SEX-TILTALT: Den erfarne politimannen er siktet for å ha flere voldtekter og ha misbrukt stillingen sin til å skaffe seg seksuelle tjenester fra tre kvinner. Foto:

Lensmann tiltalt for voldtekter av berusede og sovende kvinner

Spesialenheten: - En svært alvorlig sak

(VG Nett) En tidligere lensmann i Buskerud er tiltalt for voldtekter av flere kvinner, som blant annet skal ha vært bedøvet av alkohol før overgrepene.

  • Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Ifølge Drammens Tidende er det en svært alvorlig tiltale som er reist mot den erfarne og betrodde politimannen, som frem til i sommer var konstituert lensmann i Modum i Buskerud. Ifølge avisen er mannen tiltalt for flere voldtekter, som skal ha skjedd mens kvinnene var bedøvet av alkohol og/eller sov, og dermed ikke var i stand til å motsette seg handlingen.

- Dette er en svært alvorlig sak. Vi har ikke hatt noe liknende tidligere, sier juridisk rådgiver Gro Kleppe i Spesialenheten for politisaker til VG Nett.

- Utnyttet jobben for sex

I tillegg til disse forholdene, har han også ifølge tiltalen ved en rekke ganger misbrukt sin stilling som politimann til å oppnå seksuell omgang med kvinner, som i utgangspunktet tok kontakt med ham for å få hjelp. Blant annet skal han gjentatte ganger ha invitert en kvinne hjem til seg og ha hatt sex med henne, etter først å ha hjulpet kvinnen med å utferdige et besøksforbud for hennes ekskjæreste.

Tiltalte har vært ansvarlig for seksuelle overgrepssaker i politiet, og flere av kvinnene han har kommet med uønskede seksuelle tilnærmelser mot, hadde oppsøkt han etter å ha blitt utsatt for seksuelle krenkelser. Flere av dem hadde voldsalarm på grunn av trusler fra tidligere ektemenn.

En annen kvinne som kom i kontakt med mannen gjennom hans virke som politimann, skal ha mottatt flere nakenbilder av ham på MMS, ifølge tiltalen som Drammens Tidende referer til. Også en annen kommunalt kvinnelig ansatt skal ha mottatt uønskede tilnærmelser fra mannen i forbindelse med en arbeidsdusj.

POLITIKOLLEGER I SJOKK:- Det slo ned som en bombe

Nekter skyld

Mannen har hele tiden nektet for beskyldningene, og kommer ifølge forsvarer Elisabeth Hagen til å fastholde dette når saken kommer opp for retten, trolig i mars.

- Saken har vært, og er, en stor belastning for ham. Han har fra sakens dag én forklart seg sannferdig og grundig om de faktiske forhold, og erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, sier Hagen til VG Nett.

Hun stiller seg samtidig svært kritisk til Spesialenhetens etterforskning av hennes klient.

- Tiltalen er basert på etterforskning som fremstår som ensrettet, og jeg savner den objektiviteten og upartiskheten som strafferettens system forutsetter. Bevislisten synes å ha blitt lagt svært lav her. Nå ser vi frem til at saken blir behandlet i tingretten, hvor vi forutsetter en objektiv bevisvurdering, sier forsvareren.

Tillitsforhold til vanskeligstilte kvinner

Tiltalen er nå oversendt tingretten for berammelse.

Saken fikk stor oppmerksomhet i mediene da den ble kjent i fjor. Lensmannen skal blant annet være spesialutdannet til å etterforske seksuelle overgrep, og har gjennom mange år engasjert i arbeid med mishandlede kvinner. Slik skal han ha blitt en tillitsperson for mange kvinner i vanskelige situasjoner, skrev VG Nett i juli i fjor.

Han var i utgangspunktet siktet for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang, men må nå altså svare for en svært alvorlig tiltalebeslutning.

Tidligere lensmann i Modum, Halvor A. Hartz, var den siktede mannens nærmeste sjef i en årrekke.

- Det er først og fremst trist for ofrene, som tar kontakt med politiet i en vanskelig situasjon. Nå håper jeg vi får en rask og rettferdig rettssak, sier Hartz.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder