DREPT: På dette stedet ble 10 ungdommer funnet drept 22. juli. Mange av dem var skutt på nært hold. Foto: Politiet

Kjærlighetsstien: - Her ble 10 ungdommer funnet tett sammen

OSLO TINGHUS (VG Nett) Retten har i dag startet gjennomgangen av drapene ved Kjærlighetsstien på Utøya.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Stien som går langs øya har fått navnet sitt på grunn av de mange turene unge AUFere har tatt der opp gjennom årene, der det ofte oppsto søt musikk.

- På dette området lå ti døde ungdommer. De lå tett sammen og delvis oppå hverandre. Vi skal starte å redegjøre for de som lå her, sa politioverbetjent Gøran Dyvesveen til retten.

Stemningen var fortsatt svært tung i Oslo tingrett da gjennomgangen av de drepte fortsatte.

VG DIREKTE: Følg rettssaken direkte og still spørsmål til våre journalister her

- Skutt på nært hold

Flere av de pårørende ønsket svar på hvordan deres nære ble drept. Kriminalteknikeren sa at mange av skuddene kom fra kort hold.

- Det er korte skyteavstander, men vi kan ikke si det helt nøyaktig. Det er vanskelig å si noe eksakt i meter, men mindre enn ti meter i hvert fall, forklarte Kripos-etterforskeren.

Dyvesveen startet med å fortelle om Eva Kathinka Lütken (17), som politiet mener ble Breiviks første offer i dette området.

VITNE: Politioverbetjent Gøran Dyvesveen fra Kripos er en svært erfaren tjenestemann, og jobbet blant annet med Baneheia-saken. Foto: Heiko Junge/Scanpix


Eva Kathinka Lütken var fra Sarpsborg og hadde store planer for fremtiden, blant annet studietur til USA. Hun skulle egentlig på ferie med mor, men den ble utsatt fordi hun gjerne ville dra på Utøya-leiren for første gang. Dette skulle være den perfekte starten på sommerferien, sa bistandsadvokat Lars Engdahl.

Tore Eikeland (21) ble funnet like ved. Lederen for Hordaland AUF er blitt beskrevet som et stort politisk talent.

- Tore var på Utøya for det femte året. Han var en samlende og inkluderende person. Statsminister Jens Stoltenberg beskrev Tore Eikeland som en av våre mest lovende unge politikere i sitt minneord. Han sto på 8. plass på Arbeiderpartiets liste, leste bistandsadvokat Frode Elgesem på vegne av familien.

LES OGSÅ: Breivik husker ikke de ti drapene

Nære venner

Eikelands nære venn og nestleder i Hordaland AUF, Tarald Kuven Mjelde (18) ble også funnet ved Kjærlighetsstien.

Tarald Kuven Mjelde hadde vært på Utøya to ganger før. Han var opptatt av rettferdighet og internasjonalt samarbeid. På skolen viste han stor trygghet med seg selv. Han hadde gode karakterer, men var blottet for arroganse. Han var stolt av familien sin, og at at han var fra Osterøya, leste Elgesem.

Maria Maagerø Johannesen (17) ble også funnet ved stien, som går langs nordvestsiden av øya.

- Maria var en trofast venn og vant en plass i manges hjerter. Smilet med sitt gode vesen, har hjulpet mange i tunge stunder. Hun ble beskrevet som en jente med pågangsmot og vilje, og en vakker sjel. Maria våget livet, hun våget å drømme. Hun er smertelig savnet av familie og venner, leste bistandsadvokat Knut Strømme.

Monica Iselin Didriksen (18) var også en del av delegasjonen til Hordaland AUF.

- Hun var elev ved Bergen Katedralskole, medlem av AUF. Hun var en del av arbeidsgjengen ved Utøya, og hadde en funksjon som vakt. Rettferdighetssansen var en av hennes dypt forankrede verdier. Hun turte å si fra når noen ble utsatt for mobbing, og sto opp for de svake, leste Elgesem.

Åsta Sofie Helland Dahl (16) fra Vadsø hadde vært AUF-medlem siden 2009, og det var tredje gang hun var på Utøya.

- Hun tålte ikke urettferdighet, hadde sine meningers mot og sa ifra, leste bistandsadvokat Edel H. Olsen.

Anders Kristiansen (18) var leder i Bardu AUF, og ble også drept ved Kjærlighetsstien 22. juli.

- Anders var vår sønn. Han hadde et stort smil og var glad i mennesker. Hans holdning om at alle er like viktig og er like mye verdt, gjorde at han hadde mange venner, leste bistandsadvokat Nadia Hall.

- Et forbilde for alle

18 år gamle Bano Abobakar Rashid fra Nesodden var også leder av sitt lokallag.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen var tydelig preget da hun leste opp noen ord om Bano Abobakar Rashid på vegne av familien.

- Hun var et forbilde for alle. I hennes begravelse gikk en kvinnelig prest og en imam foran hennes båre. Hun viste at ulike kulturer kan leve i fred og fordragelighet ved siden av hverandre, sa Larsen.

Andreas Edvardsen (18) fra Østfold var det nest siste av ofrene retten fikk høre om tirsdag.

Andreas var russ i fjor og fortsatt hjemmeboende. Han hadde kommet inn på høgskolen i Halden og skulle utdanne seg til lærer.

Silje Stamneshagen (18) var også fra Hordaland, og ble funnet på Kjærlighetsstien sammen med flere andre fra hjemfylket.

- Silje var en livsglad og jordnær jente. Latteren var aldri langt unna. Hun gledet seg til en høst med mange nye utfordringer. I tillegg til AUF-arbeid hadde hun stor interesse for hest og andre dyr, leste bistandsadvokat Siv Hallgren.

- Mange fremtidsdrømmer

Sandsbråten startet dagen med å gå gjennom de to siste av drapsofrene fra Kafebygget på Utøya.

Ida Beate Rogne (17) ble funnet i Storsalen sammen med flere andre ofre.

Ida Beate Rogne var en livsglad jente. Hun var nysgjerrig på hva politikken hadde å by på, og meldte seg inn i AUF like før sommerleiren Hun så fram til å gjennomføre siste året på videregående skole, sa bistandsadvokat Nadia Hall på vegne av familien.

Aleksander Aas Eriksen (16) ble drept i en korridor i Kafebygget.

- Aleksander var veldig glad i familien sin og de var glad i ham. Han hadde mange venner og en kjæreste. Han var en engasjert gutt, aktiv i Røde Kors, hvor han var lokal leder, han var aktiv i elevrådet og i AUF, sa bistandsadvokat Ingunn Kjeldstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder