... men Gelius er ferdig med biskopen

Kvarme: - Regner fortsatt Gelius som en venn

(VG Nett) Einar Gelius og Ole Kristian Kvarme er rivende uenige om både kirkens og deres felles fremtid.

  • Mads A. Andersen
  • Kathrine Hammerstad

Artikkelen er over ni år gammel

Ole Kristian Kvarme tok kraftig til motmæle mot Einar Gelius da VG Nett møtte ham på Marienlyst i Oslo onsdag kveld. På pressekonferansen bare en drøy time tidligere hadde Gelius oppfordret norske politikere til å starte en bred debatt om den norske kirkens fremtid, og avviste at han fortjener stempelet pervoprest.

BAKGRUNN: Einar Gelius sier opp prestejobben

- Denne saken handler ikke om bredden eller takhøyden i kirken vår. I Oslo bispedømme har vi både bredde og takhøyde. Når dette blir forsøkt gjort til et spørsmål om folkekirke og takhøyde, vet man ikke hva saken dreier seg om. Hadde saken dreid seg om det, er jeg sikker på at det ville oppstått et bredt opprør i presteskapet i Oslo. Dette har ikke skjedd, sier Kvarme til VG Nett.

- Ferdigsnakket

Mens Gelius sier han fant det uholdbart å fortsette under den åpenbare mistilliten han følte fra Kvarme, avviser biskopen at han har noe i mot Gelius. Han avviser at han presset den omstridte sognepresten til å si opp jobben.

- Jeg har mye pent å si om Einar Gelius, jeg har gått mye rundt med ham på Vålerenga, vi har hatt flotte gudstjenester sammen, og jeg kommer fortsatt til å regne ham som en venn. Dette er en tøff periode som handler om noe annet, sier Kvarme.

VGTV: Se ordkrigen mellom Gelius og Kvarme

Artikkelen fortsetter under bildet...

- FERDIGSNAKKET: Einar Gelius gjør det klart at han ikke har noe mer å snakke med Oslo-biskop Ole Kristian Kvarme om. Foto: VGTV/Endre Alsaker Nøstdahl

Gelius var på sin side klinkende klar på at de to ikke har noe mer å snakke om, da VG Nett møtte ham etter pressekonferansen i Vålerengen kirke.

- Jeg har ikke noe mer å snakke med ham om nå. Nei, vi er ferdigsnakket, sier Gelius.

GELIUS FORSVARTE SEG: - Jeg har ikke vært en pervoprest

- Hva er det hyggeligste du kan si om Kvarme?

- Vi har vært på fotballkamp sammen. Det var hyggelig.

Han sier det er helt umulig å svare på om han fortsatt ville vært prest i Vålerengen kirke dersom Kvarme ikke hadde vært biskop i Oslo.

- Jeg bare registrerer at de konservative kreftene i kirken er i fremmarsj. De besetter noen av de viktigste rollen i kirken, og det taler for seg,

- Føler du at Ole Christian tar folkekirken bort fra folket?

- Jeg tror folk nå må være veldig obs på den kirkestrukturen og den kirken vi nå får fremover. Jeg er redd for at de konservative kreftene i kirken befester sine posisjoner. Det er de som sitter i styrende posisjoner i dag, det er de som bestemmer mye av hva som skjer i kirken. Det kan ikke folk der ute finne seg i. Det er nødt til å ta ansvar, delta i valg som besetter posisjoner.

- Har skrevet nok om sex

- Er det en kritikk til Kvarme?

- Det er en oppfordring til folk der ute til å engasjere seg enda mer for å beholde folkekirken, svarer han.

I GÅR KVELD: Her gliser Gelius etter Kvarme-møtet

Under pressekonferansen beskrev han de siste fire ukene, fra han ga ut boken «Sex i bibelen» til han leverte oppsigelsen i dag, som en uendelig storm med vindkast fra alle retninger. Ikke bare for ham selv, men for familien.

VGTV: Se intervju med Gelius

Artikkelen fortsetter under bildet...

HASTET AV GÅRDE: - Ingen kommentar, var det eneste Einar Gelius (t.h.) og advokat Sigurd Klomsæt ville si etter møtet med biskop Ole Kristian Kvarme sent i går kveld. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Han fratrer formelt stillingen som sogneprest i Vålerengen kirke 1. juli neste år, men er etter avtalen med Kvarme løst fra sine arbeidsoppgaver med umiddelbar virkning. Det eneste som gjenstår, er en avskjedsgudstjeneste.

- Nå skal jeg ta det litt med ro. Kanskje jeg skal skrive en ny bok.

- Om sex?

- Jeg syns jeg har skrevet nok om sex.

VGTV: Se HELE Gelius' tordentale her

Mer om

  1. Livssyn

Flere artikler

  1. - Gelius ble ikke presset ut

  2. - Jeg har ikke vært en pervoprest

  3. Kvarme: - God løsning på uholdbar situasjon

  4. Kjæresten etter Gelius-bråket: - Han har aldri fortjent å bli kalt pervers

  5. Ap-topp: - Mullah Kvarme vil kneble Gelius

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder