HER SATT OVERVÅKERNE: Fra et lokale i dette bygget skal tidligere PST-ansatte ha overvåket uvitende nordmenn i ti år. Foto: Faksimile/VG
HER SATT OVERVÅKERNE: Fra et lokale i dette bygget skal tidligere PST-ansatte ha overvåket uvitende nordmenn i ti år. Foto: Faksimile/VG

Dette er USAs hemmelige terrorregister

«Trusler mot USA» registreres med navn, adresse og fysiske kjennetegn -

INNENRIKS

(VG Nett) Har du blitt oppfattet som mistenkelig eller en trussel mot amerikanske interesser, kan du være blant dem som står registrert i USAs terrorregister for Norge.

Publisert: Oppdatert: 04.11.10 18:49

Visumsøknader, fysiske kjennetegn, navn på foreldre og privatadresse; dette er bare noen av opplysningene som skal ha blitt lagret på flere hundre uvitende nordmenn i løpet av de ti siste årene.

Ifølge TV2 Nyhetene skal tidligere PST-ansatte helt siden 2000 ha overvåket og registrert flere hundre nordmenn i dette registeret på oppdrag fra den amerikanske ambassaden i Norge.

Avsløringene har resultert i at justisminister Knut Storberget har krevd full rapport om hvem som har visst om dette - og hva som egentlig har skjedd.
Selv hevder både han, utenriksminister Jonas Gahr Støre og tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V), at de ikke har visst om overvåkningen.

Det amerikanske utenriksdepartementet hevder på sin side at norske myndigheter har visst om alt de har drevet med.

- Norge var informert, hevder USAs UD overfor VG Nett.

VET DU NOE? Tips VG Nett her!

- Kan risikere å ikke slippe inn i USA

SIMAS (Security Incident Management Analysis System) er et terrorregister over folk USA mener kan utgjøre en trussel mot USA og amerikanske interesser - for Norge sin del dreier dette seg i hovedsak om den amerikanske ambassaden og ambassadørboligen.

I instruksene til den såkalte Surveillance Detection Unit (SDU), som etterforskningsgruppene kalles, er agentene instruert til å blant annet registrere bilnummer på mistenkelige kjøretøy, registrere bilnummer hvor passasjerene tar bilder, fotografere og ta video opptak av folk som opptrer mistenkelig eller gjør noe mistenkelig.

Flere amerikanske departement og instanser har tilgang til registeret - blant annet CIA og FBI.

I registeret blir blant annet følgende opplysninger lagret:

- Navn
- Adresse
- Visumsøknader
- Søknader om pass
- Navn på foreldre
- Rase
- Fysiske kjennetegn
- Estimert alder
- Kroppstype

Ifølge informasjon om registeret på amerikansk UD sine hjemmesider, blir informasjon som er lagret i dette registeret i noen tilfeller aldri slettet.
En kilde sier til TV 2 Nyhetene at man kan få problemer med å komme inn i USA på grunn av denne enheten - uten å få vite hvorfor.

På en pressebriefing mandag, hvor TV2 var tilstede for å stille spørsmål om overvåkingen, sa PJ Crowley ved U.S. Department of State følgende:

- Vi gjør alt vi kan for å beskytte våre diplomatiske poster over hele verden, inkludert i Norge. Alle våre aktiviteter er klarert og i overenstemmelse med norske myndigheter.

DETTE ER SAKEN: - Herfra drev USA systematisk overvåking av nordmenn

- Et brudd på loven

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, liker dårlig det som er kommet frem.

- Et slik register er et brudd på Personopplysningsloven. Her har amerikanske myndigheter tilsynelatende laget et register for sitt eget forgodtbefinnende, sier Thon til VG Nett.

Han viser til at man etter norsk lov skal ha innsyn i registre hvor man er registrert.

- Loven er tydelig. Er du registrert et sted, skal du ha innsyn. Men her ser det ikke ut som om de har vært i nærheten av å ha gitt folk muligheten til å få vite at de er registrert, eller til å rette opp det som står der. Her er det veldig mange spørsmål som man må bestrebe å få svar på.

Han reagerer kraftig på at det er bygget opp et etterforskningsteam som er bemannet av norske folk som jobber direkte for USAs ambassade i Norge.

- Jeg har aldri vært borti noe lignende. Å peke ut potensielt kriminelle mennesker og miljøer er politiets jobb. Når politiet gjør denne jobben, har man en rekke rettssikkerhetsmessige ting som er helt satt til side når ambassaden selv gjør denne jobben uten at det finnes et snev av åpenhet rundt det.

Les mer om SIMAS-registeret til USA her

Artikkelen fortsetter under bildet

Vil ha flere svar fra USA

Den amerikanske ambassaden var onsdag formiddag kalt inn på teppet til norsk UD. Men utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er ikke tilfreds med de svarene han fikk der.

- På møtet i går ba vi amerikanske myndigheter om å redegjøre for hvordan norske myndigheter er blitt informert om dette, og hvilken virksomhet som er bedrevet. Vi fikk ikke alle svarene vi ønsket oss, sa Støre da han møtte pressen utenfor lokalene til Nupi i Oslo torsdag formiddag.

VGTV: Se Støre svare om overvåkningen

Her kan du lese mer om