PÅGREP POLITIMANN: Etter meldingene om at gjerningsmannen på Utøya var iført politiuniform, valgte de tungt bevæpnede gardistene å pågripe en bevæpnet politimann uten tilstrekkelig ID på Slottsplassen like etter terrorangrepet. Foto: FORSVARET

Garden pågrep bevæpnet politimann

Gardesjefen: - Viser hvor alvorlig situasjonen var

(VG Nett) Da den bevæpnede politimannen kom mot stillingen på Slottsplassen like etter massakren på Utøya, tok gardistene ingen sjanser.

  • Rune Thomas Ege

Den til nå ukjente historien gir et tydelig bilde av dramatikken som utspant seg i timene etter angrepet 22. juli i fjor.

Meldingene om at Anders Behring Breivik var iført politiuniform under massakren på Utøya skapte stor usikkerhet både hos politiet og Forsvaret. Ordrene var klare: I verste fall skulle en bruke våpen mot uniformerte politifolk som ikke kunne identifisere seg.

HISTORISKE BILDER: Slik voktet Garden Slottet 22. juli

Nettopp dét var dilemmaet gardistene sto overfor på Slottsplassen på kvelden etter angrepet.

Mot dem kom en bevæpnet politimann, uten legitimasjon.

- Det er den verste følelsen jeg noen gang har kjent - det øyeblikket da han, sikkert uten å tenke seg om, la hånda på pistolen. Jeg så ham i hvitøyet gjennom rødpunktsiktet og var en hårsbredd fra å løsne skudd, sier Richard Vattøy (20) til VG Nett.

I dag tenker den vernepliktige gardisten tilbake på en bursdag han aldri vil glemme. Den fredag ettermiddagen 22. juli i fjor, da han var nære ved å ta et liv på sin egen 20-årsdag.

- Jeg er evig glad for at jeg klarer å holde hodet kaldt i stressende situasjoner. Fingeren lå med trykk på avtrekkeren. I dag er jeg bare evig takknemlig for at jeg slapp å ta et liv på min egen bursdag, sier Vattøy.

VGTV: Se rekonstruksjon av bomben i regjeringskvartalet

- Viser hvor alvorlig situasjonen var

Han og medsoldatene valgte til slutt å anholde politimannen og få tak i kollegene hans for å finne ut hvem han var.

- Vi ba om at noen skulle skaffe en politipatrulje som kunne identifisere seg selv, og så identifisere vedkommende. Det var mens vi ventet på dem at han la hånden på pistolen som hang på hoften, sier Vattøy.

Til slutt slapp politimannen fri. Med skrekken.

- Dette viser hvor alvorlig situasjonen var. Det at gardistene er i et væpnet vakthold med skarp ammunisjon til daglig er nok hovedgrunnen til at situasjoner som dette ikke eskalerte, sier oberstløytnant Ole Anders Øie, sjef for Hans Majestet Kongens Garde, til VG Nett.

Les også: Carl I. Hagens sønn fikk medalje for 22. juli-innsats

- For soldater er det viktig å ikke bruke mer makt enn strengt nødvendig. Siden vi er på skarpt, væpnet vakthold hver eneste dag, er makteskalering og engasjementsregler noe vi i Garden trener mye på. Det gjør gardistene godt egnet til å håndtere væpnet vakthold i slike situasjoner.

Saken fortsetter under bildet ...

MER OM SAKEN: I papirutgaven av VG kan du lese mer om dramatikken på slottet 22. juli i 2011. Foto: Faksimile, 24.06.12.

Maskingeværstillinger på Slottet

I dagens VG kan du se de unike, historiske bildene gardistene tok med sine egne mobiltelefoner i timene etter terrorangrepet i Regjeringskvartalet.

De viser hvordan gardistene ligger i stilling på Slottsplassen, med maskingevær rettet nedover Karl Johan.

SE BILDENE OG LES REPORTASJEN I DAGENS VG - ELLER I VG+ PÅ NETT, NETTBRETT OG MOBIL .

Gardesjefen beskriver bildene slik:

- Jeg synes bildene sier mye om hva Garden er. I det ene minuttet er vi paradesoldater i en fredelig hovedstad, i det neste minuttene ligger de samme soldatene i stilling på Slottsplassen med skuddsikker vest. Det viser at gardistene rundt Slottet ikke bare er en fin turistattraksjon, men en væpnet og kompetent vaktstyrke, sier Øie til VG Nett.

NYHET: Nå kan du lese VG+ også på PC-en din.

Saken fortsetter under bildet ...

SKAPTE FRYKT: Overvåkningskameraene i Regjeringskvartalet viste Anders Behring Breivik i falsk politiuniform på flukt fra bombebilen. Bildene skapte forvirring blant politi og soldater i Oslo.

Rettsaken avsluttet med tårer og applaus

Fredag 22. juni var den siste dagen av den ti uker lange rettssaken mot massemorderen Anders Behring Breivik.

- Nå er vi her. Ved veis ende. Dette er min rettsak. Jeg er sikker på at retten gir oss en riktig dom. Jeg er sikker på at denne mannen ikke vil skremme meg. Han vil aldri komme ut igjen, oppsumerte Kirsti Sofie Løvlie, som mistet datteren i angrepet.

Hun forlot vitneboksen til høylytt applaus fra salen. To av dommerne, og en av Breiviks forsvarer, tørket tårer.

Minneord: Slik minnes vi våre kjære

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh gikk i sin prosedyre inn for at Breivik skulle dømmes som utilregenlig.

- Jeg må stadig minne meg selv på at dette er virkelighet, sa Engh i den følelsesladede avslutningen.

Terroristens forsvarer, Geir Lippestad, forlangte at aktors påstand skulle avvises.

Les også: Breivik grep inn - Lippestad glemte å be om frifinnelse

Breivik avsluttet selv hovedforhandlingene med å rase mot Melodi Grand Prix og TV-serien «Sex and the city».

Dom i saken er ventet 24. august.

PS! Denne uken fikk Garden formelt utvidet oppdraget sitt av Stortinget. Det betyr at gardistene fra nå av skal være på beredskap for å kunne støtte politiet under kriser og katastrofer i Oslo - i et langt tettere samarbeid enn tidligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder