REISEKLAR: Han mistet flere vener og ble nesten drept selv. Nå vil AUF-eren Erik Kursetgjerde se Anders Behring Breivik i retten. Foto: KRISTIN STØYLEN

REISEKLAR: Han mistet flere vener og ble nesten drept selv. Nå vil AUF-eren Erik Kursetgjerde se Anders Behring Breivik i retten. Foto: KRISTIN STØYLEN

Terror-offer vil se Breivik i øynene

AUF-er fra Sykkylven til Oslo for fengslingsmøtet

SYKKYLVEN/OSLO (VG) Erik Kursetgjerde (18) så partifeller bli skutt rett foran ham på Utøya.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mandag er han i Oslo tingrett for å møte Anders Behring Breivik ansikt til ansikt.

- Jeg ønsker å være til stede i retten fordi jeg ønsker å se hans fremtoning og hans stemme i et annet miljø enn på Utøya. Jeg ønsker å forstå hvordan han kunne bli slik, sier 18-åringen til VG.

Les også: Så mange kan få se Breivik i retten

La på svøm

Han gjemte seg i området rundt pumpehuset på Utøya da Breivik, iført en falsk politiuniform, lokket frem flere av hans partifeller fra gjemmestedene sine.

18-åringen fra Sykkylven på Sunnmøre så hvordan Breivik løsnet skudd mot ungdommene, men klarte selv å berge livet ved å finne nye gjemmesteder og til slutt legge på svøm.

Til tross for den vanvittige opplevelsen har den unge AUF-eren helt siden massakren hatt et ønske om å få møte massemorderen ansikt til ansikt.

- Det vil være noe helt annet å se ham der i rettssalen, sittende mellom politifolk. Da vil han ikke lenger være etter meg, og jeg trenger ikke å være redd lenger.

Han håper at det å se med egne øyne at massemorderen er bak lås og slå, trygt bevoktet, kan gi ham en økt trygghet.

- Etter forholdene går det bra med meg, men jeg har opplevd å ha mareritt. Det er mest om natten at tankene kommer, sier han.

Artikkelen fortsetter.

I RETTEN: Massedrapsmann Anders Behring Breivik skal møte i retten og ikke forklare seg via videolink slik politiet ville. Foto: Göran Bohlin

Fikk avslag før

Høyesterett besluttet i går at Breivik skal møte i retten under mandagens fengslingsmøte, og ikke å forklare seg via videolink slik politiet har ønsket.

Kursetgjerde forteller at han ikke hadde sett den samme verdien av å være til stede i retten dersom Breiviks forklaring ble gjennomført med link fra fengselet.

- Jeg ønsker å se hele fremtoningen hans, stemmen og hvordan han opptrer i rommet.

- Men vil det ikke bli vondt for deg å få ham så nært igjen?

- Det er vanskelig å si om det blir vondt, og jeg vet ikke hvordan jeg kommer til å reagere. Men for meg er det viktig å forsøke å få svar på noen av spørsmålene jeg har. Jeg kommer aldri til å kunne fatte hvordan noen kunne gjøre noe sånt, men jeg vil finne ut hvilken person som er bak det mange kaller et monster.

Kursetgjerde har ved en tidligere anledning forsøkt å komme seg inn i et fengslingsmøte, med hjelp av sin bistandsadvokat Brynjar Meling, men fikk da avslag.

Ifølge informasjonssjef Irene Ramm i Oslo tinghus har mellom 20 og 30 fornærmede og etterlatte etter terrorangrepene varslet sin ankomst.

Tre rettssaler

Hun forteller om en betydelig pågang fra presse og publikummere som ønsker plass i retten. 155 pressefolk fra inn- og utland er påmeldt, mens andre interesserte har fortalt tingretten at de vil sove i telt utenfor for å sikre seg plass.

- Det vil være et køsystem der de som kommer først får plass, sier hun.

Ansatte i tinghuset jobber i helgen med å forberede storinnrykket, og de må blant annet ommøblere rettssalen som skal brukes for å utnytte plassen best mulig.

- Salen tar totalt 120 personer, hvorav 83 av plassene er satt av til pressen. De øvrige tilhørerplassene er satt av til fornærmede og etterlatte, sier Ramm.

I tillegg vil det bli lagt opp til videooverføring av fengslingsmøtet til to andre saler hvor det til sammen er plass til 300 personer.

- Vi har også muligheten til å åpne en tredje sal om det trengs, sier Ramm.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder