- LIVET UT: - Det er verre å vite at en skal sitte i fengsel livet ut, enn å få dødsstraff, mener Frp-byråd Sylvi Listhaug. Foto: Simen Grytøyr

Frp-byråd: - Kriminelle bør pines i fengsel

Litt over halvparten av Frp-velgerne vil ha dødsstraff i Norge. Partiets sosialbyråd i Oslo, Sylvi Listhaug, er uenig.

  • Lars M. Glomnes

Hun vil de skal lide i fengsel.

- Jeg skjønner jo at folk mener enkelte handlinger er så grusomme at de skal straffes hardere.

- Dødsstraff i spesielle tilfeller

Da mener jeg de bør sitte og pines i fengsel, så å si, heller enn å slippe unna med døden, sier Oslo-byråd Sylvi Listhaug til VG.

I en undersøkelse gjort av InFact for VG, svarer 51 prosent av Frp-velgerne at de enten er generelt for dødsstraff, eller mener det bør kunne brukes i spesielle tilfeller.

Bare 43 prosent av Frp-sympatisørene i undersøkelsen svarer at de uansett er mot norsk dødsstraff.

LES OGSÅ: Frp-ledelsen reagerer på dødsstraff-uttalelse

Fremskrittspartiets velgere er slik sett i takt med sin stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen, som i gårsdagens VG gikk ut og ville ha dødsstraff for blant annet barnedrap og terror.

Frp har programfestet motstand mot dødsstraff, og Knudsen påpeker at han uttaler seg som privatperson.

Ikke enig

Totalt viser tallene, slik VG skrev i går, at én av fire nordmenn ønsker dødsstraff i Norge.Listhaug er altså ikke enig.

- Jeg er ikke tilhenger av dødsstraff.

Men jeg mener en del forhold burde kvalifisere til en faktisk livstidsdom. Det er verre for en forbryter å sitte i fengsel livet ut enn å få en dødsdom, sier Listhaug.

DISKUTÉR: Er fengselsstraff riktige måten å straffe kriminelle på?

Tobarnsmoren som er byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo skjønner særlig at folk ønsker hardere straffer for dem som forbryter seg mot barn.

- Når det gjelder drap av barn, er det definitivt behov for strengere straffer. Tar du livet av en unge bør du få en straff du aldri glemmer, sier sosial- og helsebyråden i hovedstaden.For at fengselsopplevelsen skal svi enda mer, mener hun justisminister Knut Storberget må ta det rolig med renoveringen av norske fengsler.

- Jeg mener en må gjøre noe med standarden. Jeg synes det er hårreisende at standarden i fengsel flere steder er bedre enn det man ser på sykehjem, sier Listhaug.

- Farlig strategi

Justisministeren sier Sylvi Listhaug har misforstått når hun ber om tøffere forhold i norske fengsler.

- Jeg tror det er en farlig strategi hvis man skal ha mindre kriminalitet. Vi ser at de landene med de strengeste straffene - inkludert dødsstraff - også er de landene med mest brutalitet og kriminalitetsproblemer, sier Knut Storberget.

Han innrømmer likevel at det norske straffenivået bør skjerpes.

- Vi ser også at det på noen områder bør være straffeskjerpelser, men vi må ha to tanker i hodet på en gang, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder