønsker ikke å kommentere detaljer fra avhøret, sier forsvarer Geir Lippestad til VG Nett.

Forsvareren deltok i avhøret frem til klokken 14.30. Da tok en av de to advokatfullmektigene over og det er ventet at avhørene vil vare ut over kvelden.

LES OGSÅ: Breivik må forklare seg på video - får ikke møte pressen

Så langt i dag har massemorderens forretningsvirksomhet og radikaliseringsfaktorer vært tema i avhøret. Det betyr at politiet har tatt opp tråden fra tidligere avhør når det gjelder tidspunktet for Breiviks gryende hat mot islamisering av Vesten.

Nekter å navngi personer

I løpet av kvelden vil politiet avhøre den terrorsiktede 32-åringen om bruk av musikk, Facebook og internett. I tillegg vil Breiviks mentorer bli et tema.

På spørsmål fra politiet rundt konkrete navn, har Breivik så langt vegret seg fra å svare.

- Han snakker fritt og svarer på spørsmål, men han sier at han ikke vil navngi folk, sier Lippestad.

Førstkommende mandag er det nytt fengslingsmøte i Oslo tingrett, og Breivik vil da trolig overvære rettsmøtet via videolink fra Ila fengsel etter at Borgarting lagmannsrett i dag støttet tingrettens beslutning fra forrige uke.

Nekter å la seg avbilde

Under møtet i fengselet i går, spurte Lippestad sin klient om pressen fikk ta bilder av ham under fengslingsmøtet - noe Breivik nekter.

- Han gir ingen utdypende begrunnelse, men han er veldig bestemt, sier forsvareren.

I det såkalte manifestet la massemorderen ved portretter av seg selv og har hele tiden gitt uttrykk for at han ønsker å fremstå perfekt. Etter det VG Nett får opplyst, er Breivik også opptatt av å fremstå perfekt overfor fengselsbetjentene på Ila og politiet som frakter ham til og fra avhør og rettsmøter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder