NYTT TEAM: Hekki Holmås, Inga Marte Thorkildsen, Audun Lysbakken, Bård Vegar Solhjell og Kristin Halvorsen på SVs pressekonferanse. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Lysbakken: En trygg fornyelse

(VG Nett) SV-leder Audun Lysbakken sier avgjørelsen om å sparke Erik Solheim og Tora Aasland var riktig og viktig.

  • Målfrid Bordvik

Artikkelen er over åtte år gammel

Partileder Audun Lysbakken og SVs nye statsråder Bård Vegar Sohjell, Inga Marte Thorkildsen og Heikki Holmås møtte pressen på Litteraturhuset i Oslo klokken 13.
Da var det gått knappe to timer siden statsminister Jens Stoltenberg presenterte sine tre ferske statsråder.

Endringene i regjeringen har vært kjent i et par dager, men ble først formelt vedtatt i statsråd på Slottet fredag klokken 11.

VGTV: Se Stoltenberg presentere de nye statsrådene

- Jeg har satt sammen et lag som jeg vet kommer til å gjøre jobben, sier SV-leder Audun Lysbakken på pressekonferansen.

- Godt rustet

Thorkildsen overtar Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet etter at partileder Audun Lysbakken nylig måtte trekke seg på grunn av pengerot.

Erik Solheims to fagområder blir fordelt på Solhjell, som blir miljøminister, og Holmås, som blir ny utviklingsminister.

SV-rokaden fullføres ved at Kristin Halvorsen overtar fagområdet til Tora Aasland og dermed får ansvaret for hele utdanningssektoren. Aasland går ut av regjeringen.

- Jeg fikk et mandat om å fornye norsk politikk og SV. Og nå har vi fornyet mannskap som skal gjøre oss godt rustet for de utfordringene vi står foran, sier Lysbakken.

Nye, men erfarne

- Målingene om dagen kunne vært enda bedre, men de viser at det er fullt mulig med et fornyet rødgrønt mandat neste år. Men da må vi være sultne på forandring. Disse endringene bidrar til det.

Lysbakken kaller endringene for en «trygg fornyelse», og viser til at de nye statsrådene alle har lang politisk erfaring.

Bård Vegar Solhjell har vært statsråd, statssekretær og parlamentarisk leder for SV. Han blir nå nummer to i regjeringen etter Stoltenberg.

- I tillegg har vi to helt nye statsråder, som ikke har vært statsråder før, men som likevel er blant de mest erfarne politikerne vi har. Inga Marthe og Heikki har 11 års fartstid på Stortinget hver.

Han trekker frem Thorkildsens brennende engasjement og Heikkis evne som forhandler, som viktige egenskaper ved de nye statsrådene.

Forsvarte avgjørelsen om å sparke de eldste

Lysbakken tok seg også god tid til å takke av Erik Solheim og Tora Aasland, som har måttet forlate regjeringen.

- Det er to statsråder som etterlater seg varige spor. De har gjort en fantastisk innsats for Norge og SV.

- Tora har bidratt til 20.000 nye studieplasser, betydelige løft i studentvelferden og til å sette forskning på dagsordenen på en helt ny måte.

Han viser til at Solheim har hatt en betydningsfull rolle både i Norge og internasjonalt. Likevel forsvarer han avgjørelsen om å gi ham sparken.

- Han har oppnådd resultater som er historiske og viktige. Likevel kan det noen ganger være riktig å gjøre endringer. Med dette tilfører vi regjeringssamarbeidet og partiet ny energi.

Takket forgjengeren

Heikki Holmås benyttet anledningen til å takke for tilliten.

- Jeg har tidligere sagt at å være stortingsrepresentant er noe av det mest betydningsfulle man kan gjøre. Enda mer så er det å være statsråd og få gjennomføre politikk i virkeligheten. Jeg har fått æren av å overta stafettpinnen etter Erik Solheim, som har lagt et godt grunnlag.

Artikkelen fortsetter under bildet

SKAL REDDE SV: SV-leder Audun Lysbakken håper de nye statsrådene vil tilføre både partiet og regjeringen ny energi. Her er Inga Marte Thorkildsen, Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås på vei til pressekonferansen. Foto: Scanpix

Inga Marte Thorkildsen la stor vekt på at hun vil bruke statsråd-tittelen til å kjempe for barn.

- Jeg skal være kompromissløs i kampen for barns rettigheter, og det håper jeg at jeg kan bli husket for, sier Thorkildsen.

Bård Vegar Solhjell sier han «gleder seg veldig» til å ta fatt på oppgaven som miljøminister.

- Siden jeg var ung har jeg alltid vært opptatt av at venstresida ikke bare må være rød, men også grønn. Og miljø er et overordnet hensyn i samfunnet. Det er like naturlig å snakke om en økologisk ansvarlig politikk, som en økonomisk ansvarlig politikk.

Halvorsen vil snakke «rett fra påsan»

Lysbakken understreket at han og Solhjell skal jobbe tett sammen fremover.

- Vi er allerede i gang med å utvikle gode modeller for hvordan vi skal sørge for godt og tett samarbeid i partiet, både i og utenfor regjering. Sammen skal vi gjøre SV enda mer relevant i alle de viktige debattene som betyr noe for folk i Norge.

Kunnskapsdepartementet samles nå under Kristin Halvorsen. Lysbakken sier hennes viktigste oppgave blir å utfordre høyresiden på deres kunnskapssyn.

- Dette er en spesiell dag for meg. Jeg har gledet meg veldig lenge til at jeg ikke må være den som alltid skal balansere ting. Nå kan jeg endelig si «rett fra påsan» det jeg mener, sier Kristin Halvorsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder