LETTET: Tidligere sjef for voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, blir glad hvis det viser seg at politiet har løst den 14 år gamle drapssaken. Her er han tilbake på åstedet i kveld. Foto: OLE N OLSEN

Abrahamsen: – Dette er en sak som har gnagd meg til dags dato

Det uløste drapet på Egil Tostrup Bråten (23) har plaget den pensjonerte politioverbetjenten Finn Abrahamsen i 14 år.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Onsdag ble det klart at politiet har pågrepet en mann for drapet som skjedde i Oslo sentrum i 2002. Den pågrepne mannen er siktet for drap eller medvirkning til drap.

– Det er veldig bra for Oslo dersom man får en løsning på saken, sier Finn Abrahamsen til VG.

Den tidligere politioverbetjenten som ledet etterforskningen på drapet på 23-åringen er tilbake på åstedet i Nordahl Bruns gate 14 år etter. Det er mørkt slik det var i november i 2002. Like nedenfor ligger Blitz-huset og de nye boligblokkene i Pilestredet Park har kommet opp siden den gangen.

– Det var her akkurat bak en bil han ble funnet. Vi brukte mye tid på dette området, sier Abrahamsen.

Han peker og forteller om det som ble undersøkt den gangen.

– I det portrommet var det en vogn som var interessant, og det var her han bodde. Han hadde akkurat kommet hjem fra kino og skulle legge seg til anstendig tid. Det eneste han var opptatt av var å komme hjem og dra på jobb neste morgen, sier Abrahamsen.

Politiet har i alle år ment at Egil Tostrup Bråten ble et tilfeldig offer. Han kjente trolig ikke den eller de som drepte ham. Ti minutter før han ble funnet med dødelige skader på gaten, så en drosjesjåfør at han ble fulgt av to menn.

– Dette er en sak som har gnagd meg til dags dato. Det er et forferdelig drap og en sak du ikke glemmer. Det er så meningsløst at en kjekk ung bygdegutt blir utsatt for noe sånt. Det er en av sakene som har gjort mest inntrykk på meg i min karriere, sier Abrahamsen.

Han tenkte akkurat at det var Egil-saken da han så push-meldingen fra VG om at en var pågrepet i en gammel drapssak.

– Det er rart, men denne saken har jeg tenkt på hver gang jeg er i dette området. Egil var en pliktoppfyllende, ung mann.

Uløste drap: Egil Tostrup Bråten (23)

Finn Abrahamsen ledet voldsavsnittet i Oslo-politiet frem til han ble pensjonert i 2007. Ifølge ham har politiet dårlige DNA-spor i saken.

– Det gangen var det kun drosjesjåføren som hadde opplysninger. Det blir spennende å se om det han fortalte har noe med saken å gjøre. Det er mulig det er andre som har sittet med informasjon, så nå har kommet til politiet med det de vet, sier Abrahamsen.

Foreldrene til Egil Tostrup Bråten ønsker ikke å kommentere den nye utviklingen i saken. I fjor fortalte faren til VG at de hadde liten tro på at saken ville bli oppklart.

– I og med at de har gjort ekstraordinære forsøk tidligere så tror jeg det er gjort maksimalt for å oppklare min sønns sak. Et håp har man kanskje alltid, men jeg har forsonet meg med at saken ikke blir oppklart, sa Steinar Bråten.

Les også: Pappa Steinar skriver dikt som terapi

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder