UTBOMBET: Slik så regjeringskvartalet ut etter at bilbomben til Anders Behring Breivik gikk av 22. juli. Sikkerhetsvakt Espen Naumann fortalte fredag Oslo tingrett at vaktene i regjeringskvartalet har fryktet bilbomber siden nittitallet. Foto: Grete Waltoft/ KRIPOS/ Scanpix

Sikkerhetsvakt: - Har fryktet bilbomber siden nittitallet

Espen Naumann reddet kollegaens liv 22. juli - forklarte seg i retten fredag

OSLO TINGHUS (VG Nett) Sikkerhetsvakt Espen Naumann forteller at vaktene i regjeringskvartalet i lang tid har fryktet lastebiler med store ladninger foran Høyblokka.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Bilbomber, rett og slett, lastebiler med store ladninger. Man kunne parkere helt inntil bygningene, forklarte Naumann da han i retten ble spurt om hva vaktene fryktet mest.

Årsaken til at vaktene fryktet bilbomber var at det ikke ble satt opp tilstrekkelig med hindringer for å kjøre inn foran bygningene der hele det norske maktapparatet holder hus. Som VG har skrevet tidligere, ble det jobbet i syv år med å få til en stenging av Grubbegata, uten at den ble stengt.

Dermed kom det biler og parkerte på Einar Gerhardsens plass veldig ofte, noe som ble var blitt rapportert høylytt og diskutert i en årrekke, ifølge Naumann.

Les også: Sikkerhetsvakt: - Vi pleide å jage vekk biler daglig

Breiviks forsvarsadvokat Geir Lippestad stilte Naumann flere spørsmål om hvordan frykten for bilbomber ble behandlet.

- Har det bekymret deg {at det sto biler der, journ.anm]?

- Ja, det har blitt rapportert høylytt og diskutert. Det er vel, ja, det vet jeg ikke, men vi har snakket med våre ledere, og vi har diskutert det internt. Det var jo noe på gang, og de andre bygningene var allerede ferdig utbygd.

- Når du sier det var høylytte diskusjoner, når var det?

- Jeg jobbet der for første gang i 98, og på 90-tallet var det også et tema, svarte Naumann.

Reddet kollegaens liv

Naumann forklarte seg også om hvordan han reddet livet til en 24 år gammel jente, som også var kollegaen hans, i det kritiske minuttene etter at bomben gikk av.

Som VG tidligere har skrevet ble kollegaen kastet ut av plassen sin inne i resepsjonen, og havnet på plassen utenfor Høyblokka med store skader i hodet og kroppen.

- Jeg kommer inn i foajeen. Jeg opplever at jeg står på en haug med vrakgods og er forsiktig så jeg ikke tråkker på noe eller noen. Det er ingen å se, ingen synlige. Jeg ser at røntgenmaskinen som var på innsiden, nå ligger på utsiden av bygget. Der ser jeg to kropper, fortalte han til retten.

Les den fantastiske historien om hvordan han reddet kollegaen her!

Les videre under bildet...

REDDET KOLLEGAEN: Naumanns 24 år gamle kollega ble hardt skadet av splintene fra bomben. Her bæres hun vekk av Naumann og to politibetjenter. Foto: Scanpix


Den ene personen han så var også hans kollega, men hun var allerede død. Den andre var den 24 år gamle kvinnen som tidlig fikk tilnavnet «mirakeljenta» blant de ansatte i DSS.

Hun overlevde nemlig de massive skadene, og torsdag forklarte hun seg i retten sammen med sin far. Faren ba om å få takke fotografen under sitt vitnemål, og mange i salen måtte ta til tårene.

VGTV: Se Naumann fortelle om redningen av jenta

Retten ferdig med regjeringskvartalet

Naumann fortalte retten at han aldri var i tvil da han gikk i gang med å utføre førstehjelp på den ene av de to kollegene.

- Hvorfor jeg prioriterte som jeg gjorde vet jeg. Jeg valgte den yngste og der var det liv, svarer Naumann på spørsmål om hvorfor han hjalp henne.

Fredag gjorde retten seg ferdig med utspørringen av vitner fra bomben i regjeringskvartalet. Det er nå rettsfri frem til torsdag i neste uke.

Da begynner aktoratet på utspørringen av vitner fra Breiviks ankomst til Utøya.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder