STOR SKOLE: Amalie Skram videregående skole i Bergen har rundt 1000 elever og er en av byens nyeste skoler. Foto: Amalie Skram videregående skole

Rektor sender syke elever hjem uten å registrere fravær

Rektor i Bergen sender syke elever hjem fra skolen uten å føre fravær.

Artikkelen er over tre år gammel

– At elever stiller på skolen selv om de er syke, er uheldig. Vi sender disse hjem uten fravær, for å forhindre smitte, sier rektor Bjørn Lyngedal ved Amalie Skram videregående skole i Bergen til Bergens Tidende.

Han har i likhet med flere rektorer registrert at mange elever i høst har kommet syke på skolen for å unngå fravær.

Les også: Helsesøstre nedrent av syke elever

Frykt for høy fraværsprosent og i verste fall manglende karakter i faget fører til at elever går syke på skolen.

– Vanskelig med likhet

Lyngedal understreker at det er viktig med et regelverk som praktiseres mest mulig likt, men at absolutt likhet er vanskelig å oppnå.

– Jeg mener lærere er kvalifisert til å se om elever er for syke til å være på skolen, slik arbeidsgivere sender hjem ansatte som er syke, sier han.

Lest denne? Leger vil endre fraværsregler

Før helgen sa rektor Alv Øystese ved Toppidrettsgymnaset i Telemark til VG at de også har sendt hjem syke og smittebærende elever som likevel møtte på skolen i starten av skoleåret.

Les også: Elever får legeattest på sms

For å unngå dette har de inngått en avtale med et fastlegekontor om en ordning der sms fra legen er tilstrekkelig dokumentasjon for å få gyldig fravær.

De nye fraværsreglene med maksgrense på ti prosent udokumentert fravær ble innført ved skolestart i august. Kritikken har haglet både fra elever, lærere, leger og helsesøstre både i forkant og etterkant.

Fravær i kroppsøving

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Magnus Thue fraråder syke elever å gå på skolen og sier at fraværsgrensen tilrettelegger for sykedager slik at dette kan unngås.

– Selv i de minste fagene er det rom for noe fravær. I kroppsøving kan man for eksempel være borte i inntil syv skoletimer uten å miste muligheten for standpunktkarakter, sier Thue til BT.

Emil Gadolin (Ap) leder Utvalg for opplæring og helse i Hordaland fylkeskommune sier han har mottatt mange klager på de nye kravene.

– Mitt inntrykk er at dette hverken er ønsket av lærere eller elever. Mange har vært redde for at de nye fraværsreglene ville gi noen uheldige konsekvenser. Syke elever som møter opp på skolen er et klart eksempel på dette, sier Gadolin.

Kilde: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder