DØDE: Eugene Obiora døde da tre polititjenestemenn pågrep ham på Østbyen servicesenter i Trondheim i 2006. Saken ble henlagt av Riksadvokaten på grunn av manglende bevisgrunnlag. Foto: PRIVAT

- Norge brøt menneskerettighetene i Obiora-saken

(VG Nett) Sivilombudsmannen mener Norge brøt menneskerettighetene i forbindelse med politiets maktbruk da Eugene Obiora døde.

 • Tora Bakke Håndlykken

Artikkelen er over ti år gammel

Det kommer frem i en uttalelse som Sivilombudsmannen har offentliggjort i dag.

Les også:Riksadvokaten beklaget - og henla Obiora-saken

Bakgrunnen for undersøkelsene er arrestasjonen av Eugene Ejike Obioras i Trondheim 7. september 2006. Han ble lagt i bakken i et såkalt «mageleie» av tjenestemenn fra Sør-Trøndelag politidistrikt. Etter, eller i løpet av pågripelsen, døde Obiora.

- Jeg har kommet til at justis- og politimyndighetene, i første rekke Politidirektoratet og Politihøgskolen, må kritiseres for å ha hatt manglende kunnskap om sikkerhets- og helsemessige risikofaktorer knyttet til bruken av mageleie. Det er vanskelig å forstå at dette ikke har vært fanget opp i årene før Eugene Ejike Obioras død, og at bruken av denne teknikken ikke har vært nærmere regulert, skriver Sivilombudsmann Arne Fliflet i uttalelsen.

1 HALSGREPET: Bildene fra rekonstruksjonen av pågripelsen viser hvordan den hovedmistenkte politimannen først festet halsgrep rundt halsen på Obiora. 2 KVELNINGEN: Her mens politimennene presser brystet til Obiora mot bakken dør han trolig, ifølge de sakkyndige. 3 TRANSPORTEN: Obiora var trolig allerede død da politibetjentene la ham bak i politibilen for å bringe ham til sykehuset. Foto: KRIPOS

- Sterkt beklagelig

Han gir kraftig kritikk til justis- og politimyndighetene på flere punkter.

- Myndighetenes mangelfulle oppfølging er sterkt beklagelig. Innenfor rimelige grenser kunne det ha vært innhentet informasjon og gitt tilstrekkelig opplæring og regulering, slik at risikoen for dødsfall ved bruk av mageleie som maktanvendelsesteknikk kunne ha blitt vesentlig redusert, skriver Fliflet.

Les også:Også Obioras etterlatte kan få erstatningLes også:Politiet loggførte Obiora som «neger»

Norge har ifølge Sivilombudsmannen brutt Den europeiske menneskerettskonvensjonen artikkel 2.

- Jeg har etter en samlet vurdering kommet til at Norge ikke i tilstrekkelig grad har overholdt sine konvensjonsforpliktelser med hensyn til bruken av mageleie ved pågripelse. Staten burde hatt kunnskap om helsefarene ved bruk av denne teknikken, en kunnskap som ville ha gitt nødvendig grunnlag for rettslig regulering av bruken av den, og for å sørge for tilstrekkelig opplæring av landets polititjenestemenn med tanke på å unngå tap av liv eller alvorlig skade, skriver Sivilombudsmannen.

­ Jeg vil avslutningsvis igjen presisere at mine undersøkelser i denne saken har vært rettet mot ansvaret for de rutiner politiet følger i forbindelse med pågripelser og opplæring i denne forbindelse, og ikke mot hvem som eventuelt kan holdes direkte rettslig ansvarlig for Eugene Ejike Obioras dødsfall.

Sivilombudsmannen startet undersøkelsene av saken på eget initiativ.

Les hele uttalelsen fra Sivilombudsmannen her (ekstern lenke)

Flere artikler

 1. Obioras etterlatte får 500.000 kroner i erstatning

 2. 23-åring påført hjerneskade av politiet

 3. Frikjenner egne tjenestemenn etter dødsfall

 4. Skrøt av politiaksjon som påførte 23-åring hjertestans

 5. Stella Mwangi-saken: Vurderer rettslige skritt

Fra andre aviser

 1. - Brøt menneskerettighetene

  Bergens Tidende
 2. – Norge brøt menneskerettighetene i Obiora-saken

  Fædrelandsvennen
 3. - Norge brøt menneskerettighetene

  Aftenposten
 4. Opprørene i USA viser hvor bra norsk politi er

  Bergens Tidende
 5. Mye av politivolden i USA er fullt lovlig

  Aftenposten
 6. Overvåkningskamera fanget opp dødsfall etter basketak med politiet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder