SAVNER INNSIKT: Journalist og litteraturviter Hanne Munkelien savner kunnskap og innsikt blant norske politikere. Foto: Geir Arne Kippernes

- Lei av drittslenging i valgkampen

(VG Nett) Velger Hanne Munkelien (47) føler at valgkampen bærer preg av for mye drittslenging. Hun savner at politikerne prøver å få frem hva de selv står for.

Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Den respekterte politikeren og korrupsjonsjegeren Eva Joly gikk lørdag til frontalangrep på norske politikere, som hun stempler som feige. Hun mener at de viktige sakene blir holdt borte fra valgkampen og at norske politikere ikke evner å ta opp de viktige spørsmålene, som ifølge Joly er globale utfordringer som klimaendringer.

Samleside:Stortingsvalget 2009

VG Nett tok turen på Karl Johans gate for å ta temperaturen på hva tilfeldige velgerne mener om norske politikere og valgkampen så langt.

- Jeg synes politikk i stor grad er et spill. Det er mange uinterresante debatter som ikke kaster lys over saker, og det kastes mye dritt. Jeg savner at partiene prøver å få frem hva de selv står for fremfor å hakke på hverandre, sier frilansjournalisten og litteraturviteren Hanne Munkelien (47) fra Tønsberg.

- Jeg savner innsikt og kunnskap i politikken, sier hun.

For henne er miljø den viktigste valgkampsaken.

- UNNVIKENDE: Vekter Laila Granum mener at politikerne vrir seg unna vanskelige spørsmål. Foto: Geir Arne Kippernes

- Synes du politikerne makter å sette dette spørsmålet på dagsorden?

- Alle forholder seg til det, bortsett fra Frp som på en måte er blitt verstingen.

Les også:Joly: - Politikerne luller med folk

- Vrir seg unna

VG Nett har spurt leserne om de mener at politikerne tør ta opp de viktige tingene i valgkampen. Undersøkelsen er ikke en vitenskapelig meningsmåling, men svaret er entydig fra over 90 prosent av de 6300 som svarte: Nei, politikerne er for feige.

Vekter Laila Granum (61) fra Oslo er på vei til jobben på Nasjonalgalleriet.

- Politikerne prøver å vri seg unna om spørmålene blir for vanskelig. Da ønsker de å bytte tema, sier hun.

For henne er pensjon den viktigste saken.

- Dette synes jeg har vært helt fraværende i valgkampen. Det er mye fokus på skole, vei og barnehage. Alt dette er naturligvis også viktig, sier hun.

MILJØ OG ELDRE VIKTIG: Cecilie von Quillfeldt (46) mener at det er forkastelig at eldre må dele rom på sykehjem. Foto: Geir Arne Kippernes

Cecilie von Quillfeldt (46) har forhåndstemt på Svalbard, hvor hun jobber som miljørådgiver for Norsk polarinstitutt.

- Det er mange fagre løfter, men vi vet jo hva det ender i. Jeg mener det er viktigere å se på hva partiene har fått til over lengre tid, sier hun.

- Tilbakeholdne

Sosial- og helsepolitikk og miljø er de viktigste sakene for henne.

- Det er litt variabelt hvor gode partiene er å sette miljø på dagsorden, men det blir jo trukket frem når politikerne er på de rette stedene. Det må også tas grep i eldrepolitikken. Det er helt forkastelig at eldre må dele rom etter å ha yt til samfunnet et helt liv, sier hun.

- Føler du at politikerne tør ta de vanskelige debattene?

- De er nok litt tilbakeholdende med det nå i valgkampen, men det er vel menneskelig, sier hun.

Pensjonist Ingrid Rustad (70) har stemt på det samme partiet i alle år.

- Jeg følger ikke så mye med på valgkampen, men jeg har forhåndsstemt. For meg er miljø, barnehage og skole viktig, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder