HER SEILTE DE: Grafikken viser hvilken rute «Berserk» tok og hvor de var da de sendte ut nødsignalet. Foto: Grafikk: Tom Byermoen

Andhøy: - Gode sjanser for at de er i live

- Været ikke noe problem for de gutta der

(VG Nett) Jarle Andhøy tror det er gode sjanser for at de forsvunnede kameratene på «Berserk» vil bli funnet i live.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

To båter og et helikopter jobber på spreng i Sørishavet for å finne den savnede båten og de tre mennene som skal være om bord. Hittil har de ikke funnet noen spor, men skipper Jarle Andhøy har troen på at de vil bli funnet i god behold.

- Det at man ikke har hørt noe trenger ikke bety noe annet enn at kommunikasjonsustyret i båten er skadet. Det er egentlig ikke så oppsiktsvekkende, med tanke på at det har vært en orkan, sier Nils Jørgen Vordahl, Jarle Andhøys talsmann, til VG Nett.

BAKGRUNN: «Berserk» savnet i Sørishavet

Andhøy og Samuel Massie (18) var ikke om bord på båten da nødsignalet ble sendt ut tirsdag morgen i 05-tiden norsk tid. Andhøy ringte inn til Hovedredningssentralen og Massie ringte hjem til familien sin og fortalte at de var i god behold.

- Familien er lettet etter at Samuel ringte vår mor i natt. Tankene våre går til resten av besetningen, familien deres og redningsarbeidet som pågår, skriver Massies bror, David Massie, i en sms til VG Nett torsdag morgen.

- Godt utrustet

SPEIDER ETTER BÅTEN: Torsdag fant letemannskapene redningsbåter, men det viste seg at de var fra redningsbåten Wellington, som måtte snu tidligere i uken. Her fra båten «Steve Irwin». Foto: Barbara Veiga - Sea Shepherd

Nå er Massie og Andhøy på vei til McMurdo for å hjelpe til med å finne «Berserk». Da nødpeilesignalet ble utløst, skal det ha vært opp til åtte meter høye bølger og en orkan på 60-80 knop i området. Det skal også ha vært svært kaldt.

Ifølge Vordahl var båten godt utrustet for å takle slike værforhold.

- Og etter det man har forstått fra personell som befinner seg i området, så har ikke været vært så dårlig som det man kanskje har fått inntrykk av. Mannskapet hadde også gode forutsetninger for å ri stormen av, sier Vordahl.

- Har seilt til havs

Han legger til at båten sannsynligvis har seilt lengre ut til havs.

VGTV: - Hvis de ligger i vannet, er de ille ute

- Det er der båten er tryggest. Det er heller ikke funnet noe som helst som antyder at båten har gått ned. Hvis man skulle tenkt det verste, så ville det vært vrakrester, sier han.

Vordahl innrømmer likevel at de er bekymret.

- Andhøy synes det er mindre hyggelig at peileren er utløst. Men når det er sagt. så har de vært forberedt på dårlig vær og er forberedte på at ting kan bli tøft, så det er gode muligheter for at alt står bra til og han velger å tro det, sier han.

- Været er ikke noe problem

- Jeg har hatt fast dialog med skuta, men disse dagene har det vært stille fra den kanten. Så har jeg fått informasjon om at det har gått av en nødpeilesender om bord i skuta, og det er grunn til bekymring, sier Andhøy til NRKs Nitimen.

Hør hele intervjuet med Andhøy på NRKs nettsider

Han mener båten er sterkere enn de båtene som er sendt ut for å lete etter den og sier han har blitt «tatt på senga» av den dramatiske situasjonen.

- Det er forskjell på hva folk kaller dårlig vær og dårlig vær. Vi har vært ute en uværsdag før, og det å være ute i 70-80-knops vind når du er forberedt, det er ikke noe hokuspokus, sier han.

- Været er ikke noe problem for de gutta der.

LETER FREMDELES: Et helikopter og to båter leter etter «Berserk» i Sørishavet. Foto: Barbara Veiga - Sea Shepherd

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder