POSTEN SKAL FRAM - VIA BUTIKK: Vi kan ikke protestere mot den teknologiske utviklingen, sier Postkom-leder Odd Christian Øverland (t.h). Han og forbundssekretær Thore Strøm er opptatt av at nedbemanningen skal gå smertefritt. Foto: Jan Petter Lynau

Posten med nye kutt - vil fjerne 8 av 10 kontorer

I dag er det 179 postkontor i Norge. Får Posten det som de vil, er det snart bare 30 igjen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det er Post i butikk som skal overta når man nå ønsker å fjerne 83 prosent av alle eksisterende postkontor.

- Vårt innspill til vår eier Samferdselsdepartementet er at vi bør ned til 30 postkontor i hele Norge. Målet vårt er å opprettholde antall steder der du kan uføre posttjenester, men å gå fra å være postkontor til post i butikk. Det er billigere for oss og gir langt mer fornøyde kunder, sier Hilde Ebeltoft-Skaugrud, pressesjef i Posten.

Bakgrunnen er at Posten i år får 90 millioner kroner mindre av staten for å utføre post og banktjenester.

FAKSIMILE: Les mer i dagens papirutgave av VG.


- Vi har selv bedt om at bankplikten oppheves fordi vi har sett hvilken vei det går med kraftig fall i brevvolum og banktransaksjoner, sier Ebeltoft-Skaugrud.

Posten har i mange år trappet ned antall postkontor etter at man rundt år 2000 begynte omleggingen med post i butikk.

Lengre åpningstider

På det meste - i 1995 - hadde Posten hele 2235 kontorer mens man i dag har 179 postkontor og 1246 post i butikk. Sistnevnte tilbyr også banktjenester.

Ifølge Ebeltoft-Skaugrud er kundetilfredsheten nå høyere ved post i butikk enn ved de rene postkontorene fordi butikkene har lengre åpningstider og dermed er mer tilgjengelige for publikum.

Før helgen sendte Posten et brev til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa med innspill til departementets varslede Stortingsmelding om Posten, som er ventet i vårsesjonen.

800-900 stillinger

Hvilke kontor som står for fall, vil ikke Posten ut med. Men de som har flest kunder, ligger best an til å klare seg. Først neste år regner man med å begynne nedleggingen.

- Når politikerne har gitt sine innspill og en beslutning er tatt, vil listen bli utarbeidet, sier Ebeltoft-Skaugrud.

Det er i dag om lag 1200 årsverk i postkontornettet.

- Dette er dramatisk og veldig negativt for de som innehar arbeidsplassene, men dette er del av en endringsprosess som har vart i lang tid, sier Odd Christian Øverland, leder i de postansattes fagforbund Postkom.

Posten har nedbemannet 1000 stillinger årlig de siste fem årene.

- Vi snakker om bortimot 800-900 stillinger, sier Øverland når han skal anslå hvor mange som må bort hvis Postens foreslåtte nedleggelser av postkontor blir gjennomført.

Les også: Digipost kan erstatte postkassen din

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder